Ανδρουλάκης σε Μητσοτάκη: «Δεν πρόκειται να δεχτώ ενημέρωση στ’ αφτί» - Ανοίγει ο κύκλος καταθέσεων
Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της «παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής» του από την ΕΥΠ
Με μια μακροσκελή δήλωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου. Σε αυστηρό ύφος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ενημέρωση «στ’ αφτί».
«Δε θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική. Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους υπουργούς που ισχυρίζονται ότι δε συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου. Είναι οι ίδιοι που δε σεβάστηκαν το Ελληνικό Κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν πρόκειται να δεχτώ ενημέρωση “στ’ αφτί”», ανέφερε.
Σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως μη συνεργάσιμο, ο κ. Ανδρουλάκης επιτίθεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον οποίο προσάπτει την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και με το λογισμικό Predator, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για την όλη υπόθεση.
Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. ζήτησε να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της «παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής» του από την ΕΥΠ.
Τέλος, τόνισε ότι είναι προσχηματικές οι εξαγγελίες για αλλαγές στην ΕΥΠ, καθώς - όπως λέει - η κυβέρνηση έφερε χωρίς διαβούλευση μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
«Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ, φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και τη διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Προσπαθήσατε, όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε “ομηρία” εμένα και μια ολόκληρη παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας σάς δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία», κατέληξε η ανακοίνωση του επικεφαλής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Ανοίγει σήμερα ο κύκλος των καταθέσεων
Με την εξέταση των πρώτων μαρτύρων ανοίγει σήμερα Πέμπτη 11 Αυγούστου, η αυλαία της έρευνας που διέταξε και διενεργεί προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος για τον τρόπο που διέρρευσαν, εκτός ΕΥΠ, στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή άλλα που ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης έχει κληθεί να καταθέσει σήμερα Πέμπτη το πρωί ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλογλου, ενώ στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, οι καταγγελίες του οποίου αποτελούν και αντικείμενο αυτοτελούς εισαγγελικής έρευνας.
«Η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι»
Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ αναφορικά με την υπόθεση Predator και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, είπε ότι «πρόκειται για μια δυσώδη υπόθεση η οποία βλάπτει σοβαρά και νομίζω με μη αντιστρεπτό τρόπο τη διεθνή εικόνα της χώρας».
«Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου σε θέματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων παίζει στα μεγαλύτερα μέσα του εξωτερικού και από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση η οποία υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα ψέμα στο άλλο», σημείωσε.
«Η χώρα δυστυχώς είναι ξέφραγο αμπέλι με ευθύνη του πρωθυπουργού. Τρία χρόνια έχει υπαχθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στη δικαιοδοσία του πρωθυπουργού. Παρά την προσπάθειά του να μεταβιβάσει την ευθύνη στον κ. Δημητριάδη και στον κ. Κοντολέοντα, είναι σαφέστατο ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει 100% στον κ. Μητσοτάκη», τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
ΣΥΡΙΖΑ
Είναι άξια αναφοράς η δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι ζήτησε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το ζήτημα των παρακολουθήσεων, με τον πρόεδρο της Βουλής να αποδέχεται το αίτημα για έναρξη των διαδικασιών στις 22 Αυγούστου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται ξανά στις αιτιάσεις του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παίζει καθυστερήσεις» αρνούμενη να αποδεχτεί την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
«Μετά τη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Ό,τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν, ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δε γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε», καταλήγει η ανακοίνωση από τη Κουμουνδούρου.
«Σε άλλη χώρα θα είχε παραιτηθεί»
Για ευρωπαϊκή και διεθνή κατακραυγή για το «ελληνικό σκάνδαλο Watergate» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η επίκληση δήθεν άγνοιας για την παρακολούθηση του ευρωβουλευτή και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, εκθέτει τον πρωθυπουργό. Η ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου ζητεί από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες του και να αφήσει το κράτος δικαίου να λειτουργήσει αντί να παρεμβαίνει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και σχολιάζει πως σε «οποιαδήποτε άλλη χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί».
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται: «Το μοντέλο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ως “one man show”, με όλα τα αντίβαρα λειτουργίας του πολιτεύματος στον κάλαθο των αχρήστων, ακόμα και το ελάχιστο της λειτουργίας του Υπουργικού Συμβουλίου, έφτασε στα όριά του και παράγει πια τέρατα που δεν μπορούν να κρυφτούν από καμία λίστα Πέτσα. Η αλαζονεία του πρωθυπουργού απέναντι σε ένα τέτοιο σκάνδαλο θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία και παραπέμπει σε πρακτικές μαφίας και καθεστώτων. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί.
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που “δεν ήξερε” γράφεται σε μικρή μερίδα του Τύπου για μήνες, την ίδια μερίδα του Τύπου που δέχτηκε “βροχή” καταχρηστικών αγωγών από τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού. Πρόκειται φυσικά για εκφοβιστικές αγωγές ισχυρών SLAPP (σ.σ. αβάσιμες μηνύσεις ή αγωγές που κατατίθενται από κάποιο ισχυρό πρόσωπο ή οργανισμό ενάντια σε μη κυβερνητικά πρόσωπα, οργανισμούς και δημοσιογράφους, που εκφράζουν κριτική σχετικά με ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος), μια πρακτική που ανθεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, μια πρακτική που στρέφεται ανοιχτά κατά της ελευθερίας του Τύπου και που έχει φέρει ενώπιον της Κομισιόν με επανειλημμένες ερωτήσεις του ο Κώστας Αρβανίτης, ενώ η Ε.Ε. επεξεργάζεται νομοθεσία για την αποτροπή τους».
Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν πρέπει να μαθευτεί ο λόγος παρακολούθησης
Την άποψη ότι δεν πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι «αυτό που συνέβη είναι πολύ άσχημο, πολύ σοβαρό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Γρηγόρη Δημητριάδη τον οποίο χαρακτήρισε «άξιο άνθρωπο», μίλησε για τα ελληνοτουρκικά, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, και όταν οι δημοσιογράφοι τού ζήτησαν να απαντήσει στο ερώτημα γιατί δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει τον λόγο παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη είπε: «Δεν πρόκειται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να βλάψουμε την πατρίδα. Τι θα πει αυτό; Χρειάζεται η Ελλάδα, όπως και κάθε χώρα, να έχει μυστικές υπηρεσίες; Χρειάζεται. Είναι δυνατό να έχουμε αξιόπιστες μυστικές υπηρεσίες αν αυτά που αποφασίζουν οι μυστικές υπηρεσίες ανακοινώνονται; Τότε να μην τις λέμε μυστικές υπηρεσίες, να τις λέμε φανερές».
Είπε επίσης πως, αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την παρακολούθηση, θα προέβαινε στις αλλαγές που έκανε προχθές με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
neakriti.gr