Ανδρουλάκης: Η Ε.Ε. αρχίζει να παίρνει σοβαρά τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

12:15 μ.μ. - Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
12:04 μ.μ. - Παρ, 10/15/2020
Image: Ανδρουλάκης: Η Ε.Ε. αρχίζει να παίρνει σοβαρά τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Με αξιοκρατικά και όχι πελατειακά κριτήρια να στηριχτούν όσοι πλήττονται, δηλώνει στον Ηχώ ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Τις αποφάσεις του Eurogroup για την ενίσχυση των χωρών που πλήττονται λόγω κορωνοϊού σχολιάζει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το κορονωομόλογο που τελικά για διάφορους λόγους δεν προχώρησε. Αποφασίστηκε να διατεθούν 540 δις ευρώ στη μάχη κατά του κορωνοιού από τα οποία 240 δισ. ευρώ  θα είναι διαθέσιμα σε όλα τα μέλη του ESM, 200 δις  από την  ΕΤΕΠ για να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή ομπρέλα στήριξης των μικρομεσαίων κυρίως  επιχειρήσεων. και τέλος από το ταμείο απασχόλησης  τα 100 δις  θα διατεθούν για εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσυν την εργασία τους ή και μακροχρόνια άνεργους.

Εκτίμησε ότι δεν θεωρεί απίθανη τη δημιουργία ενός ταμείου επανόρθωσης που θα έχει μια πιο μακροχρόνια στόχευση καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τη διάρκεια της κρίσης και των επιπτώσεών της. Π.χ. Οι τράπεζες στην Ιταλία έχουν χτυπήσει κόκκινο.  Ο τουρισμός στη χώρα μας μπορεί να πάθει τέτοια ζημιά που ίσως χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να επανέλθει σε επίπεδα όπως τα περυσινά. Χώρες που παραδοσιακά επιλέγουν την χώρα μας για τουρισμό δεν ξέρουμε πως θα επηρεαστούν από τον κορωνοϊό οπότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε για να αποτρέψουμε την εισαγωγή κρουσμάτων. Στον πρωτογενή τομέα ήδη η πληγή είναι μεγάλη. Για τους αγρότες,  τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους κ.α.   Εικόνες με παραγωγούς να πετούν προϊόντα συναντάμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γαλλία δεν βρίσκουν εργάτες για τα χωράφια. Προβλήματα υπάρχουν και ως προς τις εξαγωγές. Μένουμε σπίτι αλλά ο κόσμος πρέπει να τραφεί. 

Το κόστος είναι τεράστιο και δεν μπορεί να καλυφθεί όλο. Για αυτό  οι ενισχύσεις που θα δοθούν θα πρέπει να δοθούν με αξιοκρατικά κριτήρια ώστε να μην έχουμε κοινωνικές ανισότητες.  Η ΚΑΠ είναι βασικό ευρωπαϊκό εργαλείο. Υπάρχει όμως  μια γενικότερη αναμονή για  ένα ολικό σχέδιο πανευρωπαϊκό, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.