Ανδρουλάκης για ιδιωτική δομή ΑμεΑ στην Ιεράπετρα: "Έχει γίνει ανάκληση της άδειας από τον Σεπτέμβριο του 2023 - Περιμένουμε έλεγχο από την αποκεντρωμένη"

12:53 μ.μ. - Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2024
12:01 μ.μ. - Τετ, 10/53/2024
Image: Ανδρουλάκης για ιδιωτική δομή ΑμεΑ στην Ιεράπετρα: "Έχει γίνει ανάκληση της άδειας από τον Σεπτέμβριο του 2023 - Περιμένουμε έλεγχο από την αποκεντρωμένη"

Προβληματική η λειτουργία της ιδιωτικής δομής ΑμεΑ στην Ιεράπετρα

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κος Γιάννης Ανδρουλάκης μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8. Αφού έδωσε ευχές για μια δημιουργική και παραγωγική χρονιά με κοινωνική υπόσταση και με μία προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου μας σε όλους τους Λασιθιώτες, επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο θέμα της ιδιωτικής δομής ατόμων με αναπηρία "Μετάβασις" όπου τα ερωτήματα είναι πολλά για τον τρόπο λειτουργίας και το πως διαβιούν οι τρόφιμοι.

Πριν λίγες μέρες έκανε έλεγχο η αστυνομία στον χώρο της δομής μετά από καταγγελίες και ενημερώθηκε από την αντιπεριφέρεια για όλες τις ενέργειές μας μέχρι τώρα. "Είμαστε μια εποπτεύουσα αρχή όπου τις αποφάσεις που παίρνουμε τις παίρνουμε με βάση τους ελέγχους που κάνουμε και σκοπός μας είναι η εύρυθμη λειτουργία της δομής. Η δομή αδειοδοτήθηκε το 2014, είναι δύο στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης και φιλοξενεί 9 άτομα με αναπηρία. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζει ότι το 2019 όλες οι δομές εμπίπτουν στην νομοθεσία που αφορούν τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία.

Ο φορέας έχει κι ένα προστατευόμενο αυτόνομο διαμέρισμα με σκοπό να εξυπηρετεί την ποιότητα των αναγκών βάσει της νομοθεσίας. Εμείς, σαν περιφερειακή ενότητα Λασιθίου, κάναμε επαναλαμβανόμενους αιφνίδιους ελέγχους από τις αρχές του 2022 με τους ειδικούς συμβούλους μας, οι οποίες ανήκουν στην εποπτεία της διεύθυνσης υγείας, και διαπιστώθηκαν κάποιες παραβάσεις και ο φορέας έπρεπε να προσαρμοστεί στις συστάσεις.

Οι έλεγχοι αφορούν συνθήκες διαβίωσης αλλά και σε εργασιακές προϋποθέσεις που δεν τηρούνταν. Όπως ορίζει η νομοθεσία πρέπει να γίνουν συστάσεις και εντός δύο μηνών να προχωρήσουν σε διορθώσεις και επανάληψη ελέγχου για να διαπιστωθούν εάν έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις που επιβάλλονταν.

Τον Οκτώβριο του 2022 πραγματοποιήθηκαν κι άλλοι αιφνίδιοι έλεγχοι και μετά από προσπάθεια και από τον φορέα για συνεργασία έγινε εισήγηση σκοπιμότητας στο ΕΚΑ. Τον Νοέμβριο του 2022 ο φορέας έβαλε ένα αίτημα καλής λειτουργίας κι εμείς με βάση του παραπάνω ιστορικού απαντήσαμε προς το ΕΚΑ ότι σε κάποια πράγματα πρέπει να γίνουν διορθώσεις. Είχαμε δηλαδή μια αρνητική εισήγηση προς το ΕΚΑ με βάση τις εκθέσεις μας. Τον Μάιο του 2023 καταγράφηκαν πάλι προβλήματα. Στις 11 Σεπτεμβρίου του 2023 αποφάσισε η Περιφέρεια την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της δομής. Στις 17 Οκτωβρίου 2023 υπήρξε σύσταση για παραλαβή από την δομή των ωφελούμενων από τους οικείους τους. Τέλος, περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις από την αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης".

Ακούστε αναλυτικά τον κ. Ανδρουλάκη: