Ανδρουλάκης: Εξετάζεται η νομιμοποίηση της υφιστάμενης προβλήτας στη Χρυσή - Προτεραιότητα η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Ιεράπετρα

10:20 π.μ. - Πέμπτη, 15 Μαΐου 2025
10:05 π.μ. - Πέμ, 15/20/2025
Image: Ανδρουλάκης: Εξετάζεται η νομιμοποίηση της υφιστάμενης προβλήτας στη Χρυσή - Προτεραιότητα η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην Ιεράπετρα

Ποιος ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8, ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, παρουσίασε τον συνολικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων ύδρευσης και άρδευσης στην ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου. Με σαφήνεια και μεθοδικότητα, εξήγησε τις προτεραιότητες, τις προκλήσεις και τις παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.

Ιεράπετρα: Προτεραιότητα η αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης

Ο κ. Ανδρουλάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόβλημα των τεράστιων απωλειών νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Ιεράπετρας, οι οποίες φτάνουν το 25%. Όπως ανέφερε, «με την έναρξη της νέας δημοτικής περιόδου, ξεκινήσαμε επαφές με όλους τους δήμους για να καταγράψουμε τις ανάγκες και να συνδράμουμε στην εξεύρεση πόρων». Ο Δήμος Ιεράπετρας ήταν από τους πρώτους που είχαν έτοιμες μελέτες, ήδη από τη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, γεγονός που του επέτρεψε να ενταχθεί άμεσα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Με χρηματοδότηση ύψους 1 εκατ. ευρώ, δρομολογείται η συνέχιση του έργου στην περιοχή της Σαρακίνας, με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης. «Όταν υπάρχει μεθοδικότητα και συνεργασία, προκύπτουν και λύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παρεμβάσεις και στους τρεις δήμους της Π.Ε. Λασιθίου

Ανάλογες χρηματοδοτήσεις, όπως σημείωσε, έχουν εγκριθεί και για τους Δήμους Αγίου Νικολάου και Σητείας. Τα έργα προχωρούν μέσω των δήμων, οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη δημοπράτησης και εκτέλεσης. Η Περιφέρεια, όπως τόνισε, έχει ήδη διαθέσει μεγάλο ποσοστό των πόρων της στους δήμους: «Από κάθε 100 ευρώ, τα 70 πάνε στους δήμους. Είναι στρατηγική μας επιλογή να στηρίζουμε άμεσα τις τοπικές κοινωνίες».

Έργα με χρονοδιάγραμμα και έλεγχο

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων και παρακολούθησης των έργων, καθώς και στους αυστηρούς δείκτες απορρόφησης που επιβάλλουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. «Ο στόχος μας είναι να έχουμε υψηλή απορροφητικότητα για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις», δήλωσε.

Κατανομή πόρων και νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων

Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης βρίσκεται ήδη υπό σχεδιασμό και εκτιμάται ότι θα είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με το τρέχον. «Δεν σταματάμε εδώ. Ήδη, σχεδιάζουμε την επόμενη φάση, πάντα σε συνεργασία με τους δήμους», υπογράμμισε.

Αναβαθμίσεις και στον Δήμο Αγίου Νικολάου

Μεγάλο βάρος δίνεται και στον Δήμο Αγίου Νικολάου, με χρηματοδοτήσεις για τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης και τη διασύνδεση της περιοχής της Ελούντας με το φράγμα Αποσελέμη, σε συνεργασία με τον ΟΑΚ. «Έργο 18 εκατομμυρίων ευρώ, κομβικό για τη σωστή διαχείριση του νερού στις τουριστικές περιοχές», σημείωσε.

Το ζήτημα της Χρυσής και των απορριμμάτων

Ένα από τα πιο ευαίσθητα σημεία της συζήτησης ήταν η διαχείριση απορριμμάτων στη νήσο Χρυσή και στην παραλία της Παχιάς Άμμου. Όπως εξήγησε, η Περιφέρεια και ο Δήμος Ιεράπετρας συνεργάζονται με το ΙΤΕ, σε ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, δρομολογούνται καθαρισμοί και αποκατάσταση των λιμενικών υποδομών, όπως ο λιμενοβραχίονας του Μακρύ Γιαλού.

Η νομιμοποίηση της προβλήτας στη Χρυσή είναι ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, με τον κ. Ανδρουλάκη να διευκρινίζει ότι η διαδικασία είναι σύνθετη και απαιτεί πολλές εγκρίσεις, με τον ίδιο να αναφέρει πως «Εξετάζεται η διαδικασία νομιμοποίησης της υφιστάμενης προβλήτας και θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη για τη νομιμοποίηση αυτή».

Γραφειοκρατία: ο μεγαλύτερος αντίπαλος

Με έμφαση στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή διοίκηση. «Ο μέσος χρόνος για να αναδειχθεί ανάδοχος φτάνει τα δύο χρόνια. Υπάρχουν 33 στάδια για κάθε έργο. Ζητάμε να μας δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες για να κινηθούμε γρηγορότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η πρόοδος στο φράγμα Μπραμιανών

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση του έργου στο φράγμα Μπραμιανών, με τον ανάδοχο να έχει εγκατασταθεί. Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, είναι να τροφοδοτηθεί άμεσα το φράγμα, σε συνεννόηση με τον Δήμο Ιεράπετρας και τον ΤΟΕΒ. Παράλληλα, η Περιφέρεια βρίσκεται δίπλα στον ανάδοχο, για να αντιμετωπίζονται άμεσα προβλήματα και καθυστερήσεις.

Ολιστικός σχεδιασμός από τους Μύθους έως τη Ζάκρο

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε πως υλοποιείται ένας συνολικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδάτων, με νέα φράγματα και λιμνοδεξαμενές σε Κουτσούρα, Ζάκρο και Λιθηνών. Οι μελέτες είναι ήδη ανατεθειμένες και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση με το Υπουργείο για την επόμενη φάση χρηματοδοτήσεων.

Κλείνοντας, υπογράμμισε: «Ο μεγαλύτερος μας αντίπαλος είναι ο χρόνος και η γραφειοκρατία. Δεν έχουμε μαγικό ραβδί, αλλά έχουμε σχέδιο και βούληση. Και αυτό κάνουμε πράξη, για να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα του τόπου μας».