Ανδρουλάκης: Ξεκινά η οριοθέτηση ρεμάτων στο Λασίθι

11:40 π.μ. - Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023
11:03 π.μ. - Παρ, 03/40/2023
Image: Ανδρουλάκης: Ξεκινά η οριοθέτηση ρεμάτων στο Λασίθι

Με αφορμή το ρεπορτάζ μας για το ρέμα στη Βαϊνιά και τις αντιδράσεις για τη μη ενημέρωση των αγροτών, ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου στον Ηχώ 99,8

Σε σειρά θεμάτων αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Γιάννης Ανδρουλάκης σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8.

Καταρχάς τοποθετήθηκε για το θέμα της πρόκλησης ζημιών σε σωλήνες άρδευσης στο ρέμα Βαϊνιάς λόγω των εργασιών καθαρισμού ρεμάτων. Μετά και την ανάδειξη του θέματος μέσω του Ηχώ 99,8 όπου ο πρόεδρος του Α.Σ. ΝΟΤΟΣ Α. Πλεξουσάκης μίλησε για την αδυναμία ποτίσματος εξαιτίας των ζημιών (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι μετά το θέμα που προέκυψε, έγινε μια επαφή με τους αρμόδιους και θα εκδίδονται δελτία τύπου για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου ώστε να προχωρούν στην απομάκρυνση των σωληνώσεων.

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον καθαρισμό ρεμάτων λέγοντας ότι προχωρούν εργασίες στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας ώστε να υπάρχει ετοιμότητα αλλά και να είναι πιο εύκολες οι όποιες παρεμβάσεις χρειαστούν σε επόμενο στάδιο. Ο κ. Ανδρουλάκης μας μετέφερε και την εισήγηση της Αντιπεριφέρειας στην χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας αναφορικά με την οριοθέτηση των ρεμάτων Βαϊνιάς και Αγίου Ανδρέα Ιεράπετρας κάτι που κρίνεται αναγκαίο ώστε να καθοριστούν επιπλέον δυνατότητες στις περιοχές, όροι δόμησης αλλά και να καθοριστεί γραμμή πλημμύρας.

Μίλησε και για τη συνάντηση που είχε με προέδρους και εκπροσώπους από τους ΤΟΕΒ του νομού Λασιθίου για το θέμα της ενεργειακή κοινότητας που στόχο έχει, μέσω φωτοβολταϊκού πάρκου, να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες των Οργανισμών που λόγω των γεωτρήσεων κυρίως, καταναλώνουν πολύ ρεύμα με το κόστος να είναι πολύ υψηλό. Γενικότερα πάντως μέσα από τη συνεργασία με τους ΤΟΕΒ η στόχευση είναι ο εκσυγχρονισμός τους και με νέα μηχανήματα και η Αντιπεριφέρεια θα κάνει όποιες ενέργειες κριθούν αναγκαίες σε αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μίλησε για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από την πλευράς τους ώστε να γίνει μια γεωφυσική έρευνα για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Για τον σκοπό αυτό συγκεντρώνονται ήδη στοιχεία που υπάρχουν πχ από παλαιότερες μελέτες ώστε να προχωρήσουν σε μια αναθεώρηση με στόχο να υπάρχει μια προετοιμασία και να δρομολογηθούν ενέργειες και παρεμβάσεις για τη διασφάλιση νερού.