Ανδρουλάκης :Ξεκινά η μελέτη για την οριοθέτηση των ρεμάτων Αγίου Ανδρέα και Βαϊνιάς, ύψους 380.000 ευρώ

12:57 μ.μ. - Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2024
12:09 μ.μ. - Τετ, 11/57/2024
Image:  Ανδρουλάκης :Ξεκινά η μελέτη για την οριοθέτηση των ρεμάτων Αγίου Ανδρέα και Βαϊνιάς, ύψους 380.000 ευρώ

Από σήμερα καθαρισμοί ρεμάτων στην Ιεράπετρα

Λόγω των βροχών που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα και τα πλημμυρικά φαινόμενα τα οποία παρατηρήθηκαν, ο κ. Γ. Ανδρουλάκης, Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 για το πλάνο του καθαρισμού ρεμάτων.

Όπως μας ενημέρωσε, σήμερα έχει συνάντηση με τις τεχνικές υπηρεσίες για να δουν τη χρονική σειρά με την οποία θα ξεκινήσουν τον καθαρισμό των ρεμάτων. Η συνεργασία με τους Δήμους είναι απαραίτητη καθώς από αυτούς ενημερώνονται το προηγούμενο διάστημα για το αν θα πρέπει να παρέμβουν με καθαρισμό. Αυτή η προσέγγιση συνεχίζεται και είναι μία διαδικασία η οποία ξεκινάει αρχές Σεπτεμβρίου και τελειώνει τον Απρίλιο. Τα μηχανήματα ήταν στον Δήμο μας όλο το χρόνο για τον καθαρισμό των ρεμάτων και από τον Μάιο ξεκίνησε ο καθαρισμός των πρανών δεξιά και αριστερά των δρόμων ώστε να δημιουργούνται καλύτερα μήκη και πλάτη ορατότητας για τους οδηγούς. Ξεκινώντας, είναι μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες με συνεχή και έντονη διαχείριση στο συγκεκριμένο ζήτημα και σήμερα θα δουν από πού ξεκινάνε. Θα εξετάσουν τόσο τα σημεία που έχει εντοπίσει η Περιφέρεια το προηγούμενο χρονικό διάστημα όσο και τα σημεία που έχει υποδείξει ο Δήμος ώστε να γίνει αξιολόγηση και να ξεκινήσουν. Πέρυσι, έγινε μία ολοκληρωμένη δουλειά, με καθαρά ρέματα αλλά δεν είχαμε νερά, είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Η Περιφέρεια θα κάνει όσα οφείλει από την μεριά της. Ωστόσο όταν έχουμε ένα έντονο καιρικό φαινόμενο δεν ξέρουμε πως θα το διαχειριστεί ένα ρέμα καθώς, όπως έχουμε όλοι παρατηρήσει, το πλάτος των ρεμάτων μειώνεται με την πορεία του χρόνου με αποτέλεσμα η γραμμή υπερχείλισης να είναι πολύ πιο στενή από ότι θα έπρεπε να είναι και γι΄ αυτό ενδεχομένως να έχουμε ή να είχαμε στο παρελθόν κάποια ζητήματα.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπογράψουν την ανάθεση της μελέτης για την οριοθέτηση των ρεμάτων Αγίου Ανδρέα και Βαϊνιάς, ύψους 380.000 ευρώ. Αυτά τα δύο ρέματα είναι δύσκολα στην διαχείριση και στο παρελθόν έχουν δείξει προβλήματα στην εκβολή του Αγ. Ανδρέα. Μέσα από αυτή την μελέτη, η Περιφέρεια Κρήτης ευελπιστεί να χρηματοδοτηθεί το έργο το οποίο θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ώστε να μην έχουμε ποτέ ξανά κανένα πλημμυρικό φαινόμενο τα επόμενα χρόνια. Ταυτόχρονα, η προσπάθεια καθαρισμού των ρεμάτων συνοδεύεται από τεχνικά έργα τα οποία είναι στην διαδικασία της ανάθεσης για τεχνικό στο δρόμο του Αγιασμένου και στην περιοχή της Βαϊνιάς. Συνεχίζοντας, ο κ. Ανδρουλάκης μας ενημέρωσε ότι στην διάρκεια του καθαρισμού έχουν παρουσιαστεί αρκετές δυσκολίες, ιδιαίτερα σε σημεία που τα ρέματα έχουν στενέψει. Υπήρχαν σημεία στα οποία το μηχάνημα δεν μπόρεσε να μπει, σημεία στα οποία έπρεπε να σπάσουν κιγκλιδώματα και περιφράξεις καθώς και περιπτώσεις που τα ρέματα είχαν μετατραπεί σε χωματερές. Φέτος, έγινε προσπάθεια μέσω ελέγχων ώστε να μειωθεί αυτό το φαινόμενο και ο κ. Ανδρουλάκης ελπίζει ότι τα κατάφεραν. Στην διαδικασία καθαρισμού δίνεται πάντα προτεραιότητα στην προστασία της περιουσίας (σπίτια, θερμοκήπια) και στην συνέχεια προχωρούν προς τα πάνω. Πάντοτε, βάση και των χρημάτων που διαθέτει η Περιφέρεια, κάνει το καλύτερο για κάθε Δήμο και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ιεράπετρας όπου από ότι φαίνεται, φέτος θα χρειαστεί να κάνουν ένα γρήγορο πέρασμα και να αυξηθεί και χιλιομετρικά ο καθαρισμός των ρεμάτων.

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα δύο ρέματα που βρίσκονται στο Στόμιο. Αυτά τα δύο ρέματα έχουν υδροβιότοπο και είναι δύσκολο να γίνει παρέμβαση. Ωστόσο, για πρώτη φορά έχει ζητηθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες περιβάλλοντος να εκπονήσουν μία ειδική μελέτη για την διαχείριση και την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων σε αυτή την περιοχή. Ωστόσο, λόγω του ότι είναι μία διαδικασία η οποία χρειάζεται πολλές εγκρίσεις τόσο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μπορεί να μας δώσει ένα χρονικό διάγραμμα για το πως θα διαχειριστούν αυτή τη μελέτη λόγω και της ιδιαιτερότητας του υδροβιότοπου.