Αναστάσιος Γκίκας στον Ηχώ 99,8: "Το Παλαιστινιακό δεν ξεκίνησε σήμερα – είναι μια ιστορία δεκαετιών γεμάτη κατοχή, αντίσταση και πολιτικές σκοπιμότητες"

11:30 π.μ. - Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Παρ, 11/30/2025
Image: Αναστάσιος Γκίκας στον Ηχώ 99,8: "Το Παλαιστινιακό δεν ξεκίνησε σήμερα – είναι μια ιστορία δεκαετιών γεμάτη κατοχή, αντίσταση και πολιτικές σκοπιμότητες"

Η Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 11 Ιουλίου 2025 στις 19:00, στο Θεατράκι της Λίμνης του Αγίου Νικολάου, εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάσιου Γκίκα «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα – Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του»

Μια ιστορική και πολιτική προσέγγιση στο Παλαιστινιακό ζήτημα παρουσίασε το πρωί της Παρασκευής ο Αναστάσιος Γκίκας, συγγραφέας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής, μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" του Ηχώ 99,8 με αφορμή την αποψινή παρουσίαση του βιβλίου του «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα – Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του», στον Άγιο Νικόλαο.

hxonews

Ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι η σημερινή αιματοχυσία στη Γάζα δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, αλλά εντάσσεται σε μια μακρά ιστορική πορεία καταπίεσης και αποικιοκρατίας που ξεκινά ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα και αποκτά δομικά χαρακτηριστικά στον 20ό αιώνα, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Παλαιστινιακό δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου. Είναι μια μακρά ιστορία δεκαετιών. Η Ελλάδα, ως χώρα με παράδοση στην Αντίσταση και την Προσφυγιά, αισθάνθηκε πάντοτε πιο κοντά στους λαούς που βίωσαν πόλεμο, κατοχή και ξεριζωμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας με ιστορικές αναφορές και τεκμηρίωση από διεθνή αρχεία – βρετανικά, αμερικανικά, ακόμη και ισραηλινά – ο συγγραφέας εξήγησε πώς το Παλαιστινιακό ζήτημα γεννήθηκε μέσα στον κυκεώνα των αποικιοκρατικών ανταγωνισμών μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι διαμοιράστηκαν τα εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ παράλληλα υποσχέθηκαν στους Εβραίους την ίδρυση κράτους στην Παλαιστίνη.

Ο κ. Γκίκας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ευθύνη της διεθνούς κοινότητας και των σύγχρονων αραβικών κρατών, τα οποία, όπως είπε, «διατηρούν ένοχη σιωπή απέναντι σε μια γενοκτονία που διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου». Τόνισε δε ότι η στάση των κυβερνήσεων συχνά δεν εκφράζει τους λαούς, οι οποίοι σε πολλές χώρες αντιδρούν δυναμικά απέναντι στη σφαγή των Παλαιστινίων.

«Το διεθνές δίκαιο, όπως επικαλούνται πολλοί, κόβεται και ράβεται στα μέτρα των ισχυρών. Δεν ισχύει το ίδιο για όλους», υπογράμμισε, σημειώνοντας την ανάγκη για ενεργή στάση των λαών και όχι για προσδοκία σωτηρίας από υπερεθνικά όργανα ή κυβερνήσεις.

Ο συγγραφέας στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της κυρίαρχης ιδεολογίας που διαμόρφωσε την ισραηλινή κοινωνία μέσω της στρατιωτικής θητείας και του εκπαιδευτικού συστήματος, δημιουργώντας μια κουλτούρα επιθετικότητας και εθνικής περιχαράκωσης.

Παράλληλα, αναγνώρισε και τις εσωτερικές ρωγμές εντός της ισραηλινής κοινωνίας, επισημαίνοντας τη σημασία των φωνών που στέκονται απέναντι στην πολιτική κατοχής, τόσο εντός όσο και εκτός του Ισραήλ.

Σε ερώτηση για την πορεία του Παλαιστινιακού ζητήματος από εδώ και πέρα, ο κ. Γκίκας τόνισε πως η περιοχή θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιων ανταγωνισμών λόγω της στρατηγικής και ενεργειακής σημασίας της.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στη σταθερή θέση του ΚΚΕ και του ελληνικού λαού για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους:

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει από το 2015 αποφασίσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Είναι καιρός το ελληνικό κράτος να το κάνει πράξη. Διεκδικούμε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 19:00μ.μ., στο θεατράκι της λίμνης στον Άγιο Νικόλαο. Το βιβλίο του Αναστάσιου Γκίκα με τίτλο «Το Παλαιστινιακό Ζήτημα – Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξή του» κυκλοφορεί ήδη και προσφέρει μια εμπεριστατωμένη ιστορική προσέγγιση σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα της διεθνούς πολιτικής.