Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα αναμένει η ΕΕ το 2017: Οι Βρυξέλλες αναθεωρούν την πρόβλεψη για 2,7%

2:53 μ.μ. - Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017
02:05 μ.μ. - Παρ, 05/53/2017
Image: Ανάπτυξη 2% στην Ελλάδα αναμένει η ΕΕ το 2017: Οι Βρυξέλλες αναθεωρούν την πρόβλεψη για 2,7%

Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τη ΝΔ να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις - Για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, έχουν γίνει 40, μένουν 100, αποκαλύπτει αξιωματούχος της ΕΕ

Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης χειροτερεύει τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και επιδεινώνει το περιβάλλον εντός του οποίου θα πρέπει να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.
 
Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ που μίλησε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες υπό καθεστώς ανωνυμίας, αναθεωρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη από το 2,7% του ΑΕΠ στο 2% για το 2017, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων που οφείλονται στην καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο Ευρωπαίο αξιωματούχο, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμπληρωθούν 140 δράσεις, και μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί οι 40 (οι 20 έχουν νομοθετηθεί), οπότε μένουν 100 προαπαιτούμενες ενέργειες. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το σύνολο των δράσεων αυτών πριν το Eurogroup στις 22 Μαΐου, πιθανώς μεταξύ 16 και 18 Μαΐου, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος να ελεγχθεί η συμβατότητα τους από τους θεσμούς και να τη παρουσιάσουν στο Eurogroup.
 
Συνολικά 80 δράσεις απαιτούν νομοθέτηση από τη Βουλή των Ελλήνων, επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με το υπό σύνταξη πολυνομοσχέδιο-σκούπα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ακόμη 60 προαπαιτούμενα και τα υπόλοιπα θα εφαρμοστούν στη συνέχεια με δευτερεύουσα νομοθεσία, δηλαδή υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις.
 
Το Eurogoup έπειτα θα δώσει το πράσινο φως στη συμφωνία. Η δόση θα είναι ύψους περίπου 7 δισ. και θα εκταμιευθεί για την αποπληρωμή του χρέους ενώ ένα ποσό θα διοχετευθεί στο εσωτερικό της χώρας για την αποπληρωμή οφειλών του ελληνικού κράτους προς ιδιώτες. Η εκταμίευση της δόσης θα πάρει 4-5 εβδομάδες καθώς πριν ο ESM αποδεσμεύσει τα κεφάλαια θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και έχουμε Staff Level Agreement (SLA), όμως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος των Βρυξελλών, θεωρεί ότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση λόγω της εκκρεμότητας με τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν για την ελάφρυνση και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Πλέον, τονίζει ο αξιωματούχος έχει συμφωνηθεί το πρώτο σκέλος των ζητημάτων που αφορούν τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα καθώς η προκαταρκτική συμφωνία είναι αποδεκτή και από το ΔΝΤ. Τώρα απομένει η συζήτηση για το χρέος, πάντα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου 2016.
 
Οι θεσμοί πάντως θεωρούν πως η Ελλάδα θα καταφέρει να πιάσει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2018 και θα το διατηρήσει στη βάση του υπάρχοντος νομοθετικού πακέτου και με αυτό το τρόπο θα ενεργοποιήσει και τα αντίμετρα τα οποία αφορούν φοροελαφρύνσεις και επιδόματα σε ευπαθείς ομάδες όπως παιδιά.
Επιπλέον μέτρα ύψους 0.3% επί του ΑΕΠ για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
 
 
Αναφορά έκανε ο αξιωματούχος για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0.3% που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση τα οποία σχετίζονται με τα έξοδα που έχει η εκκίνηση του προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Ο αξιωματούχος, χαιρετίζοντας την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού καθώς η Ελλάδα υστερεί πολύ – κατά τη γνώμη του – σε μέτρα κοινωνικής στήριξης ξεκαθάρισε πως η επιβάρυνση αυτή, ύψους 0.3% επί του ΑΕΠ έχει συμφωνηθεί από καιρό και δεν αποτελεί κάτι νέο.
 
Διατηρήσιμο μέρος του πλεονάσματος
 
 
Διατηρήσιμο θεωρεί πως είναι ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η Ελλάδα για το 2016, τονίζοντας πως η κύρια πηγή εσόδων ήταν η εντατική φορολόγηση και πως η κυβέρνηση είχε μεγάλο έλεγχο των εξόδων της. Υπήρχαν μεν προσωρινά έσοδα τα οποία αύξησαν το μέγεθος του πλεονάσματος, αλλά δεν θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα πιάσει τον στόχο για τα επόμενα έτη.
Τεράστιες καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις
 
 
Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο αξιωματούχος δήλωσε πως έχουν γίνει τεράστιες καθυστερήσεις στην αξιοποίηση του Ελληνικού, της Εγνατίας οδού αν και είναι αρκετά πολύπλοκα ζητήματα. Τα δάνεια του ESM, σημείωσε  αξιωματούχος διαρκούν πολλές δεκαετίες και συνεπώς το  πλάνο του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων είναι να δημιουργήσει αξία σε βάθος χρόνου.
 
Στόχος του είναι να αξιοποιήσει κεφάλαια στους τέσσερις τομείς που περιλαμβάνει το πρόγραμμα. Αρχικά τα κεφάλαια του ΤΑΙΠΕΔ, έπειτα τραπεζικά κεφάλαια, κρατικές εταιρείες που παράγουν ελλείμματα και χρειάζονται επιδοτήσεις και ακίνητα και οικόπεδα. Στον τομέα των κρατικών εταιρειών ο στόχος είναι να τις επαναφέρουν στη κερδοφορία και να μην χρειάζεται μεταφορά κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό.
 
Τα ακίνητα και οικόπεδα πάντως παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να είναι η μερίδα του λέοντος στη παραγόμενη αξία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων για τον αξιωματούχο.
 
Το ΔΝΤ ζητά από τη ΝΔ να δεσμευτεί ότι δεν θα αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις
 
 
Το ΔΝΤ θα ζητήσει δεσμεύσεις από τη Νέα Δημοκρατία να μην αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο. Τέτοιες πρακτικές έχουν γίνει και στο παρελθόν ιδιαίτερα όταν προγράμματα ήταν έτοιμα να κλείσουν και επίκεινται εθνικές εκλογές.
 
 
Πηγή: protothema.gr