Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λασιθίου για την 50η επέτειο από τη εξέγερση του Πολυτεχνείου

8:12 π.μ. - Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023
08:11 π.μ. - Παρ, 17/12/2023
Image: Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Λασιθίου για την 50η επέτειο από τη εξέγερση του Πολυτεχνείου

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν πάντα επίκαιρα

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας στο Πολυτεχνείο, το Νοέμβρη του 1973. 50 χρόνια από την κορυφαία εκδήλωση του φοιτητικού και γενικότερου αντιδικτατορικού κινήματος. Τιμάμε τους νεκρούς του Πολυτεχνείου! Στεκόμαστε με σεβασμό μπροστά στους χιλιάδες φοιτητές, εργάτες και μαθητές της Αθήνας που αγωνίστηκαν για τρεις μέρες με ηρωισμό, με αυτοθυσία, με πρωτόγνωρη αυτενέργεια ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την κορύφωση του αντιδικτατορικού αγώνα, τη φλόγα του οποίου κράτησαν αναμμένη όλα τα προηγούμενα χρόνια οι χιλιάδες αγωνιστές στις φυλακές, στις εξορίες, στα βασανιστήρια και τα μπουντρούμια της ΕΑΤ – ΕΣΑ.

Η επέτειος των 50 χρόνων από το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που ο λαός μας, μαζί με εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό, στον Ουκρανικό και σε όλους τους λαούς που προσπαθούν να κρατήσουν την ελευθερία και ανεξαρτησία τους. Τις επιπτώσεις της βάρβαρης και επεκτατικής πολιτικής τις βιώνουν και οι λαοί των επιτιθέμενων κρατών, που και αυτοί υποφέρουν συρόμενοι σε πολεμικές συγκρούσεις, σε σφαγές γειτονικών λαών.

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού που παλεύει για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, για ανεξάρτητο, ενιαίο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για να επιστρέψουν οι πρόσφυγες και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι πολύμορφες δράσεις καθηγητών και μαθητών είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο στον αγώνα που δίνουμε. Για μια ακόμα φορά στεκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, μαθαίνουμε στους μαθητές την ιστορική αλήθεια, τους διαπαιδαγωγούμε με τις αξίες της αλληλεγγύης και το δίκαιο των λαών, απέναντι στον πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση. Είναι η καλύτερη απάντηση στις ανιστόρητες και επικίνδυνες δηλώσεις υπουργών και πρόθυμων κονδυλοφόρων. Το σύνθημα “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” μας διδάσκει ότι πρέπει να κάνουμε υπόθεση του δικού μας αγώνα την υπεράσπιση της ζωής, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της Δημόσιας Παιδείας.

Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα στους αγώνες ενάντια στα διαρκή εγκλήματα σε βάρος της ζωής του λαού, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος, ενάντια στην πολύπλευρη καταστολή και τους νόμους που περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Στο Πολυτεχνείο συναντήθηκαν οι αγώνες των φοιτητών, των εργατών, της κοινωνίας ολόκληρης και γράφτηκε ιστορία. Εκεί είναι η δύναμη μας. Στην συνεργασία, στην αλληλεγγύη και στη συμπορευση ενάντια σε όποια πολιτική είναι ενάντια στο συμφέρον της κοινωνίας, των εργαζομένων και της δωρεάν παιδείας για όλους. Όπως και τότε, 50 χρόνια πριν, έτσι και σήμερα θα πρέπει να παλέψουμε μαζί:

  1. Για την ενδυνάμωση του αγώνα για τη φιλία, αλληλεγγύη και ειρήνη τωνλαών, το τσάκισμα του εθνικισμού – φασισμού.
  2. Για ολόπλευρη μόρφωση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, κόντρα στηνυποβάθμιση της και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της.
  3. Για μόνιμη και σταθερή δουλειά με την υπογραφή κλαδικών συμβάσεωνεργασίας που να ανταποκρίνονται στο σήμερα καθώς και μέτρα υγείας καιασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  4. Για την ενίσχυση και τη μαζικότητα του οργανωμένου κινήματος μέσα απότα Συνδικάτα και τους Συλλόγους, τα Μαθητικά Συμβούλια, μέσα απόδημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες.

Καλούμε τους συναδέλφους:

  1. Να αναδείξουν σε κάθε σχολείο τα ιστορικά συμπεράσματα, αλλά και τοσύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου!
  2. Να συμμετάσχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό της 50ης Επετείου τουΠολυτεχνείου παίρνοντας   μέρος   σε   εκδηλώσεις   και   δράσεις   πουοργανώνονται κατά τόπους για το λόγο αυτό.

ΤΙΜΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΝΙΚΕΣ

ΜΕ ΠΙΣΤΗ, ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ