Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λασιθίου για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜ

3:05 μ.μ. - Παρασκευή, 31 Μαΐου 2024
03:05 μ.μ. - Παρ, 31/05/2024
Image: Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Λασιθίου για τη συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜ

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Την Τετάρτη 29/5/2024 τα δυο μέλη της ΑΣΕ που εξελέγησαν στις εκλογές της 22ης του Μάη, κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην πρώτη συνεδρίαση με θέμα  τη συγκρότηση του νέου ΔΣ της ΕΛΜΕ. Η παράταξή μας με την δύναμη που της έδωσαν οι συνάδελφοι κατόρθωσε να μείνει έξω από καιροσκοπισμούς και σκοπιμότητες και να σταθεί συνεπής σε όσα υποστήριζε προεκλογικά.

Σε όλους τους τόνους είχαμε τονίσει την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί ώστε η ΕΛΜΕ Λασιθίου να πάψει να είναι ο πολιτικός συμπαίκτης της διοίκησης και να σταθεί στο πλευρό των συναδέλφων με καθαρά συνδικαλιστικό και μαχητικό πνεύμα, με μοναδικό σκοπό να υπερασπίζεται τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών,  τη δημόσια εκπαίδευση.

Η θέση μας πανελλαδικά είναι η συγκρότηση ΔΣ με αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο, όμως η συνολική στάση της ΔΑΚΕ την τελευταία διετία δεν επέτρεπε στην ΑΣΕ να στηρίξει με οποιοδήποτε τρόπο την συμμετοχή της ΔΑΚΕ στο προεδρείο του ΔΣ.

Η ΔΑΚΕ ως προεδρείο στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Λασιθίου και έχοντας την πλειοψηφία συνέβαλε στην απαξίωση του σωματείου και στην αδράνεια του. Υποβάθμιζε συνεχώς την ανάγκη σύγκλισης Γενικών Συνελεύσεων και υποτιμούσε τις αγωνιστικές δυνατότητες του κλάδου. Καλλιέργησε την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Λευκό που υιοθέτησε στο αποκορύφωμα των αγώνων των συναδέλφων κατά της αξιολόγησης τοποθετώντας την ΕΛΜΕ Λασιθίου σε μια θλιβερή μειοψηφία. Στάθηκε ανοιχτά, είτε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, είτε υπέρ της εισαγωγής διδάκτρων στα δημόσια, γεγονός προσβλητικό για όσους συναδέλφους, μαθητές και φοιτητές υπερασπίζονται τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.  Στο θέμα της ίδρυσης των πειραματικών σχολείων στην Ιεράπετρα έπαιξε τον ρόλο του «κυματοθραύστη» στις δίκαιες αντιδράσεις των συναδέλφων στηρίζοντας μια επιλογή της Διοίκησης που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, απ’ όσα υποτίθεται ότι λύνει. Κάθε μικρό ή μεγάλο αίτημα της ΑΣΕ για ενίσχυση της μαζικότητας της συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία ( μια κάλπη ανά πόλη για τις εκλογές/ναύλωση μεταφορικών μέσων για την μετακίνηση ) έπεφτε στο κενό. Αλλά και όταν η ΕΛΜΕ όφειλε να σταθεί στο ύψος της υπερασπιζόμενη συναδέλφους επέλεξε, ελεγχόμενη από την πλειοψηφούσα ΔΑΚΕ, να σιωπήσει.

Γενικότερα, η στάση της ΔΑΚΕ με τις επιλογές και τις κινήσεις της ναρκοθετούσε κάθε απόπειρα αντίστασης και αντίδρασης των συναδέλφων απέναντι στην απαξίωση και την υποβάθμιση που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Για όλους αυτούς τους λόγους ξεκαθαρίσαμε πως η πολιτική και αξιακή μας αρχή για αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των παρατάξεων στο προεδρείο του ΔΣ δεν μπορούσε επ’ ουδενί να συμπεριλάβει την ΔΑΚΕ. Η αντίδραση των εκλεγμένων συμβούλων ήταν να αποχωρήσουν από την διαδικασία κατηγορώντας τα υπόλοιπά μέλη του ΔΣ για πραξικόπημα. Δεν μας εκπλήσσει αυτή η αντίδραση. Όταν

α)παρά τις ανυπέρβλητες αντικειμενικές δυσκολίες της εκλογικής διαδικασίας, η συμμετοχή αυξάνεται εις βάρος της καθώς η πλειοψηφία των συναδέλφων την αποδοκιμάζει

β) όταν η ΑΣΕ εξαιρεί το Λασίθι από την κοινή της στάση σε όλη την Ελλάδα προκειμένου και η ΕΛΜΕ Λασιθίου να αποκτήσει στοιχειώδη λειτουργία σύμφωνα με το καταστατικό και τις ανάγκες των συναδέλφων,

τότε το λιγότερο που έχει να κάνει η ΔΑΚΕ είναι να προβληματιστεί. Δυστυχώς η αποχώρηση της από την συνεδρίαση φανερώνει πως πίσω από τα επιχειρήματα περί «εθιμοτυπίας» κρύβεται η αδυναμία να αντιληφθεί πόσο απαξιωτική και αρνητική για τον συνδικαλισμό ήταν η στάση της αυτά τα δυο χρόνια.

Προκειμένου λοιπόν η ΕΛΜΕ να λειτουργήσει και να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση συνεχίσαμε την διαδικασία όπως προβλέπεται στο καταστατικό προτείνοντας η συγκρότηση να γίνει αναλογικά και αντιπροσωπευτικά από τις άλλες 2 παρατάξεις (ΑΣΕ και Έ.ΛΑ) σύμφωνα με τη δύναμη που τους έδωσαν οι συνάδελφοι, με στόχο ένα λειτουργικό ΔΣ με βάση το καταστατικό χωρίς άλλες συμφωνίες πάνω ή κάτω από το τραπέζι.

Με βάση τα παραπάνω η ΑΣΕ πλέον από τις θέσεις του Γραμματέα και του Ταμία της ΕΛΜΕ Λασιθίου θα παλέψει για τα δικαιώματα όλων των συναδέλφων.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λασιθίου