Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Λασιθίου: Να αποσυρθεί η μνημονιακή τροπολογία για την ειδική αγωγή

12:40 π.μ. - Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017
12:03 π.μ. - Τετ, 29/40/2017
Image: Ανακοίνωση ΕΛΜΕ Λασιθίου: Να αποσυρθεί η μνημονιακή τροπολογία για την ειδική αγωγή

Μαζικοί διορισμοί τώρα σε όλη την εκπαίδευση

Συνάδελφοι:
Η τροπολογία για τους αναπληρωτές και την ειδική αγωγή, που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση, είναι βαθιά μνημονιακή.  Στην αιτιολογική της έκθεση υπάρχει η παραδοχή πως δεν θα γίνει κανένας διορισμός σε όλη την εκπαίδευση τα δύο επόμενα σχολικά έτη, 2017-18, 2018-19: «…οι ισχύοντες δημοσιονομικοί περιορισμοί καθιστούν αδύνατο κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα τον διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση…» Ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση των αναπληρωτών και αδιορίστων από τη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλέον καταφανέστατος. 
Με την τροπολογία, η κυβέρνηση προσθέτει τρόπους για νέες περικοπές στον ευαίσθητο χώρο της ΕΑΕ περιορίζοντας δραστικά τις προσλήψεις αναπληρωτών για τα κενά στις δομές της. Έτσι βέβαια, ανοίγει το δρόμο για να πλήξει όλο το χώρο της εκπαίδευσης, όλους τους αναπληρωτές. Να μειώσει κι άλλο τον αριθμό τους, δηλαδή να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, που για χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση.
"…Μόνο αν υπάρχουν εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν καλύπτονται με μετάθεση, διορισμό, απόσπαση ή συμπλήρωση ωραρίου, προσλαμβάνονται αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί ΕΑΕ…" αναφέρει η τροπολογία. Τα κενά αυτά στα σχολεία, που χρόνια τα καλύπτουν αναπληρωτές και αποκλείεται η κάλυψή τους με μόνιμους διορισμούς, σχεδιάζεται να καλύπτονται πλέον με  κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων και μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις δομές της γενικής εκπαίδευσης. Η λογική αυτή ακολουθεί και επεκτείνει την πολιτική των δεύτερων και τρίτων αναθέσεων που εφαρμόστηκε αυτή τη χρονιά για να συνθλίψει επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων εκπαιδευτικών και τις μορφωτικές ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση.
Επιπρόσθετα, κατόπιν εισήγησης  της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής και με επίκληση των «ιδιαίτερων συνθηκών» στην ΕΑΕ, η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα, στον εκάστοτε Υπουργό Παιδείας να διαμορφώνει κατά το δοκούν τις «ανάγκες» στην ΕΑΕ, τα κριτήρια προσλήψεων και τις ίδιες τις προσλήψεις. Πρόκειται για μια δυνατότητα που παραπέμπει σαφώς στην εισαγωγή «προσοντολογίου» στις προσλήψεις εκπαιδευτικών κι όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας στην κινητοποίηση της 28/3, η σχετική Υπουργική Απόφαση κατ’ εφαρμογή της τροπολογίας είναι ήδη έτοιμη! 
Η λογική του προσοντολογίου εισάγεται και με την πρόβλεψη της τροπολογίας για έναν κύριο πίνακα κατάταξης αναπληρωτών για εκπαιδευτικούς με σπουδές στην ΕΑΕ (ΠΕ61 ΠΕ 71 ή εξειδίκευση στην ΕΑΕ με διδακτορικό, μεταπτυχιακό σε ΕΑ/σχολική ψυχολογία, διετή μετεκπαίδευση, πενταετή προϋπηρεσία, πτυχίο ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στην ΕΑΕ και έναν επικουρικό πίνακα για σεμιναριούχους 400 ωρών, προϋπηρεσία στην ΕΑΕ, γονείς παιδιών με αναπηρία άνω του 67%, έχοντες ετήσια προϋπηρεσία, ενώ ως διαθέσιμοι προστίθενται και οι αναπληρωτές γενικής αγωγής στα πλαίσια της κινητικότητας που εισβάλλει παντού. 
Η ίδια πολιτική, μέσω του ΙΕΠ, στήνει αυτές τις μέρες και τα σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών μονίμων και αναπληρωτών της γενικής εκπαίδευσης που συμπληρώνουν διδακτικές ώρες ή εργάζονται με πλήρες διδακτικό ωράριο σε  δομές ειδικής αγωγής κι εκπαίδευσης, αφού ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2016 η Κυβέρνηση και το υπουργείο έστειλαν τους «τεχνητά πλεονάζοντες» εκπαιδευτικούς να καλύψουν ανάγκες, πάγιες και διαρκείς, στο χώρο της ειδικής αγωγής. Χαιρετίζουμε τη μαχητική στάση των  εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών συλλόγων, που με τις κινητοποιήσεις τους στα σεμινάρια αποκαλύπτουν και αντιστέκονται στην πολιτική αυτή.  
Γενικότερα,  με την τροπολογία αυτή η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλουν και με τη «βούλα» μηδενικούς διορισμούς στο σύνολο της εκπαίδευσης και επιβεβαιώνουν ότι η στελέχωση των δημόσιων σχολείων με μόνιμο προσωπικό δεν αποτελεί προτεραιότητα στο νεοφιλελεύθερο σχολείο που εγκαθιδρύουν. Αντίθετα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των ΣΕΒ και ΟΟΣΑ για μείωση δαπανών, δομών και προσωπικού στο δημόσιο σχολείο, σχεδιάζουν και θεσμοθετούν περαιτέρω συρρίκνωση «του έκτακτου προσωπικού», δηλαδή των αναπληρωτών συναδέλφων σε όλη την εκπαίδευση, ειδική και γενική. Στοχεύουν στη δραστική μείωση των θέσεων εργασίας και την αποσπασματική κάλυψη κενών και ολόκληρων εκπαιδευτικών δομών μέσα από την κατασκευή τεχνητών πλεονασμάτων των ωρών των μονίμων συναδέλφων.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση επιδεικνύοντας τυφλή υπακοή στις κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΣΕΒ και του ΟΟΣΑ, μετά την αποτυχημένη περσινή απόπειρα του Ν.Φίλη να αλλάξει το σύστημα προσλήψεων για όλους τους αναπληρωτές, εγκαινιάζει μια καινούργια προσπάθεια, εφαρμόζοντας το δόγμα Διαμαντοπούλου και του 3848, δηλαδή  της συντριβής της προϋπηρεσίας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων και της ανάδειξης του προσοντολογίου ως βασικού μοντέλου κάθε είδους προσλήψεων.  
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η τροπολογία δεν πρέπει να περάσει! Από τον κόσμο της ελαστικής εργασίας κι όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης εκπαίδευσης ας ξεκινήσει η μεγάλη κραυγή «δεν πάει άλλο» κι η μεγάλη αντεπίθεση απέναντι στην ιερά συμμαχία ΟΟΣΑ – ΣΕΒ, κυβέρνησης, που απειλεί την υπόσταση της δημόσιας εκπαίδευσης, τις θέσεις εργασίας και το μέλλον χιλιάδων εκπαιδευτικών. Αντεπίθεση ενότητας, μαζική,  δυναμική, στηριγμένη στα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία,  ενάντια στον συντεχνιακό κατακερματισμό και την παραταξιοποίηση των συλλογικοτήτων της ελαστικής εργασίας, κόντρα στους συμβιβασμούς ή τις απαράδεκτες συναινέσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών, σε πλευρές της κυβερνητικής ατζέντας.
Να πάρουμε μαζικά μέρος στις κινητοποιήσεις που διοργανώνονται ενάντια στην επίμαχη τροπολογία, με κυρίαρχο αίτημα για μαζικούς μόνιμους διορισμούς σε όλη την εκπαίδευση. Να συγκροτήσουμε το μέτωπο των αγώνων για να μπει τέρμα στις μνημονιακές περικοπές και να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά, να απαιτήσουμε τώρα τους χιλιάδες μόνιμους διορισμούς που έχει ανάγκη η εκπαίδευση και το δημόσιο σχολείο. Να μην υποχωρήσουμε και να συνεχίσουμε ενωμένοι στον ίδιο δρόμο, τον δικό μας μονόδρομο, τον αγώνα για την ανατροπή.
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ που απολύει χιλιάδες αναπληρωτές και προαναγγέλλει την περαιτέρω συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλη την εκπαίδευση.
Να καταργηθούν  όλες οι αντιεκπαιδευτικές ΥΑ, διατάξεις και μνημονιακές περικοπές στη λειτουργία των σχολικών μονάδων σε  ειδική αγωγή, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια. 
Καμιά απόλυση εκπαιδευτικών-διασφάλιση της επαναπρόσληψης όλων όσων εργάζονταν μέχρι πέρσι σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια λύκεια, ειδική αγωγή.
Κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό  σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Ένταξη όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στο κανονικό πρόγραμμα των σχολείων. Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
Μαζικούς μόνιμους διορισμούς  ΤΩΡΑ!. Μόνιμο διορισμό όλων των αναπληρωτών όλων των ειδικοτήτων,  που εχουν υπογράψει  έστω και μια σύμβαση εργασίας στην εκπαίδευση.
Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης, όχι στο  ν. 3848  και το προσοντολόγιο. Μόνιμοι διορισμοί με βάση την προϋπηρεσία και το χρόνο λήψης πτυχίου. 
 
Καλούμε την ΟΛΜΕ έστω και την τελευταία στιγμή να σώσει τα προσχήματα και να καλέσει σε κινητοποιήσεις έστω και στο παραπέντε για σήμερα 29/03/2017.
 
 
           Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                                    Η Γ. Γραμματέας
Γιακουμάκης Εμμανουήλ             Μπαυγιαδάκη Νίκη