ΑΝΑΚΕΜ: Η ανακύκλωση και η ορθή διαχείριση των τεχνικών αποβλήτων αναγκαίο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος

12:48 μ.μ. - Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Τετ, 05/48/2024
Image: ΑΝΑΚΕΜ: Η ανακύκλωση και η ορθή διαχείριση των τεχνικών αποβλήτων αναγκαίο βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο κ. Ηλίας Δημητριάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ η οποία αποτελεί ένα από τα πρώτα εγκεκριμένα Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Όπως είπε ο κ. Δημητριάδης, πρέπει να θυμόμαστε πάντα την άμεση σχέση που έχει ο άνθρωπος με το περιβάλλον γιατί εάν “χαλάσει” το περιβάλλον “χαλάει” και η ζωή μας. Η ΑΝΑΚΕΜ είναι ο πανελλαδικός φορέας με τον οποίο κάθε ιδιώτης που κάνει ένα οικοδομικό έργο, θα κάνει μία συμφωνία ώστε να γίνει σωστή διαχείριση των τεχνικών αποβλήτων και να πάρει την βεβαίωση που χρειάζεται ώστε να ολοκληρώσει το έργο του. Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και μας ενημέρωσε ότι οι μηχανικοί γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Αυτή η διαδικασία έχει ένα κόστος εισφοράς το οποίο υπάρχει σε όλα τα ανακυκλώσιμα προϊόντα. Τα μπάζα πρέπει πρώτα να γίνουν απόβλητα, να ογκομετρηθούν και να μεταφερθούν στην μονάδα ανακύκλωσης ώστε να πληρωθεί αυτή η εισφορά. Ο κ. Δημητριάδης συμβούλεψε τους ενδιαφερόμενους να ζητούν από τον μηχανικό ή τον κατασκευαστή τους να γίνεται πάντα διαλογή στην πηγή. Να ξεχωρίζουν δηλαδή τα αδρανή υλικά (κεραμικά, τούβλα, τσιμέντο, άμμο), τα οποία είναι πολύ εύκολο να ανακυκλωθούν και γι’ αυτό και η ανακύκλωσή τους είναι πολύ φθηνή από όλα τα υπόλοιπα υλικά όπως τις συσκευασίες από οικοδομικά υλικά, ξύλα και πλαστικά ώστε να μην ανεβαίνει το κόστος εισφοράς της ανακύκλωσης. Στην περιοχή μας υπάρχει η GREEN MOUNTAIN PROJECT ΙΚΕ, η οποία συνεργάζεται με την ΑΝΑΚΕΜ και μαζεύει όλα τα τεχνικά απόβλητα, δηλαδή τα μπάζα. Οποιοσδήποτε εργολάβος ή τεχνική εταιρία μπορεί να αφήσει εκεί τα τεχνικά απόβλητα και να πάρει καινούρια ανακυκλωμένα υλικά για το έργο του.

Όσων αφορά την παράνομη εναπόθεση τεχνικών αποβλήτων, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι υπεύθυνος φορέας είναι η διεύθυνση περιβάλλοντος του δήμου και της περιφερειακής ενότητας του νομού. Από την στιγμή που παράγουμε αυτά τα υλικά, έχουμε την υποχρέωση να τα διαχειριζόμαστε σωστά και τόνισε την ανάγκη να γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στα μπάζα και τα ογκώδη απόβλητα (ντουλάπες, στρώματα, παλιά έπιπλα), για τα οποία είναι υπεύθυνη η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου. Όταν ο δήμος επιδεικνύει ανακύκλωση αστικών ογκωδών αποβλήτων, του καταλογίζεται έκπτωση στο τέλος ταφής το οποίο αυξάνεται κάθε χρόνο για τους δήμους.

Στην συνέχεια, ο κ. Δημητριάδης μας μίλησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την μη σωστή διαχείριση των τεχνικών αποβλήτων. Οι δύο βασικοί κίνδυνοι είναι οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές ωστόσο τα βαρέα μέταλλα που εμπεριέχονται στα τεχνικά απόβλητα αποτελούν επίσης σοβαρό πρόβλημα. Τα συγκεκριμένα βαρέα μέταλλα δεν ταξιδεύουν με το νερό με αποτέλεσμα να προσροφόνται πάνω σε μικρά σωματίδια σκόνης τα οποία εισπνέουμε και μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές ασθένειες. Το υλικό από την απόξεση των δρόμων είναι επίσης πολύ επικίνδυνο για την υγείας μας καθώς μπορεί να περιλαμβάνει υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων με τον κ. Δημητριάδη να συμβουλεύει να αποφεύγεται η επαναχρησιμοποίησή του.

Κλείνοντας, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι τα μπάζα δεν είναι άκακα καθώς προκαλούν αόρατους κινδύνους για τη υγεία μας. Ο κόσμος μπορεί να απευθύνεται στην ΑΝΑΚΕΜ ανά πάσα στιγμή ώστε να ενημερώνονται για όλα τα θέματα που σχετίζονται με την ανακύκλωση τεχνικών αποβλήτων.