Αναφορά Θραψανιώτη του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαικάστρου Σητείας για την ΕΜΠ
Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την Αναφορά που κατέθεσε προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας του Ψηφίσματος του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαικάστρου Σητείας και φορέων της περιοχής για την ΕΜΠ
Στη Βουλή το ψήφισμα του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαικάστρου Δήμου Σητείας για NATURA 2000, με αναφορά του Βουλευτή Μανόλη Θραψανιώτη
Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε κοινοβουλευτική αναφορά με αποδέκτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το ψήφισμα του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαικάστρου Σητείας και φορέων της περιοχής.
Το Συμβούλιο και οι φορείς εκφράζουν την απόλυτη διαφωνία τους στις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΜΠ) για τις περιοχές NATURA 2000 στην περιοχή τους.
Προτείνουν και με την στήριξη του Δήμου Σητείας και όλων των Δημοτικών Παρατάξεων, η νέα μελέτη να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιρρήσεις, τις θέσεις και τις προτάσεις της τοπικής κοινωνίας, γιατί με την τωρινή πρόταση η περιοχή περιέρχεται σε οικονομικό, κοινωνικό και πληθυσμιακό μαρασμό. Τις προτάσεις του Υπομνήματος στηρίζει και η Οργάνωση Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Σητείας.
Αναλυτικά η Αναφορά
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων
31-1-2022
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τον κ. Υπουργό
Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Ψήφισμα του Συμβουλίου της κοινότητας Παλαικάστρου Σητείας ν. Λασιθίου και λοιπών φορέων, για τα προτεινόμενα μέτρα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης στις περιοχές NATURA 2000»
Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά το ψήφισμα του Συμβουλίου της Κοινότητας Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας Λασιθίου και φορέων της περιοχής στο οποίο εμπεριέχεται και η πρόταση του Δήμου Σητείας, και αφορά τα προτεινόμενα μέτρα της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης στις περιοχές NATURA 2000.
Το Συμβούλιο και οι φορείς εκφράζουν την απόλυτη διαφωνία τους στις προτάσεις της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΜΠ) για τις περιοχές NATURA 2000.
Όπως αναφέρουν, στα προτεινόμενα μέτρα μπαίνουν με προχειρότητα επιπλέον περιορισμοί στις δραστηριότητες και πλήττουν την περιοχή τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, ενώ δεν μπαίνει κανένας περιορισμός στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ (λειτουργούν οι περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο Κρήτης) παρά την πάγια εκφρασμένη πολλάκις αρνητική θέση του Δήμου Σητείας και των τοπικών κοινωνιών. Επίσης εξαιρούνται φωτογραφικά επενδύσεις στις περιοχές NATURA προς όφελος μόνο μεγαλοεπενδυτών.
Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.
Αθήνα 31/01/2022
Ο καταθέτων Βουλευτής
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Το σχετικό ψήφισμα και η πρόταση του Δήμου Σητείας
Το Συμβούλιο της Κοινότητας Παλαίκαστρου, της Κοινότητας που πλήττεται περισσότερο από τα προτεινόμενα μέτρα στις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, αφού συναντήθηκε σήμερα Τετάρτη 26/1/22 με φορείς και κατοίκους του Παλαίκαστρου, και αφού τους ενημέρωσε για τις προτεινόμενες νέες απαγορεύσεις που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν για εμάς χωρίς εμάς στα όρια της Κοινότητάς μας, μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων,
αποφάσισε ομόφωνα:
Να εκφράσει την αγανάκτηση και την μη αποδοχή των προτεινόμενων ρυθμίσεων όπως αναφέρονται, στο σύνολό τους.
Να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υπόθεση, και στην πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων.
Οι επισημάνσεις και προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας να υιοθετηθούν στο σύνολό τους από την προτειν-όμενη ΕΜΠ και να γίνουν άμεσα αποδεκτές.
Η περιοχή μας, ΑΡΚΕΤΑ ΈΧΕΙ ΣΑΜΠΟΤΑΡΙΣΤΕΙ μέχρι τώρα από συμφέροντα άλλων τουριστικών περιοχών και με δεδομένο ότι ήδη ισχύουν ΈΝΑ ΣΩΡΟ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ, και ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ, στο όνομα της προστασίας της φύσης, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι επαρκείς, δηλώνουμε ξεκάθαρα σαν Τοπική Κοινωνία, με μια δυνατή φωνή, ότι δεν είμαστε διατεθημένοι να δεχθούμε και άλλες, ειδικά όλες αυτές που με προχειρότητα δημιουργήσατε και προτείνετε.
Σας καλούμε λοιπόν να λάβετε υπόψιν , την τοπική βούληση, έτσι ώστε οι τελικές αποφάσεις, να μην γίνουν αφορμή για ταραχές, αντιπαραθέσεις και κινητοποιήσεις, που ουδείς επιθυμεί.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ
Το υπό διαβούλευση σχέδιο έρχεται ολοκληρωτικά σε πλήρη αντίθεση με τα νομοθετημένα και ισχύοντα ΣΧΟΟΑΠ Ιτάνου και Λεύκης. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Σητείας, επιδεικνύοντας και περιβαλλοντική ευαισθησία ήταν ο πρώτος δήμος πανελλαδικά που θεσμοθέτησε ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ σε όλη του την έκταση.
Τα ανωτέρω ΣΧΟΟΑΠ και το ΕΣΧΑΣΕ « ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ » που περιλαμβάνουν τις περιοχές NATURA του Πάρκου Σητείας, εμπεριέχουν αυστηρότατες δεσμεύσεις προστασίας και όρους δόμησης. Ως εκ τούτου κρίνεται απολύτως επαρκής η προστασία τους και ΔΕΝ απαιτείται καμία άλλη πρόσθετη ενέργεια - δέσμευση της περιοχής.
Η περιοχή ΚΑΨΑΣ έχει εσφαλμένα ομαδοποιηθεί με την περιοχή ΘΡΥΠΤΗ του Δήμου Ιεράπετρας.
Δεν αποτυπώνονται τα όρια των οικισμών Ξερόκαμπος, Μερτύδια και Περβολάκια, όπου ουσιαστικά δεν επιτρέπεται ούτε η κατοικία.
Δεν αναφέρονται πουθενά τα εν ισχύ μεγάλα αναπτυξιακά τουριστικά έργα «Κάβο Πλάκος» και «Σχοινιάς» τα οποία ουσιαστικά ακυρώνονται με το υπό διαβούλευση σχέδιο.
Λόγω των εκτεταμένων ζωνών ΖΔΟΕ, που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών NATURA, όπως επίσης των ζωνών ΖΠΦ, περιορίζεται ουσιαστικά η εκτός σχεδίου δόμηση. Η κατοικία σε εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται μόνο στις ΖΒΔΦΠ με αποτέλεσμα στις περιοχές NATURA του Παλαικάστρου και ολόκληρη την περιοχή NATURA του Ξερόκαμπου και του Καψά να απαγορεύεται η δόμηση. Αντίστοιχα υπάρχει πρόβλημα και στην επιπλωμένη τουριστική κατοικία, την επικρατούσα τουριστική δραστηριότητα, καθώς διέπεται από το καθεστώς δόμησης κατοικίας.
Επίσης δεν αποτυπώνονται οι περιοχές που θα μπορούσαν μελλοντικά να πολεοδομηθούν και δεν προσδιορίζεται η δυνατότητα τοπικών ρυμοτομικών για δημόσια, δημοτικά και κοινής ωφέλειας κτίρια, με προφανείς ολέθριες και καταστρεπτικές συνέπειες. Ταυτόχρονα τίθενται ανυπέρβλητα εμπόδια και στα αναγκαία έργα υποδομής, όπως περιφερειακούς δρόμους, διαχείριση απόβλητων, κτλ..
Δεν θέτονται απαγορεύσεις και δεν θεσμοθετείται κανένας περιορισμός στην εγκατάσταση νέων Α.Π.Ε., παρά την πάγια αρνητική θέση του Δήμου Σητείας και των τοπικών κοινωνιών, αφού στην περιοχή μελέτης, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου, ήδη λειτουργούν οι περισσότερες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε επίπεδο Κρήτης, με προφανή βλάβη των υπό μελέτη περιοχών Natura. Σημειώνεται ότι στην αναρτημένη μελέτη, εντός των περιοχών Natura του Πάρκου Σητείας, απεικονίζονται 4 αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου, 7 στη περιοχή του Ξερόκαμπου και 2 στις Διονυσάδες (ένα σε κάθε νησί).
Σύμφωνα με τη μελέτη « η ήπια θαλάσσια αναψυχή (κολύμβηση, ιστιοσανίδα, καταδύσεις, υποβρύχια φωτογράφηση κτλ.) » απαγορεύεται σε ολόκληρη την περιοχή μελέτης, λόγω της ζώνωσης που προτείνεται. Γεγονός απόλυτα απαράδεκτο και απορριπτέο όχι μόνο από την τοπική κοινωνία, αλλά και από την κοινή λογική.
Ομοίως απαγορεύονται παντού, βάσει της προτεινόμενης ζώνωσης, οι χρήσεις
« Βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις (χαμηλής, μέσης και υψηλής όχλησης) ».
ΔΕΝ γίνεται καμία αναφορά στις μεταβατικές διατάξεις, για τις ασύμβατες νόμιμες υφιστάμενες χρήσεις, τις υπό έκδοση οικοδομές άδειες, τις αναθεωρήσεις των υπαρχόντων οικοδομικών αδειών, στις ήδη υπάρχοντες άδειες λειτουργίας κλπ..
Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε:
1. Να μην υπάρξουν άλλοι περιορισμοί, πέραν των ήδη υφιστάμενων. Να παραμείνουν οι ρυθμίσεις του ΣΧΟΟΑΠ σε όλα τα επίπεδα (δόμηση – επιτρεπόμενες δραστηριότητες κτλ.), χωρίς καμία επαύξηση ή νέους περιορισμούς.
2. Ζώνη Καψά: Αποτελεί γεωγραφικά, γεωμορφολογικά και διοικητικά μέρος του Πάρκου Σητείας και πρέπει να ενταχθεί άμεσα σε αυτό.
4. Οι οικισμοί που έχουν ενταχθεί σε περιοχές προστασίας, πρέπει να οριοθετηθούν και στο κείμενο της μελέτης να γίνει σαφής αναφορά εξαίρεσης των οριοθετημένων οικισμών από τις επιβαλλόμενες δεσμεύσεις.
5. Να αποκατασταθεί η αδυναμία εφαρμογής πολλών προβλεπόμενων από την νομοθεσία και από την ΕΜΠ – ΣΔ χρήσεων, όπως για παράδειγμα μεγάλων αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων, χώρων συνάθροισης κοινού, εμπορικών κέντρων, εμπορικών εκθέσεων κτλ., λόγω της χωροθέτησής τους σε περιοχή μόνο εντός σχεδίου. Η υπό μελέτη περιοχή δεν διαθέτει καμία περιοχή με σχέδιο πόλης και συνεπώς καθίσταται αδύνατη η εφαρμογή όλων των προηγούμενων χρήσεων. Αυτό ενδεχομένως αναφέρεται και σε άλλες περιοχές NATURA και χρήζει ίσως γενικότερης νομοθετικής παρέμβασης.
6. Το Σχέδιο της ΕΠΜ, προτείνει τη δημιουργία Πάρκου Σητείας. Σε αυτό περιλαμβάνει 4 κατηγορίες περιοχών:
• Ζώνη Απόλυτης Προστασίας της Φύσης
• Ζώνη Προστασίας της Φύσης
• Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών
• Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων
στις οποίες ορίζονται ειδικές κατηγορίες χρήσεων γης σύμφωνα με τα άρθρα 14α-14δ του π.δ/τος 59/18, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος είναι πρωτίστως η προτεινόμενη οριοθέτηση των ζωνών – περιοχών, αφού οι χρήσεις καθορίζονται ανάλογα με την κατηγορία της περιοχής. Συνεπώς, προκειμένου να υπάρχει νομικά η δυνατότητα οι χρήσεις γης να μην είναι αυστηρότερες χωρίς λόγο από αυτές του ΣΧΟΟΑΠ, γεγονός που θεωρείται απόλυτο αξίωμα της Σητείας, πρέπει πρώτα απ’ όλα να εξετασθεί εάν ο ορισμός των προτεινόμενων ζωνών είναι υπέρμετρα αυστηρός, κι αν ο σκοπός εξυπηρετείται και από άλλη οριοθέτηση των ζωνών.
7 Οι Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης και Προστασίας της Φύσης να παραμείνουν στα όρια τα οποία είχαν χαραχθεί και με βάση τις παλιότερες μελέτες, τα οποία ενσωματώθηκαν αυτούσια ως Ζώνη ΠΕΠ του ΣΧΟΟΑΠ. Οι περιοχές αυτές αφορούν (I) το φοινικόδασος και (ΙΙ) τη λεκάνη απορροής του.
8. Να ισχύσουν οι προβλέψεις του ΣΧΟΟΑΠ για τον παράκτιο χώρο.
9. Να αναιρεθούν οι περιορισμοί των 150 κλινών στις τουριστικές εγκαταστάσεις των 200 τ.μ. στα εστιατόρια και των 100 τ.μ. στα αναψυκτήρια και να εξακολουθήσουν να ισχύουν οι όροι και περιορισμοί των ισχυόντων ΣΧΟΟΑΠ.
10. Να μην επιτρέπονται οι ιχθυοκαλλιέργειες σε ολόκληρη την υπό μελέτη περιοχή του Πάρκου Σητείας.
11. Να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση Α.Π.Ε. σύμφωνα και με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
12. Για τη ζώνη του Παλαικάστρου και το σύνολο των ζωνών και υποζωνών του ΕΣΧΑΣΕ να διατηρηθούν οι χρήσεις, όπως προβλέπονται από το από 7 Μαρτίου 2016 Π.Δ. Εξαίρεση αποτελεί η Ζώνη Β1, η οποία εμπίπτει εντός των ορίων της Ζώνης Προστασίας της Φύσης, για την οποία να ισχύουν οι ειδικές ρυθμίσεις της Ζώνης αυτής.
Ήδη στην περιοχή μελέτης ισχύει ένα καθεστώς με ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και περιορισμούς προστασίας του περιβάλλοντος οι οποίοι και έχουν γίνει αποδεκτοί από την τοπική κοινωνία.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η φυσιογνωμία της περιοχής, σε συνδυασμό με την ήπια και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, χαρακτηρίζουν και διαφοροποιούν την περιοχή μας σε σχέση με την τουριστική ανάπτυξη στην υπόλοιπη Κρήτη.
Συμπερασματικά και εκφράζοντας την άποψη της τοπικής κοινωνίας θα πρέπει οι επισημάνσεις και προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας να υιοθετηθούν στο σύνολό τους από την προτεινόμενη ΕΜΠ και να γίνουν άμεσα αποδεκτές.
Συμβούλιο Κοινότητας Παλαίκαστρου
Σύλλογος επιχειρηματιών & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου
Σύλλογος Επαγγελματιών Παλαίκαστρου
Αθλητικός σύλλογος Παλαίκαστρου
Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων Παλαίκαστρου
Πολιτιστικός σύλλογος Παλαίκαστρου
Ενορία Παλαίκαστρου
Σύλλογος Ξενοδόχων Σητείας