Αναφορά Θραψανιώτη για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Σητείας

2:16 μ.μ. - Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021
02:06 μ.μ. - Τρί, 15/16/2021
Image: Αναφορά Θραψανιώτη για ζημιές στην ελαιοπαραγωγή της Σητείας

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την Αναφορά που κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την Επιστολή της ΕΑΣ Σητείας για τις μεγάλες ζημιές στην ελαιοπαραγωγή

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και αποδέκτη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας με θέμα «Δήλωση ζημιάς στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.

Με την κατάθεση της αναφοράς μεταφέρονται προς το αρμόδιο Υπουργείο οι εκτιμήσεις της ΕΑΣ Σητείας, επιστημονικών φορέων και αγροτικών φορέων της περιοχής για την ζημιά που υπέστη ο ανθός της ελιάς εξαιτίας των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα η ακαρπία στην περιοχή της Σητείας να είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές 95%.

Αναλυτικά η αναφορά:

15 Ιουνίου 2021,

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Δήλωση ζημιάς στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς

Ο Βουλευτής Λασιθίου κ. Μανώλης Θραψανιώτης καταθέτει προς τον Υπουργό κ. Σπήλιο Λιβανό αναφορά την επιστολή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας – Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη με θέμα τη δήλωση ζημιάς στην ανθοφορία και καρπόδεση της ελιάς.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της Ε.Α.Σ. Σητείας, προς το Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Ηρακλείου με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, προς τους Βουλευτές του νομού Λασιθίου, προς τον Περιφερειάρχη και αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, η περιοχή του Δήμου Σητείας υπέστη μεγάλη καταστροφή από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο φετινός Μάϊος υπήρξε για την Κρήτη ο θερμότερος της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τα στοιχεία 53 μετεωρολογικών σταθμών. Οι υψηλές αυτές Θερμοκρασίες, οι οποίες σε πολλές περιοχές έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου, επέδρασαν καταστροφικά στην ανθοφορία.

Εξαιτίας αυτών των καιρικών φαινομένων οι πρώτες εκτιμήσεις από επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς είναι ότι η ακαρπία στην περιοχή είναι πάνω από 70% και σε ορισμένες περιοχές αγγίζει το 95%.

Κατά συνέπεια απαιτείται η μέριμνα ώστε να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες, για την καταγραφή των ζημιών και στη συνέχεια για την εξεύρεση πόρων για την καταβολή των αναλογούντων αποζημιώσεων για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

Ο καταθέτων Βουλευτής

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews