Αναφορά Θραψανιώτη για ενίσχυση εμπορικών καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης και εποχικών επιχειρήσεων

11:47 π.μ. - Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021
11:06 π.μ. - Τετ, 09/47/2021
Image: Αναφορά Θραψανιώτη για ενίσχυση εμπορικών καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης και εποχικών επιχειρήσεων

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και αποδέκτη το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιστολή του Επιμελητηρίου Λασιθίου

Ο Βουλευτής Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης κατέθεσε αναφορά προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων και αποδέκτη το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων την επιστολή του Επιμελητηρίου Λασιθίου με θέμα την ενίσχυση εμπορικών καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης και εποχικών επιχειρήσεων κατά την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς.

Με την κατάθεση της αναφοράς έρχεται στο προσκήνιο το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης των μικρών και μεσαίων εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων του νομού μας, μαζί με την ενίσχυση από την Πολιτεία εμπράκτως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία, εξαιτίας των απωλειών που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας covid19, ώστε να ωφεληθούν όσες επιχειρήσεις υπέστησαν απώλειες και το πρώτο τετράμηνο του 2021. Οι οικονομικές ενισχύσεις θα πρέπει να γίνουν με θεσμοθετημένα, διαφανή και ισότιμα κριτήρια, με σύννομες διαδικασίες που θα αναρτηθούν στη Διαύγεια.

Αναλυτικά η αναφορά

Αθήνα, 8-06-2021

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ενίσχυση εμπορικών καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης και εποχικών επιχειρήσεων κατά την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς»

Με την παρούσα Αναφορά, σας καταθέτουμε την από 19 Μάϊου 2021 επιστολή του Επιμελητηρίου Λασιθίου, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της κ. Χαριτάκης Θωμάς. Σε αυτήν ζητείται να ενισχυθούν οικονομικά οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καθώς και οι τουριστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα και να διευκολυνθεί η επαναλειτουργία τους με τη σταδιακή επιστροφή της κοινωνίας στην κανονικότητα. Ο σύλλογος ζητά ακόμα από την Πολιτεία εμπράκτως να μεριμνήσει για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσπραγία, εξαιτίας των απωλειών που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας covid19.

Παρακαλούμε για την απάντηση και ενημέρωση μας επί του εν λόγω θέματος.

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Θραψανιώτης Μανόλης

Επιστολή του προέδρου Επιμελητηρίου Λασιθίου

Ενίσχυση εμπορικών καταστημάτων ένδυσης υπόδησης και εποχικών επιχειρήσεων κατά την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς

Αξιότιμε Υπουργέ

Καθώς βαδίζουμε σε μια σταθερή πορεία επιστροφής της κοινωνίας και της επιχειρηματικής κοινότητας στην κανονικότητα, μέσω της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν μέχρι τώρα εξαιτίας της πανδημίας covid19, θα θέλαμε να επισημαίνουμε τα παρακάτω:

• σαφώς και επικροτούμε τόσο το άνοιγμα της επιχειρηματικότητας και ειδικότερα τομέων και κλάδων της οικονομίας οι οποίοι παρέμειναν σε αδράνεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, όσο και τα προγράμματα ενίσχυσης και υποστήριξης της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων αυτών όπως αυτό της εστίασης.

• με την παρούσα επιστολή προτείνουμε αντίστοιχα την ενίσχυση και την υποστήριξη των πολύ μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, καθώς και των εποχικών επιχειρήσεων (τουριστικά καταστήματα, minimarkets) μέσω ενός υποστηρικτικού προγράμματος στα πρότυπα αυτού της εστίασης, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου αλλά και την ομαλότερη επαναλειτουργία τους το προσεχές διάστημα.

• την άμεση επαναπροκήρυξη των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΜΜΕ σε περιφερειακό επίπεδο εξαιτίας των απωλειών που έχουν υποστεί λόγω της πανδημίας covid19 ώστε να ωφεληθούν όσες επιχειρήσεις υπέστησαν απώλειες και το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Ευελπιστούμε για την θετική σας ανταπόκριση καθώς και στις δικές σας ενέργειες για την διευθέτηση των σχετικών επισημάνσεων/προτάσεων.