Αναδρομικά: Πώς θα διεκδικήσετε τα δώρα – Τι να γράψετε στην αίτηση

8:39 π.μ. - Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2018
08:12 π.μ. - Πέμ, 20/39/2018
Image: Αναδρομικά: Πώς θα διεκδικήσετε τα δώρα – Τι να γράψετε στην αίτηση

Η αίτηση των δημοσίων υπαλλήλων πρέπει να υποβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου για να μην χαθούν τυχόν αναδρομικές αξιώσεις για τα δώρα του 2016

Σε έναν αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι δημόσιοι υπάλληλοι για τα αναδρομικά καθώς η απόφαση – βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές του 2012 στα Δώρα δημοσιεύτηκε πριν την εκπνοή του 2018.
 
Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν μόλις έξι εργάσιμες ημέρες στην διάθεσή τους προκειμένου να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την διακοπή της παραγραφής των αναδρομικών προκειμένου να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα.
 
Βέβαια, για να «κλειδώσει» ωστόσο η καταβολή των αναδρομικών πρέπει το ζήτημα να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα κρίνει όχι μόνο την αντισυνταγματικότητα αλλά και το ζήτημα της αναδρομικότητας των αξιώσεων.
 
Οι περισσότεροι νομικοί πάντως συμφωνούν ότι οι αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων παραγράφονται στη διετία. Δηλαδή η διεκδίκηση για κάποιον που δεν έχει κινηθεί μέχρι σήμερα δικαστικά, αφορά στα έτη από το 2016 έως σήμερα.
 
Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση η οποία πρέπει να αναφέρεται ρητά στην πληρωμή των δώρων και των επιδομάτων η καταβολή των οποίων έχει διακοπεί πλήρως από το 2013. Η αίτηση υποβάλλεται στην διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας του κάθε υπαλλήλου, ενώ πρέπει να κοινοποιηθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Μετά την υποβολή της αίτησης, ο υπάλληλος λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου.
 
Ο υπάλληλος που θα υποβάλει αίτηση έως 31 Δεκεμβρίου 2018 έχει χρόνο έως και τον Δεκέμβρη του 2021 να αποφασίσει αν θα υποβάλλει αγωγή ή όχι για τα αναδρομικά.
 
Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010 όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών –500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι – ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.
 
 
 
in.gr