Ανάδειξη Κάτω Μεράς με παρεμβάσεις σε Καλέ και Σπίτι Ναπολέοντα
Ετοιμάζεται μελέτη για τον χώρο έξω από το 1ο Δημοτικό σχολείο
Την υλοποίηση δυο έργων στο Δήμο Ιεράπετρας που αφορούν την «επισκευή του κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής Ιεράπετρας» με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ καθώς επίσης την επισκευή-συντήρηση της οικίας «Ναπολέοντα» και του ηλεκτροφωτισμού της οδού «Ναπολέοντα» συνολικού προϋπολογισμού 75.000 ευρώ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Για την χρηματοδότηση των έργων τον Περιφερειάρχη επισκέφθηκε στην Περιφέρεια ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, όπου και συζητήθηκε η υλοποίηση τους.
Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του στον Ηχώ Fm 99,8 ειδικότερα σε ότι αφορά το σπίτι Ναπολέοντα είπε ότι η Ιεράπετρα από το 2016 έχει κάνει ενέργειες για ένταξη στην Ομοσπονδία Ναπολεόντειων Πόλεων και της Ναπολεόντειας Διαδρομής και αυτό θα συμβάλλει ώστε η Ιεράπετρα να αποτελέσει έναν πόλο έλξης και προορισμού για περισσότερους επισκέπτες. Είναι σημαντικό όμως και για την κοινωνία και τους δημότες της Ιεράπετρας να αναδειχθεί η οικία του Ναπολέοντα καθώς συνδέεται με την τοπική της ιστορία. Η προσπάθειά ανάδειξής του εντάσσεται σε μια γενικότερη στόχευση της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση και ανάδειξη της Κάτω Μεράς. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από το σπίτι Ναπολέοντα θα γίνουν παρεμβάσεις στο Φρούριο Καλέ καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο αυτού. Επίσης και στην παιδική χαρά έχουν γίνει παρεμβάσεις. Ακόμη ετοιμάζεται μια μελέτη για παρεμβάσεις στο χώρο έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο. Επιπλέον θα δημιουργηθεί ένας χάρτης για το τι μπορεί κανείς να επισκεφθεί κάνοντας μια βόλτα στα στενά σοκάκια της ξεχωριστής αυτή περιοχής της πόλης, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Εν συνεχεία ο Δήμαρχος μίλησε και για την αρχαιολογική συλλογή. Ο κ. Καλαντζάκης δήλωσε πως σε ότι έχει να κάνει με το κτίριο που στεγάζεται η αρχαιολογική συλλογή, που επίσης έχει τη δική του ιστορία ως κτίριο, θα γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής που κρίνονται αναγκαίες με βάση τη μελέτη που συνέταξαν η Τεχνική Υπηρεσία και συνεργάτες του. Παράλληλα συζητάτε η δυνατότητα επέκτασης της αρχαιολογικής συλλογής με αναζήτηση επιπλέον χώρου. Εξετάζεται μάλιστα και η δυνατότητα αγοράς ακινήτου κοντά στο μουσείο, ωστόσο ακόμη το θέμα είναι υπό διερεύνηση, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική υπηρεσία. Το να αποκτήσει η Ιεράπετρα ένα σύγχρονο μουσείο είναι κάτι που χρειάζεται η Ιεράπετρα , ένας τόπος με μεγάλη ιστορία και πολλά ευρήματα που θα πρέπει να βρουν τη θέση που τους αξίζει σε ένα κτίριο που θα πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές, τόνισε ο κ. Καλαντζάκης. Αναφέρθηκε και στους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου και την προσπάθεια που γίνεται σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού αλλά και τον «Σύλλογο Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, Ιστορίας & Πολιτισμού - Ιεράπετρας» να τρέξουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτόν τον τομέα.
Ακολουθεί συνέντευξη Δημάρχου όπου εκτός των παραπάνω αναφέρεται και στο θέμα της αποζημίωσης των πληγέντων από την πρόσφατη ανεμοθύελλα που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε θερμοκήπια και καλλιέργειες εκφράζοντας και την δυσαρέσκειά του για την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου σε ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή σύμφωνα με την οποία όσοι δεν είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ δεν θα αποζημιωθούν. Αυτή η απάντηση σαφώς δεν μας ικανοποιεί και συνεχίζουμε την διεκδίκηση αποζημιώσεων επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.
Ακολουθεί συνέντευξη κ. Θ. Καλαντζάκη: