Αναβρασμός στην εστίαση μετά από εντολή της ΑΑΔΕ για αντιστοίχιση αποδείξεων από το 2019
Ο κος Εμμ. Μιχελαράκης, Πρόεδρος Συλλόγου Καφέ - Εστίασης Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το νέο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει η εστίαση μετά την εντολή του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ζητάει στοιχεία που είναι αδύνατον να βρεθούν
Κάθε μέρα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εστίαση έχουν να διαχειριστούν και κάτι νέο, είπε ο κος Μιχελαράκης. Το Υπουργείο Οικονομικών μέσω των λογιστών ζητάει στοιχεία τα οποία θα δείχνουν την αντιστοίχιση των POS με τις αποδείξεις της ταμειακής σε ένα αρχείο Excel από το 2019 μέχρι και σήμερα. Πιο συγκεκριμένα, ζητάει διασταύρωση των στοιχείων από τα POS με την ταμειακή. Ο κος Μιχελαράκης επισήμανε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί καθώς το 2019 έκοβαν μόνο μετρητά και εάν κάποιος ήθελε να πληρώσει αργότερα με κάρτα δεν υπήρχε κάποια αντιστοίχιση μεταξύ της απόδειξης της ταμειακής και αυτής του POS. Συνεπώς, αναρωτιέται πώς γίνεται να ζητάει το Υπουργείο κάτι που πραγματικά δεν μπορεί να γίνει αφού τόσο τα καταστήματα όσο και οι λογιστές αδυνατούν να συλλέξουν αυτά τα στοιχεία.
Η εστίαση είναι ένα μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας και έχει διπλάσιο ασφαλιστικό κόστος. Εάν αυτό το κόστος αποτυπωθεί στον τιμοκατάλογο τότε η τιμή θα είναι απαγορευτική για τον μέσο Έλληνα. Το να γίνει έλεγχος στην εστίαση είναι πολύ εύκολο γι’ αυτό και έχει στοχοποιηθεί. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος της στοχοποίησης της. Όλο αυτό φαίνεται να οδηγεί στην παλιά περαίωση ώστε να μαζέψουν έσοδα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κλείνοντας, ο κος Μιχελαράκης σχολίασε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα καταστήματα εστίασης στην Ιεράπετρας είναι δύσκολο να παραμείνουν ανοιχτά το χειμώνα λόγω των τεράστιων εξόδων και εξέφρασε την ανησυχία ότι από του χρόνου τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα.
-
Με αφορμή την συνέντευξη του κ. Μιχελάρακη, ο κος Γιάννης Γουλιδάκης, οικονομολόγος, μίλησε στον Ηχώ 99,8 ώστε να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για την εντολή ελέγχου που έβγαλε η ΔΟΥ Σαντορίνης.
Όπως ο κος Γουλιδάκης, όλα αυτά που θα συζητήσουμε αφορούν το νόμο της «Δέουσας Επιμέλειας» ο οποίος έχει να κάνει κυρίως με τους λογιστές και μία σειρά από άλλα επαγγέλματα η οποία ορίζει ότι υπάρχει συνυπευθυνότητα. Δηλαδή, ένα εξωτερικό λογιστήριο μιας μικρής επιχείρησης συνευθύνεται για όλες τις συναλλαγές αυτής της μικρής επιχείρησης. Στην πράξη, στο εξωτερικό λογιστήριο καταγράφουν όλα όσα χρειάζονται μαζί και τα «Ζήτα» της ταμειακής. Με αυτή τη νομοθεσία ο νομοθέτης θεωρεί ότι μπορεί να φορτώσει ευθύνες στα λογιστήρια για κάτι που το ίδιο το κράτος δεν κάνει για πολλούς λόγους.
Η διαταγή για την οποία μιλάμε ορίζει ότι μέσα σε 5 μέρες θα πρέπει να προσκομιστεί μία κατάσταση σε Excel για πληρωμές που έγιναν μέσω POS η οποία θα τις αντιπαραβάλει με τις αποδείξεις από ταμειακή μηχανή για τα έτη 2019,2021,2023,2024. Από την ταμειακή μηχανή εκδίδεται ένα «Ζήτα» την ημέρα αλλά ακόμα και 400 αποδείξεις μικρού ποσού, ανάλογα με την επιχείρηση. Ο λογιστής θα πρέπει λοιπόν να κάτσει να αντιστοιχίσει την κάθε απόδειξη που εκδόθηκε ανάλογα με την ώρα της, με την απόδειξη του POS. Ο κος Γουλιδάκης μας ενημέρωσε ότι μέχρι και το 2023 δεν υπήρχε τέτοια υποχρέωση. Για το 2024 το τοπίο είναι ακόμα αρκετά μπερδεμένο αφού και το ίδιο το Υπουργείο έχει ελλείψεις και τόνισε ότι είναι απολύτως αδύνατο να κατατεθούν αυτά τα στοιχεία.
Έχουν ξεκινήσει επιστολές και υπομνήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα αλλάξει κάτι. Ο κος Γουλιδάκης πιστεύει ότι είναι λάθος η κατεύθυνση του υπουργείου και εξέφρασε την αγανάκτηση του για την στοχοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο και οδηγούνται σε πλήρης εξάλειψη. Θα πρέπει να αυξηθούν οι διαμαρτυρίες μήπως και η ΑΑΔΕ αλλάξει τις διαδικασίες, απλοποιήσει τους μηχανισμούς ελέγχου και αυξήσει τους αριθμούς των ελέγχων σε πραγματική βάση.
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει απάντηση για το πως θα κινηθούν οι επιχειρηματίες που έχουν λάβει αυτή την εντολή με τον κ. Γουλιδάκη να ελπίζει ότι όλες αυτές οι διαμαρτυρίες και οι επιστολές που στάλθηκαν θα θορυβήσουν του ιθύνοντες. Ο λόγος που γίνονται όλα αυτά είναι η επιβολή προστίμων με σκοπό την είσπραξη εσόδων.
Κλείνοντας, ο κος Γουλιδάκης είπε ότι ο σκοπός είναι η εξόντωση της μικρής επιχείρησης και χαρακτήρισε την όλη κατάσταση απαράδεκτη καθώς η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα επιτρέπεται πια μόνο στους μεγαλοεπενδυτές. Τα τελευταία δέκα χρόνια διώκεται η μικρομεσαία επιχείρηση και ο κος Γουλιδάκης πιστεύει ότι δυστυχώς θα συνεχίσει να διώκεται. Η επιχειρηματικότητα θέλει ξεκάθαρο τοπίο ώστε να υπάρχει κίνητρο, είπε καταλήγοντας.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube