Ανάβει το «πράσινο φως» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων

9:31 π.μ. - Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
09:02 π.μ. - Τετ, 14/31/2018
Image: Ανάβει το «πράσινο φως» για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων

Πρόστιμα και κυρώσεις

Με το... δάχτυλο στο πληκτρολόγιο είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και περιμένουν να δοθεί η εντολή για την ηλεκτρονική διασταύρωση και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ. 
 
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις ώστε να διαπιστωθούν οι ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν περίπου 500.000 ανασφάλιστα αυτοκίνητα. 
 
Με το που θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική διασταύρωση και θα προκύψει η λίστα με τα ανασφάλιστα οχήματα –τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να είναι δίκυκλα- θα αποσταλούν ειδοποιητήρια προς τους οδηγούς προκειμένου να αρχίσει να μετράει η αντίστροφη μέτρηση των 8 ημερών. 
 
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρωθεί και το ασφάλιστρο και το παράβολο το ύψος του οποίου διαμορφώνεται ως εξής:
 
Για δίκυκλα έως 250 κυβικά: 100 ευρώ
Για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών: 150 ευρώ
Για ΙΧ έως 1000 κυβικά: 200 ευρώ και
Για ΙΧ άνω των 1000 κυβικων: 250 ευρώ.
Δεν υπάρχει λόγος πληρωμής του παραβόλου μόνο αν ο οδηγός είναι σε θέση να αποδείξει ότι το όχημά του είχε ασφαλιστεί πριν από την ημερομηνία ηλεκτρονικής διασταύρωσης ή αν μπορεί να αποδειχθεί ότι το ΙΧ είχε τεθεί σε ακινησία. Ένας άλλος λόγος για να μην καταβληθεί το παράβολο είναι να διαπιστωθεί ότι έχει γίνει λάθος στα στοιχεία της κυκλοφορίας του οχήματος.
 
Όσοι δεν ανταποκριθούν ενός του 8ημέρου, κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμο 500 ευρώ αλλά και με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για έξι μήνες. Αν το όχημα εντοπιστεί αφού εμπλακεί σε ατύχημα, η ποινή αφαίρεσης του διπλώματος επεκτείνεται στα δύο χρόνια.
 
 
Πηγή: in.gr