Αναβάθμιση τραυματισμένων κτιρίων: Μεταξύ των προτάσεων που επελέγησαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, η ανάπλαση στο χώρο Μίνως στην πόλη της Ιεράπετρας

6:16 μ.μ. - Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017
06:03 μ.μ. - Σάβ, 04/16/2017
Image: Αναβάθμιση τραυματισμένων κτιρίων: Μεταξύ των προτάσεων που επελέγησαν για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα, η ανάπλαση στο χώρο Μίνως στην πόλη της Ιεράπετρας

Το πρόγραμμα ονομάζεται «παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού για την αξιοποίηση του δημόσιου τουριστικού κεφαλαίου» και εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)

Στόχος του ήταν να ενισχυθούν απευθείας δήμοι ή επιστημονικοί φορείς με πολύ ώριμες προτάσεις για την επαναχρησιμοποίηση κτιρίων ή υποβαθμισμένων χώρων που βρίσκονται σε ιστορικές πόλεις με βαρύνουσα αξία για την τουριστική τους εικόνα. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη (ενδεικτική της ανάγκης των δήμων) και έτσι αποφασίστηκε να υπερδιπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος: έπειτα από αξιολόγηση από τη διαχειριστική αρχή του Τομέα Περιβάλλοντος, από τις 88 προτάσεις που υποβλήθηκαν επελέγησαν οι 59, οι οποίες και θα λάβουν χρηματοδότηση 68 εκατ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ.
Μεταξύ των προτάσεων που επιλέχθηκαν:Μίνως, Ιεράπετρα
Θέατρο, πλατείες, εκθέσεις
Το ιστορικό εργοστάσιο «Μίνως» διαδραμάτισε για δεκαετίες κυρίαρχο ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ζωή της Ιεράπετρας από το 1908 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οπότε και κατεδαφίστηκε. Η παρέμβαση επιχειρείται σε χώρο 6.137 τετραγωνικών μέτρων και αποκαθιστά την υποβάθμιση και τον «τραυματισμό» της περιοχής από την κατεδάφιση του ιστορικού εργοστασίου. Ο χώρος θα μετατραπεί σε πάρκο εκθεσιακών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων με άμεση αναφορά στο ιστορικό παρελθόν. Θα περιλαμβάνει ένα ανοιχτό ελεύθερο υπαίθριο θέατρο, χωρητικότητας περίπου 300 θεατών και τρεις ανοιχτούς χώρους-πλατείες που θα μπορούσαν περιστασιακά να λειτουργούν και ως εκθεσιακοί χώροι. Θέατρο και πλατείες θα αποτελέσουν το επίκεντρο της επιχειρηματικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, όχι μόνο με την αισθητική της αναβάθμιση, αλλά μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, εκθέσεων και προβολών.




Πηγή: ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Καθημερινή"