Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

2:16 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2019
02:09 μ.μ. - Τετ, 04/16/2019
Image: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε Ηράκλειο και Λασίθι ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Επιστολή στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών έστειλαν οι βουλευτές Μανώλης Συντυχάκης και Σταύρος Τάσσος

Άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου από τις καταστροφικές πλημμύρες και αποζημίωση του συνόλου των πληγέντων.
 
 
Στο τελευταίο κύμα κακοκαιρίας, το περασμένο σαββατοκύριακο 5-6/4, οι νομοί Ηρακλείου και Λασιθίου (και ειδικά οι δήμοι Βιάννου, Ιεράπετρας, Σητείας και Φαιστού) υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές σε κεντρικούς και αγροτικούς δρόμους, ρέματα υπερχείλισαν εξαιτίας και της κακής κατάστασης των φρεατίων, κάτι που οδήγησε σε πλημμυρισμένα χωριά και καλλιέργειες. Υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων σε αρκετά σημεία του δικτύου, εκτεταμένη απόθεση υλικών στο οδόστρωμα από υπερχειλισμένα ρέματα (πέτρες και λάσπη) και καθιζήσεις του οδοστρώματος, τα οποία σε συνδυασμό με την ούτως ή άλλως κακή κατάσταση του οδικού δικτύου (έλλειψη φωτισμού και διαγραμμίσεων, άλλες κακοτεχνίες και φθορές, κλπ) διαμορφώνουν ακόμα και σήμερα προϋποθέσεις ατυχημάτων. Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισαν οι δήμοι με τη διαχείριση των όμβριων υδάτων.
Επιπλέον, καταστράφηκαν υποδομές όπως γέφυρες, θερμοκήπια, κολώνες της ΔΕΗ κ.ά. ενώ σε πολλές περιπτώσεις ζωικό και φυτικό κεφάλαιο επλήγη ολοσχερώς. Εξαιτίας της έλλειψης μέτρων πολιτικής προστασίας εγκλωβίστηκαν δεκάδες άνθρωποι και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Ειδικά οι δήμοι Σητείας και Βιάννου χωρίστηκαν για σχεδόν μία μέρα σε δύο κομμάτια. Από τύχη οι κάτοικοι γλίτωσαν από χειρότερες καταστάσεις.
Για μία ακόμα φορά οι βροχοπτώσεις έδειξαν πόσο ευάλωτη και ανοχύρωτη είναι η Κρήτη από αντιπλημμυρικά έργα και άλλα έργα υποδομής, όπως δρόμους - επαρχιακούς και αγροτικούς - ασφαλής και προσβάσιμους σε χωριά και αγροτικές καλλιέργειες, δίκτυα όμβριων υδάτων, καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών, καινούργιες γέφυρες ή ενίσχυση υπαρχόντων, σημάνσεις του προς αποφυγή επικίνδυνων διαβάσεων, δρόμων που διασχίζουν ποτάμια και ρέματα, κ.ά.
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ  ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση άμεσα ώστε:
 
Να καταγραφούν και αποκατασταθούν στο σύνολό τους οι ζημιές από τον κρατικό προϋπολογισμό, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες ώστε να διασφαλιστεί πως το φαινόμενο αυτό δεν θα επαναληφθεί και να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγέντων, καθώς και να ελαφρυνθούν από φόρους, δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, χρέη σε τράπεζες. 
Να διασφαλιστούν οι ζωές και οι λαϊκές κατοικίες της περιοχής και να υλοποιηθούν χωρίς καμία καθυστέρηση όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα απαραίτητα έργα διάνοιξης και εμβάθυνσης των ποταμών, διευθέτησης των χειμάρρων και αντιδιαβρωτικά έργα που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.
 
Οι βουλευτές
Μανώλης Συντυχάκης
Σταύρος Τάσσος