Άμεσα παλιρροιογράφος στην Ιεράπετρα - Πιθανός σεισμός άνω των 8,5 Ρίχτερ τα επόμενα χρόνια στο ελληνικό τόξο
Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ
Έντονος προβληματισμός επικρατεί τελευταία στους πολίτες αναφορικά με το αν υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί και στην Ελλάδα σεισμός όπως αυτός στην Τουρκία και τη Συρία που είχε ως συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι. Ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κωνσταντίνος Συνολάκης εκλεγμένο μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Μηχανικών των ΗΠΑ, μίλησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 με ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη λέγοντας ότι, η Κρήτη πρέπει να μάθει να ζει με τους σεισμούς.
Στην δυτική Κρήτη είχαμε έναν πολύ μεγάλο σεισμό το 365 μ.Χ. και τότε το νησί ανυψώθηκε 10 μέτρα εξαιτίας της σεισμικής δόνησης που εκτιμάται ότι ήταν 8,7 Ρίχτερ. Στην ανατολική Κρήτη ένας μεγάλος σεισμός έγινε το 1303 μ. Χ. με το μέγεθος να υπολογίζεται στα 8,5 Ρίχτερ. Εκτιμάται ότι τέτοιοι σεισμοί γίνονται κάθε 600 με 800 χρόνια. Τώρα, είμαστε ήδη στον αιώνα που μπορεί να δούμε μεγάλο σεισμό στο ελληνικό τόξο της τάξης των 8,5 Ρίχτερ που πολύ πιθανόν να προκαλέσει και τσουνάμι. Θυμίζουμε ότι το ελληνικό τόξο βρίσκεται από τα νότια της Ρόδου περνά νότια της Κρήτης, την Ιεράπετρα, τα Σφακιά, περνά από την Πελοπόννησο και φτάνει μέχρι την Αδριατική.
Σε σχέση με την Τουρκία τώρα, στην νότια Κρήτη δεν έχουμε πολλές πολυώροφες κατασκευές όπως στην γείτονα χώρα. Ελπίζουμε δε, οι κατασκευές μας, να είναι καλύτερες και να είναι χτισμένες με κατάλληλα αντισεισμικά μέτρα. Τουλάχιστον οι νεότερες κατασκευές. Εξάλλου στη χώρα μας έχουμε έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό , το θέμα είναι εάν όλοι τον εφαρμόζουν. Σε κάθε περίπτωση όμως επειδή συχνά έχουμε σεισμικές δονήσεις στο νησί, οι κατασκευές καταπονούνται. Κρίνεται αναγκαίο, κάποια στιγμή, ειδικά για τα παλαιότερα κτίρια αλλά και τα πιο πρόσφατα, προληπτικά να γίνεται εκτίμηση των κατασκευών από μηχανικούς. Ώστε εάν χρειαστεί, ο ιδιοκτήτης, να προχωρήσει σε απαιτούμενες παρεμβάσεις. Βέβαια και τα δημόσια κτίρια, σχολεία, νοσοκομεία, δημαρχείο κλπ. πρέπει επίσης να ελέγχονται συχνά, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Συνολάκης.
Αναφορικά με τους πολλούς μικροσεισμούς που σημειώνονται στην Κρήτη ή και σε άλλες περιοχές στη χώρα, είπε ότι οι μικροσεισμοί δεν σημαίνουν εκτόνωση ενέργειας. Οι μικροσεισμοί λένε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια ενεργή σεισμική ζώνη. Όσο για τις έρευνες υδρογονανθράκων και εάν σχετίζονται οι εργασίες, με την εκδήλωση σεισμών υποστήριξε ότι δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Κλείνοντας στάθηκε στην σημασία εγκατάστασης σεισμογράφων σε αρκετά και καίρια σημεία του νησιού μεταξύ αυτών και στην Ιεράπετρα αλλά και ενός παλιρροιογράφου ή ακόμη καλύτερα τσουναμογράφου στη νήσο Χρυσή που θα δώσει χρόνο έστω και ελάχιστα λεπτά με τον παλιρροιογράφο και περίπου 15 λεπτά με τον τσουναμογράφο, ώστε να υπάρξει μια αντίδραση που θα σώσει ζωές πχ εκκένωση του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας.
Δυστυχώς ούτε η πολιτεία ούτε η πολιτική προστασία έχει ενδιαφερθεί για αυτό. Ο παλιρροιογράφος κοστίζει γύρω στις 5.000 ευρώ και ο τσουναμογράφος πάνω από 100.000 ευρώ. Μιλάμε όμως για την ασφάλεια μας, σημείωσε ο κ. καθηγητής.