Άμεσα ξεκινάει ο καλλωπισμός της Ιεράπετρας ενόψει τουριστικής περιόδου - Βρέθηκε χρηματοδότηση για τα Seatrac

12:46 μ.μ. - Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Δευ, 13/46/2024
Image: Άμεσα ξεκινάει ο καλλωπισμός της Ιεράπετρας ενόψει τουριστικής περιόδου - Βρέθηκε χρηματοδότηση για τα Seatrac

Ο Γ. Χατζάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Ιεράπετρας, μίλησε στον Ηχώ 99,8

Ο κ. Γ. Χατζάκης, Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Ιεράπετρας, μίλησε στον αέρα του Ηχώ 99,8 για τις εργασίες που γίνονται στον Δήμο ενόψει της τουριστικής περιόδου αλλά και για τις πιθανές περιοχές που θα τοποθετηθούν τελικά τα Seatrac.

Όπως μας ενημέρωσε, τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, με τις πληρότητες να μην είναι ακόμα υψηλές αλλά τις ενδείξεις να είναι πολύ θετικές. Η μεγάλη απόσταση που είχαμε από το Καθολικό Πάσχα δεν βοήθησε τον εξωτερικό τουρισμό ωστόσο ο εσωτερικός τουρισμός κινήθηκε πολύ καλά.

Όσων αφορά τον καλλωπισμό της πόλη μας, ο κ. Χατζάκης είπε ότι παρεμβάσεις γίνονται καθημερινά, κυρίως σε δρόμους που είναι τουριστικού ενδιαφέροντος. Αυτή τη στιγμή γίνεται μία συλλογική προσπάθεια όπως οι τρύπες που επισκευάστηκαν στον παραλιακό πεζόδρομο. Επίσης, η σήμανση προχωράει με μία συνολική εργολαβία με τα σήματα να μπαίνουν σε όλους τους δρόμους του Δήμου. Γίνεται επίσης προσπάθεια στην καθαριότητα η οποία βέβαια αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς χρειάζεται καλύτερη παιδεία όσων αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων τόσο στην πόλη όσο και στα χωριά του δήμου μας. Ωστόσο ο κ. Χατζάκης πιστεύει ότι με συνεργασία των υπηρεσιών του δήμου, των τοπικών συμβουλίων και των εθελοντών μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα σχετικά με τον καλλωπισμό και την ανάδειξη της περιοχής μας.

Αναφορικά με το Open Mall είπε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία. Η φύτευση στα παρτέρια στην είσοδο της πόλης θα γίνει άμεσα. Επίσης, άμεσα θα τοποθετηθούν δύο φωτεινές κυκλοφοριακές πινακίδες που θα δίνουν τις κατευθύνσεις και πληροφορίες σχετικά με το Δήμο οι οποίες θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία. Για το Φρούριο του Καλέ θεωρεί ότι οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα και σε στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία Λασιθίου θα βρεθεί η φόρμουλα λειτουργίας του. Εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος και για το σπίτι του Ναπολέοντα. Υπήρξε επίσης συζήτηση με τον Αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών σχετικά με το οικόπεδο πίσω από το νοσοκομείο το οποίο θα επισκεφθούν τις επόμενες μέρες οι υπηρεσίες του δήμου με σκοπό την αποψίλωση και τον καλλωπισμό του.

Στη συνέχεια, μας ενημέρωσε ότι σήμερα ήρθε η πίστωση από την κεντρική διοίκηση και θα προχωρήσουν σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού και προκήρυξη ώστε να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες που προβλέπει ο νόμος. Πρόσθεσε, ότι οι επίσημες αδειοδοτήσεις για εκμετάλλευση παραλιών γίνονται ηλεκτρονικά και ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο. Γι’ αυτό επέστησε την προσοχή των επιχειρηματιών να είναι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί καθώς σε περίπτωση καταγγελίας από πολίτη ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει αρχικά σύσταση και στην συνέχεια να προχωρήσει σε κατάσχεση του εξοπλισμού.

Σχετικά με την προσβασιμότητα στις παραλίες από άτομα με αναπηρία ο κ. Χατζάκης είπε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει μία διαδικασία και είχε καταφέρει να μπει σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το οποίο δυστυχώς χάθηκε με υπαιτιότητα των δύο αναδόχων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καινούριο πρόγραμμα του Υπουργείου Τουρισμού και έχουν ήδη προχωρήσει οι μελέτες προκειμένου να υπάρχει όλος ο εξοπλισμός και οι απαραίτητες τεχνικές προϋποθέσεις ώστε η παραλία να είναι προσβάσιμη από το σημείο στάθμευσης του οχήματος μέχρι την παραλία. Στην μελέτη καθορίστηκαν περιοχές με μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον όπως το Μύρτος, η κάτω παραλία Ιεράπετρας, η Μεγάλη Παραλία και ο Μακρύ Γιαλός. Ωστόσο, δεν αποκλείεται καμία περιοχή και ανάλογα με τις ανάγκες ο Δήμος θα προχωρήσει σε αντίστοιχες λύσεις.

Κλείνοντας, ο κ. Χατζάκης είπε ότι αν και φέτος η χρηματοδότηση ήταν αρκετά αυξημένη, τα κόστη και οι ανάγκες επίσης αυξάνονται γι’ αυτό και ο Δήμος προχώρησε σε μέτρα ώστε να ρυθμιστούν οι οφειλές των πολιτών προς αυτόν. Καλεί λοιπόν τους πολίτες να είναι συνεπείς με τις οφειλές τους στο Δήμο καθώς τα χρήματα αυτά αφορούν ανταποδοτικές υπηρεσίες. Όπως χαρακτηριστικά είπε, οι πολίτες πρέπει να συνεργάζονται με τον Δήμο γιατί ουσιαστικά ο Δήμος είμαστε όλοι εμείς και μέσω αυτής της συνεργασίας μπορούμε να έχουμε έναν όμορφο και νοικοκυρεμένο Δήμο.