Αλμυρός ποταμός: Στα ύψη το κόστος της αφαλάτωσης

6:17 μ.μ. - Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
06:02 μ.μ. - Τετ, 21/17/2018
Image: Αλμυρός ποταμός: Στα ύψη το κόστος της αφαλάτωσης

Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση της μελέτης που θα αναδείξει ποια από τις 6 προτάσεις που κατατέθηκαν για την επίλυση του ζητήματος της λειψυδρίας στο Ηράκλειο, θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη

Θέμα χρόνου είναι η δημοπράτηση της μελέτης που θα αναδείξει ποια από τις συνολικά 6 προτάσεις που κατατέθηκαν για την επίλυση του σοβαρού ζητήματος της λειψυδρίας στο Ηράκλειο, θα μπορούσε να αποδειχθεί η καλύτερη και πιο συμφέρουσα,  με στόχο ποσότητες νερού καλύτερης ποιότητας σε σχετικά χαμηλές τιμές.
 
Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο Κρήτη», ο προϊστάμενος της διεύθυνσης υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, η μελέτη παραγγέλθηκε από την Υπηρεσία και ο ίδιος φιλοδοξεί ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.
 
Όπως σημείωσε, πάντως, ο κ. Κριτσωτάκης, η λύση του πόσιμου νερού, μετά από αφαλάτωση, αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβή, εάν υπολογιστεί ότι, για παράδειγμα στη μονάδα της Δεκέλειας, αντίστοιχο πόνημα για αφαλάτωση θαλασσινού νερού «δίνει» νερό κατόπιν επεξεργασίας προς 37,6 λεπτά το κυβικό, ενώ ο σχεδιασμός για την περίπτωση της Σύρου, όπου λειτουργεί μία σύγχρονη μονάδα, προβλέπει επιβάρυνση 1,2 ευρώ το κυβικό έως 1,6 (!) με το ενεργειακό κόστος να υπολογίζεται στα 7 λεπτά το κυβικό.
 
Να τονιστεί, πάντως, ότι ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός, πρόσφατα, ξεκαθάρισε πως το θέμα σύντομα θα «ξεπαγώσει» καθώς έχει μπλοκάρει εξαιτίας της  μελέτης που εκπονεί η Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ενιαία διαχείριση του νερού, και οι διαδικασία σύντομα θα «τρέξει».
 
Ο δήμαρχος, στο πλαίσιο αυτό, είναι αποφασισμένος να οδηγηθεί σε οριστική συμφωνία για την αφαλάτωση με τον γειτονικό Δήμο Μαλεβιζίου.