Αλμπαντάκης:Το πυρηνελαιουργείο δεν μολύνει τον Αλμυρό ποταμό – Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τον Δήμο να βρεί λύση

2:02 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022
02:02 μ.μ. - Παρ, 18/02/2022
Image: Αλμπαντάκης:Το πυρηνελαιουργείο δεν μολύνει τον Αλμυρό ποταμό – Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε τον Δήμο να βρεί λύση

Ο ιδιοκτήτης του Πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας Μ. Αλμπαντάκης στον Ηχώ 99,8

Τις δικές του απαντήσεις για τη δυσοσμία και τον καπνό που παρατηρείται κάποιες φορές στην Ιεράπετρα αλλά και τα μαύρα «ζουμιά» στον Αλμυρό ποταμό, δίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ο ιδιοκτήτης του πυρηνελαιουργείου Ιεράπετρας κ. Αλμπαντάκης Μιχάλης .

Στην Κρήτη, ανέφερε, υπάρχουν 9 πυρηνελαιουργεία εκ των οποίων τα 3 στον Νομό Λασιθίου, 2 στη Σητεία και 1 στην Ιεράπετρα. Ο πυρήνας είναι το υποπροϊόν της παραγωγικής διαδικασίας του ελαιολάδου και όπως είναι αναγκαίο ένα ελαιοτριβείο έτσι είναι και ένα πυρηνελαιουργείο. Το υποπροϊόν λοιπόν της πυρήνας από τα ελαιουργεία κάπου θα πρέπει να μεταφερθεί. Θα ήταν κοστοβόρο για τους ελαιουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς εάν το πυρηνελαιουργείο κλείσει καθώς θα πρέπει να μεταφέρουν την ελαιοπυρήνα σε άλλες περιοχές πχ στο Ηράκλειο , τη Σητεία. Πρέπει δε να επισημανθεί πως εαν δεν γίνουν δεκτές οι ποσότητες από τα ελαιοτριβεία της Ιεράπετρας τότε πάμε σε υγειονομική ταφή με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Σημειωτέων 10 -15 χιλιάδες τόνους ελαιοπυρήνα επεξεργάζεται το πυρηνελαιουργείο της Ιεράπετρας. Η επιχείρηση είναι αδειοδοτημένη και λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία. Το εργοστάσιο έχει ενταχθεί στην κατηγορία Eco και αναμένουμε την πιστοποίηση. Το εργοστάσιο δεν είναι ρυπογόνο. Αντιθέτως προσπαθεί να τραβήξει από τα ελαιουργεία της περιοχής το υποπροϊόν το οποίο παράγουν και με τη σειρά μας παράγουμε πυρηνόξυλο και πυρηνέλαιο. Μάλιστα γίνεται και εξαγωγή σε 4 χώρες. Στο εργοστάσιο απασχολούνται άτομα από 28 οικογένειες. Θεωρώ ότι αυτή η φημολογία που υπάρχει ειδικά τελευταία είναι άτοπη και άκαιρη, τόνισε ο κ. Αλμπαντάκης

Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι παίρνουν τον ελαιοπυρήνα με 70% υγρασία το κατεβάζουν στο 15 % . Αυτή η υγρασία, βγαίνει στο περιβάλλον ως υδρατμός. Είναι υγρασία δεν είναι κάτι τοξικό. Η δυνατότητα του εργοστασίου είναι να διαχειριστεί συγκεκριμένη ποσότητα καθημερινά και ανέρχεται στους 500 τόνους. Η περιοχή βγάζει περισσότερους οπότε αποθηκεύουν τον ελαιοπυρήνα σε ειδικό χώρο. Όμως λόγω του ότι παραμένει εκεί μέχρι να επεξεργαστεί και με τη ζέστη κάποιες φορές μυρίζει. Βέβαια το εργοστάσιο έχει φίλτρα. Υπάρχει ένα σύστημα στην Ισπανία που επιθυμούν να εφαρμόσουν και μάλιστα έχουν καταθέσει σχετική μελέτη στο αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό να περιοριστεί η οσμή. Η μυρωδιά είναι πιο έντονη ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και προκειμένου να μην υπάρχει όχληση , σταματάνε ακόμη και τη λειτουργία του εργοστασίου, παρά το κόστος. Επιπλέον έχουν κατασκευάσει αδειοδοτημένες εδαφοδεξαμενές για την απορροή των όμβριων υδάτων. Το καλοκαίρι με τη ζέστη και τον αέρα, γυρίζει πίσω στο περιβάλλον σαν ατμός, εξήγησε.

Τώρα ως προς τα μαύρα «ζουμιά» ο κ. Αλμπαντάκης υποστήριξε ότι σε πρόσφατο έλεγχο από την Περιφέρεια μετρήθηκε το ph των δεξαμενών στο 7,4 και το νερό στο 7,7 που σημαίνει ότι το νερό δεν είναι τοξικό. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι χρώμα καφέ. Επεσήμανε πως σε αναλύσεις που κάνουν ως επιχείρηση μέσω του τεχνικού τους, φαίνεται να υπάρχει μεγάλο φορτίο σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα. Προσθέτοντας πως στον πρώην ΧΑΔΑ φορτηγά ξεφορτώνονται λύματα και υπάρχει και αποδεικτικό υλικό για αυτό. Σημείωσε ότι η λυματολάσπη από τους βιολογικούς πρέπει να πάει σε αδειοδοτημένο πιστοποιημένο χώρο. Επειδή η μεταφορά και η ταφή είναι ακριβά έχουν βρει κάποιοι την εύκολη λύση και τα πετάνε στον πρώην ΧΑΔΑ, και μετά φταίει το πυρηνελαιουργείο. Το νομικό τμήμα του Ομίλου Αλμπαντάκη αναζητά με ποιο τρόπο μπορεί να αμυνθεί, δεδομένου ότι το καλοκαίρι συνέβη περιστατικό με φορτηγό το οποίο ξεφόρτωσε τα λύματα σε χώρο κοντά στα σύνορα με το εργοστάσιο. Οι αναλύσεις τους δείχνουν ότι τα μαύρα αυτά ζουμιά περνάνε μέσα από τις εγκαταστάσεις τους και καταλήγουν στις χαβούζες τους λόγω της κλίσης του εδάφους. Προκύπτουν δε και κάποια ερωτήματα όπως γιατί τρέχουν αυτά ζουμιά και το καλοκαίρι όταν δεν λειτουργεί το εργοστάσιο και γίνονται συντηρήσεις και επιπλέον αφού οι δεξαμενές τους είναι στη βόρεια πλευρά γιατί τα ζουμιά τρέχουν από τη νότια, ανέφερε.

Κλείνοντας τόνισε ότι έχουν τη διάθεση για συνεργασία και συζήτηση με τον Δήμο και τους φορείς ώστε να βρεθεί από που προέρχεται το πρόβλημα. Εάν το πρόβλημα ήταν από εμάς θα μας είχαν κλείσει οι υπηρεσίες, υποστήριξε.