Αλλοδαποί εργάτες γης: Οι προϋποθέσεις για να εργαστούν τρεις μήνες ακόμη

9:39 π.μ. - Παρασκευή, 1 Ιουλίου 2022
09:07 π.μ. - Παρ, 01/39/2022
Image: Αλλοδαποί εργάτες γης: Οι προϋποθέσεις για να εργαστούν τρεις μήνες ακόμη

Με ένα πλέγμα μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εργατών γης και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντά, υποστηρίζοντας την σχετική διάταξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Με ένα πλέγμα μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα εργατών γης και να βοηθήσουμε τους παραγωγούς, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντά, υποστηρίζοντας την σχετική διάταξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε πως με την προτεινόμενη διάταξη επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, ένα ζήτημα πολύ μεγάλο, που πλήττει τον κλάδο της αγροτικής οικονομίας και πραγματικά δημιουργεί μεγάλο ζήτημα στη συλλογή των καρπών, στην ολοκλήρωση της καλλιεργητικής διαδικασίας. Η ρύθμιση αυτή έρχεται να συνεπικουρήσει ουσιαστικά τη διαδικασία που υπάρχει για τους μετακαλούμενους πολίτες τρίτων χωρών, τις λεγόμενες μετακλήσεις, όπως τις ξέρουν οι αγρότες που γίνονται μέσα από μία άλλη διαδικασία.

Ειδικότερα, με την τροπολογία αυτή παρέχεται η δυνατότητα, σε όσους πολίτες τρίτων χωρών βρίσκονται στη χώρα μας και δεν έχουν ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους, να μπορούν να δηλωθούν και να εργαστούν για τρεις συν τρεις μήνες ακόμα, δηλαδή για μια παραμονή έξι μηνών από αύριο συνολικά, ώστε με αυτόν τον τρόπο να γίνει η συλλογή των αγρών, καθώς, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς, από πολλά σημεία της χώρας έχουμε εκκλήσεις από αγρότες μας, από παραγωγούς, ότι πρέπει να βοηθηθούν στην συλλογή της παραγωγής.

 Ο υπουργός παρατήρησε επίσης, πως η δυνατότητα αυτή δίνεται παράλληλα με ένα πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, που προσπαθούμε συνολικά να συνάψουμε με χώρες στις οποίες υπάρχει εργατικό δυναμικό, το οποίο μπορεί στη συγκεκριμένη παραγωγική δραστηριότητα να είναι χρήσιμο. Η λύση όμως αυτή, είναι ουσιαστικά μία λύση η οποία θεωρούμε ότι με άμεσο τρόπο θα βοηθήσει τους παραγωγούς μας.

 Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε πως και με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση υπάρχει η δυνατότητα της πενταετούς άδειας εργασίας για όποιον το επιθυμεί, για να μη χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνεται η ίδια διαδικασία, αλλά με ένα μόνο παράβολο και με μία μόνο διαδικασία και ενασχόληση του εργοδότη, να μπορεί κάποιος να έρθει πλέον να εργαστεί.

ekriti.gr