Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ μετά από 71 χρόνια κρατικής παρουσίας

8:23 π.μ. - Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021
08:09 π.μ. - Παρ, 24/23/2021
Image: Αλλάζει σελίδα η ΔΕΗ μετά από 71 χρόνια κρατικής παρουσίας

Η ΔΕΗ, η οποία ελέγχεται σήμερα κατά 51% από το Ελληνικό Δημόσιο, ανοίγει την πόρτα της εισόδου σε περισσότερους ιδιώτες

Επιδιώκει μέσα από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 750 εκατ. ευρώ και τη διάθεση νέων μετοχών σε επενδυτές να αντλήσει κεφάλαια. Αποσκοπούν στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου στρατηγικού σχεδίου που θα φτάσει έως το 2026 τα 8,4 δισ. ευρώ.

Αυτό περιλαμβάνει την επέκτασή της στις ξένες αγορές της ΝΑ Ευρώπης (Ρουμανία και Βουλγαρία), την ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ισχύος 9,1 GW στο πλαίσιο των στόχων του περιορισμού της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την απεξάρτηση από τα εισαγόμενα και ακριβά ορυκτά καύσιμα. Μία από τις εντυπωσιακές αλλαγές της ΔΕΗ είναι το γεγονός πως το 2026 η δημόσια εταιρεία θα έχει παραγωγή από ΑΠΕ όσο σχεδόν διαθέτει σήμερα σε θερμικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικό αέριο).

Όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά και του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ που κρατούν για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου μετοχές 34% και 17% (συνολικά 51%), το κράτος θα μειώσει τη συμμετοχή του. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις διαθέσιμες πληροφορίες θα διατηρήσει τον έλεγχο ενός ποσοστού της τάξεως του 33,33%. Θα κατέχει τη λεγόμενη καταστατική μειοψηφία έχοντας το δικαίωμα να μπλοκάρει αποφάσεις (blocking minority) που θα αφορούν στρατηγικής σημασίας θέματα, καθώς και ζητήματα προστασίας του δημόσιου συμφέροντος.

Για την ακρίβεια, το Υπερταμείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν – σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό – με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία».

Η ΔΕΗ επίσης με την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την οποία γνωστοποιεί και τη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου για τη λήψη της απόφασης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, περιγράφει τον τρόπο της διάθεσης των νέων μετοχών. Μέσα από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ουσιαστικά τίθεται ένα όριο ώστε οι σημερινοί μέτοχοι το ελληνικό Δημόσιο να μην κινδυνεύσουν να πέσουν κάτω από το 33,33%.

Η διάθεση των νέων μετοχών θα γίνει «με δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές εκτός Ελλάδος», όπως εξηγεί η ΔΕΗ και ως προς τον μηχανισμό σημειώνει:

«Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου προτείνεται να γίνει με αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης, εντούτοις προτείνεται να δύναται να ισχύσει ένας μηχανισμός κατά προτεραιότητα κατανομής για τη διάθεση των νέων μετοχών στους υφιστάμενους μετόχους της εταιρείας που θα συμμετάσχουν στη συνδυασμένη προσφορά (για Ελληνες και Διεθνείς Επενδυτές). Η κατά προτεραιότητα κατανομή στη δημόσια προσφορά προτείνεται να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ποσοστό συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας (βάσει των ηλεκτρονικών αρχείων της ΕΛΚΑΤ Α.Ε.), κατά την ημερομηνία καταγραφής (record date) που θα προσδιοριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, έτσι ώστε οι εν λόγω μέτοχοι να διατηρήσουν τουλάχιστον το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου».

Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, όπως αναφέρουν πηγές, το 51% του ελληνικού Δημοσίου θα αντιστοιχεί πια στο σύνολο των νέων και παλιών μετοχών σε ποσοστό 33,33%. Αλλά επειδή οι μετοχές του ΤΑΙΠΕΔ (θα αντιστοιχούν στο 7%) θα πρέπει να πουληθούν βάσει του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αυτές θα μεταβιβαστούν στο Υπερταμείο ώστε το ελληνικό Δημόσιο να διατηρήσει τον οριακό έλεγχο του 33,33%.

Πηγές επίσης αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ επέλεξε μία εναλλακτική μορφή περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της εταιρείας έναντι της συμφωνίας που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την πώληση του 17%.

Οι ίδιοι κύκλοι εξηγούν ότι με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή ο οποίος θα είχε περισσότερα δικαιώματα στον έλεγχο της διοίκησης. Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον η ΔΕΗ με την ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάνει λόγο για «σημαντικό» μέσω εμπιστευτικής διαδικασίας, βολιδοσκόπησης που ακολούθησε.

Η χρονική περίοδος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο νέων επενδυτών κρίνεται κάτι περισσότερο από θετική. Κι αυτό καθώς η ελληνική οικονομία και η ΔΕΗ έχουν αναβαθμιστεί από μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, η ιδιωτικοποίηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ήταν επιτυχημένη αντλώντας κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης ανοίγονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες σε ξένες αγορές.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης μιλώντας χθες σε 120 αναλυτές έδειξε ως χώρες στις οποίες η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγορές χαρτοφυλακίων ή εταιριών με ΑΠΕ τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Στις χώρες αυτές επίσης οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος είναι σημαντικά χαμηλότερες.

Η επέκταση της ΔΕΗ θα δώσει τη δυνατότητα ώστε η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ των γειτονικών κρατών να διατίθεται στην ελληνική αγορά με σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες. Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση με ανακοινώσεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΓΕΝΟΠ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική απόφαση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ» και τη χαρακτηρίζει «έγκλημα κατά του ελληνικού λαού».

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ καυτηριάζουν σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση αποφάσισε να χαρίσει ένα από τα πιο ακριβά ασημικά της».

cnn.gr