Αλλαγές και απαντήσεις ζητά η Κοινότητα Καβουσίου για την μεγάλη τουριστική επένδυση

1:07 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022
01:02 μ.μ. - Πέμ, 17/07/2022
Image: Αλλαγές και απαντήσεις ζητά η Κοινότητα Καβουσίου για την μεγάλη τουριστική επένδυση

Τις ενστάσεις και τις προτάσεις σχετικά με την μεγάλη τουριστική επένδυση που προχωρά στην κοινότητα Καβουσίου κατέθεσε το τοπικό συμβούλιο μετά την τελευταία συνεδρίαση που πραγματοποίησε στις 14 Φεβρουαρίου 2022

Όπως φαίνεται από τα πρακτικά η κοινότητα δεν στρέφεται εναντίον της επένδυσης αναγνωρίζοντας θετικά την κατακόρυφη ανάπτυξη που θα έρθει σαν αποτέλεσμα της επένδυσης ζητώντας όμως συγκεκριμένες παρεμβάσεις και αλλαγές τόσο από τον ξενοδοχειακό όμιλο όσο και από τον Δήμο Ιεράπετρα;.

Διαβάστε αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: «Έκφραση γνώμης επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «CAPE THOLOS – Σύνθετη Τουριστική Ανάπτυξη στο Λασίθι» του φορέα «Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων – Τ.Ε.Α.Β. Α.Ε.» στη θέση Χυλόφτες – Σχοινιάς – Θόλος Καβουσίου, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Καβουσίου»

ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Η Επένδυση έχει χαρακτηριστεί και εντάσσεται στις Στρατηγικές επενδύσεις που αυτό σημαίνει ότι έχει σημαντικές προοπτικές να υλοποιηθεί, επίσης η ανάθεση και η εκπόνηση της περιβαλλοντικής μελέτης είναι το τελευταίο και σημαντικότερο στάδιο που χρειάζεται για την υλοποίηση των επιμέρους εγκρίσεων.

Η γενική επίπτωση της επένδυσης, λόγω του μεγέθους της και των δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει θα αλλάξει κυριολεχτικά το στάτους του χωριού μας, η σημερινή κατάσταση θα αλλάξει ριζικά.

Θα προστεθεί ένας διπλάσιος –τριπλάσιος πληθυσμός (τουρίστες –εργαζόμενοι-προμηθευτές κλπ), η ανάπτυξη του χωριού μας θα είναι κατακόρυφη.

Το Τοπικό Συμβούλιο Καβουσίου έχει λάβει υπ΄ όψιν του και αναδεικνύει σημεία της μελέτης που πρέπει να εξεταστούν ιδιαιτέρα καθώς ενδέχεται να δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο τους.

1. Η μαζική χρήση της παραλίας του θόλου.

2. Η επιπτώσεις των γεωτρήσεων στον υδροφόρο ορίζοντα στην περίπτωση ανεξέλεγκτης άντλησης νερού από ιδιόκτητες γεωτρήσεις της επιχείρησης είναι ένα από τα μείζονα θέματα που απασχολεί τον Αγροτικού Συνεταιρισμό Καβουσίου και τους αγρότες της περιοχής για το πώς θα επηρεάσει την ποσότητα και την ποιότητα του νερού στις υπάρχουσες γεωτρήσεις του συνεταιρισμού σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε αυξημένο βαθμό την ανομβρία.

3. Η διάθεση των επεξεργασμένων υγρών απόβλητων για την άρδευση 1000 στρεμμάτων αδρευόμενης έκτασης σε ελαιόδεντρα, δεν μας έχει καλύψει αξιόλογα και επιστημονικά τεκμηριωμένα την όλη διαδικασία σε σχέση ποιότητας, ποσότητας και εγκαταστάσεων. Επιπλέον το Δ.Σ του Αγροτικού Συνεταιρισμού όπως μας έχει ενημερώσει, ουδέποτε απεφάνθη υπέρ της αποδοχής διαχείρισης των υγρών απόβλητων.

4. Σε ότι αφορά την μονάδα αφαλάτωσης απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή σημαντικής ρύπανσης από τα κατάλοιπα της και στο που θα εναποτίθενται.

5. Οι επιπτώσεις στη περιοχή του παραλιακού μετώπου χρήζουν επισταμένη μελέτη. Πρέπει να δοθεί προσοχή στις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να αφορούν την ρύπανση της περιοχής, διάβρωση και αλλοίωση της παραλιακής γραμμής αιγιαλού και τυχόν επιπτώσεις στο μικρό γραφικό λιμανάκι του θόλου. Καλό θα ήταν να υπάρχει και εναλλακτική χωροθέτηση της κατασκευής του λιμενικού έργου.

6. Επίσης ιδιαίτερα προσοχή θα πρέπει να δώσουμε και στα 4 εναλλακτικά σενάρια ανάπτυξης της περιοχής.

7. Ζητείται από τον Δήμο Ιεράπετρας να καταθέσει με λεπτομέρειες τα δεδομένα βάσει των οποίων θα γίνουν οι απαλλοτριώσεις στους όμορους ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με το δρόμο.

8. Σε σχέση με το σφράγισμα της εισόδου του θεριόσπηλου με κάθετες οριζόντιες μπάρες που θα αποτρέπουν την είσοδο ανθρώπων και θα επιτρέπουν την έξοδο των χειρόπτερων όπως αναφέρει η μελέτη ( έκτος ιδιοκτησίας επένδυσης), αναφέρουμε ότι η αρμοδιότητα για το προαναφερθέντα χώρο εμπίπτει στην κοινότητα Καβουσίου και στην Ελληνική σπηλαιολογική εταιρία, που από κοινού οι δυο φορείς θα εκπονήσουν την πλέον πρέπουσα διαχείριση του χώρου.

9. Όσο αφορά τον κοινόχρηστο δρόμο με προεδρικό διάταγμα που αναφέρει η περιβαλλοντική μελέτη για την διαπλάτυνση δρόμου από τον Δήμο Ιεράπετρας, επισημαίνουμε ότι ως κοινόχρηστος δρόμος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους(οικισμός Καβουσίου – Σχίστρα ) από την αρχή έως το τέλος καθ’ όλον το μήκος του.

10. Ζητάμε από τον Δήμο Ιεράπετρας να δεσμευτεί λόγου του ότι έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί το αίτημα αναθεώρησης του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π της τοπικής κοινότητας Καβουσίου και να μας διασφαλίσει ότι η προτεινόμενη Σ.Μ.Π.Ε δεν θα επηρεάσει επ ουδενί την τελική έκβαση της αναθεώρησης προς όφελος της τοπικής κοινωνίας

Η Απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό 1/2022