Αλκυονίδες: Ποιο είναι το ρήγμα που προκαλεί «τρόμο» στους σεισμολόγους;

8:54 π.μ. - Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019
08:07 π.μ. - Τρί, 23/54/2019
Image: Αλκυονίδες: Ποιο είναι το ρήγμα που προκαλεί «τρόμο» στους σεισμολόγους;

Ο Άκης Τσελέντης το αποκάλεσε «το τέρας των Αλκυονίδων»

«Τρόμο» προκαλεί, τις τελευταίες ημέρες, στους σεισμολόγους της χώρας το ρήγμα των Αλκυονίδων.
 
Μάλιστα, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, το αποκάλεσε σήμερα «το τέρας των Αλκυονίδων».
 
Το ρήγμα των Αλκυονίδων, εντοπίζεται στις Αλκυονίδες Νήσους - κατ' ευφημισμό και «Καλά Νησιά» - στον Κορινθιακό Κόλπο. Πρόκειται για ένα νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου, του λεγόμενου κόλπου του Λειβαδάστρου, απέναντι από το ακρωτήριο Ολμιών του Νομού Κορινθίας.
 
Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τέσσερα νησιά, τη Zωοδόχο Πηγή, το Δασκαλιό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Στην ουσία, όμως, αυτά τα νησιά είναι οι τέσσερις κορυφές υφαλονήσου που εδράζεται σε βάθος 190 μέτρων και η οποία φέρεται να αναδύθηκε εξαιτίας γεωλογικών διεργασιών.
 
Γιατί το… φοβούνται οι σεισμολόγοι;
 
Εξ’ αυτού συμπεραίνεται ότι αυτές αποτελούν το επίκεντρο σεισμών που εκδηλώνονται στη περιοχή, όπως αυτός των 5,1 Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής, που συντάραξε την Αττική.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως η περιοχή των Αλκυονίδων Νήσων ήταν το επίκεντρο του πολύνεκρου σεισμού της 24ης Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, στην Αθήνα.
 
Σημειώνεται ότι οι Αλκυονίδες ήταν επτά νύμφες, κόρες του γίγαντα Αλκυονέα, τον οποίο όταν σκότωσε ο Ηρακλής οι κόρες του από λύπη έπεσαν στη θάλασσα και πνίγηκαν. Τα ονόματά τους ήταν Αλκίππη, Ανθή, Αστερία, Δριμώ, Μεθώνη, Παλλήνη και Φθονία.
 
ethnos.gr