Αλβανία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία
Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρότερο εδώ και δεκαετίες σεισμό που έπληξε σήμερα την Αλβανία συγκλονίζοντας τα Τίρανα και τη γύρω περιοχή, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων και παγιδεύοντας κατοίκους κάτω από τα ερείπια σύμφωνα με το πρακτορείο reuters και το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται σε νοσοκομεία.
Κάτοικοι, μερικοί κρατώντας στην αγκαλιά τους μωρά, έβγαιναν τρέχοντας από πολυκατοικίες στα Τίρανα μετά τη μεγέθους 6,4 βαθμών δόνηση που σημειώθηκε λίγο πριν από τις 4 π.μ. (05:00 ώρα Ελλάδας).
Στην κωμόπολη Thumane, η Μαργιάνα Γκιόκα, 48 ετών, κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον τέταρτο όροφο ενός πενταώροφου κτιρίου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός που προκάλεσε ζημιές στους πάνω ορόφους του κτιρίου.
«Η οροφή κατέρρευσε πάνω μας και δεν ξέρω πώς ξεφύγαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», είπε η Γκιόκα, η τρίχρονη ανιψιά της οποίας ήταν ανάμεσα στους τέσσερις ανθρώπους που βρίσκονταν στο διαμέρισμα όταν σημειώθηκε ο σεισμός.
alvania-sismos-katastrofes
Νωρίτερα σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της αλβανικής κυβέρνησης, Έντρι Φούγκα, έγραψε ότι ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε εννέα, ενώ 28 άνθρωποι έχουν διασωθεί και 600 έχουν λάβει ιατρική βοήθεια.
Στην ίδια ανάρτηση, ο κ. Φούγκα επισημαίνει ότι “ομάδες έκτακτης ανάγκης έρχονται από το Κόσοβο, την Ιταλία, την Ελλάδα και άλλους γείτονες. Οι διασώστες λαμβάνουν βοήθεια από εθελοντές σε μια πρωτοφανή επίδειξη αλληλεγγύης”.
Η Ελλάδα στέλνει ΕΜΑΚ
Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια λόγω του ισχυρού σεισμού.
Όπως έγινε γνωστό από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναχωρούν αυτή την ώρα δύο ομάδες της ΕΜΑΚ με εξοπλισμό από Αθήνα και Γιάννενα προκειμένου να συνδράμουν τις αλβανικές Αρχές στο έργο της διάσωσης. Ειδικότερα, από Αθήνα αναχωρούν με στρατιωτικό αεροσκάφος C130 εικοσιπέντε μέλη της 1ης ΕΜΑΚ με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ από τα Γιάννενα αναχωρεί άλλο ένα κλιμάκιο 15 ατόμων της 5ης ΕΜΑΚ με οχήματα και ειδικό εξοπλισμό.
Παράλληλα, η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι στη διάθεση των αλβανικών Αρχών για αποστολή επιστημονικού προσωπικού ή οποιασδήποτε άλλης βοήθειας χρειαστεί.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιταλία από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, επισκέφθηκε το χώρο όπου βρισκόταν το αεροσκάφος C-130 που θα μετέφερε στην Αλβανία το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για τον χθεσινοβραδινό σεισμό. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε με τα στελέχη της Ειδικής Μονάδας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία πρόκειται να συνδράμουν τις αλβανικές αρχές στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στην αποστολή τους.
«Έγινε ένας μεγάλος σεισμός, είναι πάρα πολύ σημαντικό να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα και να βοηθούμε όπου χρειάζεται. Εύχομαι να κινηθούμε γρήγορα και να σώσουμε ζωές. Αυτό το κάνετε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και πολύ μεγάλη σοβαρότητα.
Είμαστε πολύ υπερήφανοι που έχουμε τη δυνατότητα και επιχειρησιακά να συνδράμουμε τη γειτονική χώρα. Καλό σας ταξίδι και καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας στους άνδρες της ΕΜΑΚ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου, του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του υπαρχηγού Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη.
Τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι άνθρωποι παρουσιάσθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.
Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.
«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Αμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».
Η στιγμή της διάσωσης ενός μικρού αγοριού από τα ερείπια
Την ίδια στιγμή συγκλονίζει ένα βίντεο που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνει τις δραματικές προσπάθειες για τη διάσωση ενός μικρού αγοριού το οποίο είναι εγκλωβισμένο στα ερείπια και έχει τραυματιστεί.
Διασώστες και εθελοντές καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να εγκλωβίσουν το παιδί το οποίο στην κυριολεξία έχει «σφηνώσει» στα συντρίμμια.
Στο βίντεο το μικρό παιδάκι ουρλιάζει την ώρα που οι διασώστες με «χειρουργικές» κινήσεις προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το αγοράκι.
Το βίντεο ανάρτησε στο twitter η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της αλβανικής τηλεόρασης, Κλαούντια Καραμπόλι και είναι πραγματικά σοκαριστικό.
Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου.
Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.
Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.
Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα βίντεο δείχνουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους.
Ένας τραυματισμένος άνδρας δήλωσε στο News24 TV ότι η κόρη του και η ανηψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο.
«Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε.
Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.
Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.
skai.gr