Αλ. Τσίπρας: Ανοιξε από τη ΔΕΘ την αυλαία της άτυπης προεκλογικής περιόδου
«Προοδευτική κυβέρνηση πλειοψηφίας από την πρώτη κάλπη» η απάντηση στο «αυτοδυναμία ή χάος του κ. Μητσοτάκη». Η κοστολόγηση των μέτρων και η παραδοχή: ναι, επιβαρύναμε τη μεσαία τάξη, τώρα έχουμε την εμπειρία της διακυβέρνησης
Με την ομιλία του στο Βελλίδειο το Σάββατο και την πολύωρη συνέντευξη Τύπου χθες, ο Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε, ουσιαστικά, τη μακρά, άτυπη, προεκλογική περίοδο, καθώς έχει κάνει σαφές από καιρό ότι η επιταχυνόμενη φθορά της κυβέρνησης θα υποχρεώσει τον πρωθυπουργό να αναζητήσει «παράθυρο» για πρόωρες κάλπες περί την άνοιξη.
Κατά τους συνεργάτες του, έστειλε μήνυμα αυτοπεποίθησης, προσπερνώντας τις δημοσκοπήσεις που γίνονται σε ουδέτερο, εκλογικά, χρόνο και, όπως αποδείχθηκε το 2019, δεν «πιάνουν» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ («δύο ημέρες πριν τις κάλπες μας έδιναν 24,5% και πήραμε 32%», είπε).
Εμμένοντας στη θέση «εγώ δεν θα γίνω Μητσοτάκης που ζητούσε εκλογές κάθε μέρα», κάλεσε τον πρωθυπουργό να αφήσει τους «κουτσαβακισμούς» και «αν έχει το θάρρος και εάν τολμά, να τις προκηρύξει, στο χέρι του είναι».
Σηκώνοντας, μάλιστα, το γάντι που έριξε ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη Κυριακή περί «αυτοδυναμίας», έθεσε το δικό του εκλογικό δίλημμα: καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την κάλπη της απλής αναλογικής και σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης πλειοψηφίας «την επομένη».
Επ' αυτού, ερωτηθείς για τους αποδέκτες της πρότασης και, κυρίως, το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση ότι την απάντηση θα τη δώσει «η λαϊκή ετυμηγορία». Ότι, δηλαδή, δεν θα μπορούν οι δυνάμει κυβερνητικοί σύμμαχοι να αδιαφορήσουν και να οδηγήσουν τη χώρα πάλι σε εκλογές με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ.
«Κανένας δεν θα τολμήσει να αναλάβει την πολιτική ευθύνη που θα του αναλογεί, ανάλογα με το αποτέλεσμα, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογικές περιπέτειες και να δώσει σανίδα σωτηρίας στον κ. Μητσοτάκη για να επαναφέρει πολιτικές διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, αντιλαϊκές πολιτικές», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του, τόσο η ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και οι απαντήσεις χθες δεν περιορίστηκαν μόνο στα οικονομικά ζητήματα αλλά αφορούν στο τι κράτος θέλουμε (αξιοκρατία-διαφάνεια-ισονομία), με ποιες πολιτικές (στην οικονομία, εργασία, υγεία, παιδεία) και με ποιους πολιτικούς-κοινωνικούς συμμάχους.
Ναι, επιβαρύναμε τη «μεσαία τάξη»
Είναι ενδεικτικό ότι απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr παραδέχθηκε, για πρώτη φορά τόσο καθαρά, ότι η δική του κυβέρνηση επιβάρυνε όντως τη λεγόμενη μεσαία τάξη, στην προσπάθεια εξόδου από τα μνημόνια.
«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής: αναγκαστήκαμε να επιβαρύνουμε αυτό που ονομάζεται μεσαία τάξη κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής μας θητείας. Λιγότερο σε σύγκριση με την επιβάρυνση που είχαν δεχθεί πιο πριν, αλλά την επιβαρύναμε. Δεν ήταν επιλογή μας να συμβεί αυτό, όμως. Ήταν ανάγκη εθνική να συμβεί αυτό, για να βγει η χώρα επιτέλους από τα μνημόνια, για να βγούμε από την αυστηρή επιτροπεία, για να ρυθμίσουμε το χρέος», είπε.
Και πρόσθεσε: «Αν δεν είχαμε βγει από τα μνημόνια, δεν θα είχε μειωθεί η ανεργία 10% επί των ημερών μας. Δεν θα είχαν δημιουργηθεί συνθήκες και προϋποθέσεις να μειωθούν οι φόροι. Ξεκίνησε επί των ημερών μας, από τον Απρίλη του ’19, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά από φορολογικές επιβαρύνσεις, ασφαλιστικές εισφορές, αυτό είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι βγήκαμε από τα μνημόνια. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι αφήσαμε 37 δισεκατομμύρια στα Δημόσια Ταμεία, ως κομπόδεμα ανάγκης στην κρίσιμη στιγμή. Τι θα γινόταν αν δεν είχαμε αφήσει αυτά τα 37 δισεκατομμύρια; Πού θα βρισκόταν η χώρα σε συνθήκες πανδημίας;».
Αίσθηση προκάλεσε και η δέσμευσή του για δραματική μείωση του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, των κομματικών στελεχών δηλαδή που πλαισιώνουν τις κυβερνητικές/κρατικές υπηρεσίες: ένας ανά υπουργείο, είπε, απαντώντας έτσι στην αύξηση τόσο του αριθμού τους όσο και των αμοιβών τους από τη σημερινή κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο της ισονομίας δε, απαντώντας σε ερώτηση για τις γονικές παροχές, χαρακτήρισε «ανήθικο» το μέτρο για μηδενισμό φόρων σε περιουσίες έως και 800.000 ευρώ: «Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να νομοθετήσει για το 0,4% των Ελλήνων. Εγώ δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους γύρω μου που να έχουν τόσο μεγάλη περιουσία. Φανταστείτε δηλαδή τώρα αν έχεις τρία παιδιά και είναι ένα ζευγάρι, το σύνολο του αφορολόγητου μεταβίβασης πηγαίνει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Ποιοι έχουν αυτές τις δυνατότητες; Ενδεχομένως ο κύκλος του κ. Μητσοτάκη. Ενδεχομένως και ο ίδιος. Από ό,τι είδα στο πόθεν έσχες του έχει 32 ακίνητα. Αλλά δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για τόσο μικρή μειοψηφία, μέσα στην οποία ανήκει και ο ίδιος», είπε.
Σ' αυτό το πλαίσιο, ενέταξε και προτάσεις όπως η μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, αφού ο ισχύων φόρος θα αυξηθεί λόγω νέων αντικειμενικών αξιών.
Ιδού η κοστολόγηση των μέτρων μας
Όσο για το εάν τα ευνοϊκά οικονομικά μέτρα που παρουσίασε χθες, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αξιοποίηση της δημοσιονομικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας και, μάλιστα, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν πήρε καμία πρωτοβουλία, ώστε η προχθεσινή Σύνοδο του Νότου να αναλάβει πρωτοβουλίες αντιπαράθεσης με τον Βορρά, που θέλει επιστροφή στη λιτότητα.
Πέραν τούτου, προς απόκρουση των κυβερνητικών κατηγοριών ότι «ο Τσίπρας επανέλαβε το 'πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης’ του 2014» για δημαγωγικούς λόγους, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε αναλυτική κοστολόγηση κάθε μέτρου ξεχωριστά. Συμπληρώνοντας έτσι και την επισήμανση του κ. Τσίπρα ότι «πλέον έχουμε την εμπειρία της διακυβέρνησης και ξέρουμε πού πατάμε».
Η κοστολόγηση έχει ως εξής:
Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό κόστος των μέτρων ανέρχεται στα 5 δισ. ευρώ για το 2022, ενώ από το 2023, οπότε και παύουν τα έκτακτα μέτρα, το κόστος μειώνεται.
Μόνιμα μέτρα / Κόστος: περίπου 1,6 δισ. για το 2022
Νέο ΕΣΥ, κόστος: 2 δισ. σε βάθος τετραετίας -περίπου 500 εκατ. για το 2022
Μεταρρύθμιση στην παιδεία, κόστος: 740 εκατ. σε βάθος τετραετίας -186 εκατ. για το 2022
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους έως 40.000 € και προοδευτικά μείωση των συντελεστών για εισοδήματα έως τις 65.000, κόστος: 400 εκατ.
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, κόστος: 400 εκατ.
Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, κόστος: 100 εκατ.
Προσωρινά μέτρα / Κόστος: 3,2 δισ.
Κούρεμα χρεών πανδημίας, κόστος: 1,7 δισ.
Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, κόστος: 1,5 δισ.
Μέτρα χαμηλού κόστους / Κόστος: κάτω από 100 εκατ.
Κοινωνικό τιμολόγιο για λογαριασμούς ΔEΗ.
Επέκταση επιδόματος θέρμανσης (30 εκατ. -αύξηση 50%).
Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές.
Εισόδημα έκτακτης ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων.
Ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος.
euro2day.gr