Ακόμα και στατική μελέτη για την κατασκευή νέων θερμοκηπίων

10:08 π.μ. - Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021
10:11 π.μ. - Τετ, 24/08/2021
Image: Ακόμα και στατική μελέτη για την κατασκευή νέων θερμοκηπίων

Πολύπλοκη και γραφειοκρατική η διαδικασία – Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Ιεράπετρας Κ. Πανταζής στον Ηχώ 99,8

Η κατασκευή θερμοκηπίων και τα νέα δεδομένα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτηση σε πρωινή εκπομπή του Ηχώ 99,8. Καλεσμένος ο κ. Κώστας Πανταζής πρόεδρος του Επιστημονικού Συλλόγου Ελευθέρων Επαγγελματιών Μηχανικών Ιεράπετρας

Όπως είπε το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την περιοχή της Ιεράπετρας καθώς υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Καταρχάς, όπως άλλωστε ίσχυε, για να γίνει θερμοκήπιο θα πρέπει να υπάρχει άδεια χρήσης γης με βάση το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ( ΣΧΟΟΑΠ). Το οποίο θέτει σειρά περιορισμών όπως η υποχρεωτικότητα κατασκευής δεξαμενής για νερό άρδευσης μετά από σχετικές εγκρίσεις αλλά και οι αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται από όμορα οικόπεδα, από δρόμο, ρέματα κ.α..

Πλέον εκτός των παραπάνω , από τον Δεκέμβριο του 2020 έχει τεθεί σε ισχύ η Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 5432/2020) με τις προδιαγραφές και τους τύπους θερμοκηπίου που επιτρέπεται να κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Για την έγκριση κατασκευής θερμοκηπίου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει φάκελο με όλα τα προβλεπόμενα με στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον εξοπλισμό για τη ρύθμιση του περιβάλλοντος, είδος της καλλιέργειας, τύπο θερμοκηπίου, υλικά κατασκευής, στατική επάρκεια, τεχνική περιγραφή , τεχνικά σχέδια κλπ. Για τη χορήγηση έγκρισης τύπου θερμοκηπίου σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές κατασκευής, οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Όλα αυτά ισχύουν για όσους θελήσουν να κατασκευάσουν νέα θερμοκήπια εκτιμάται όμως ότι τα δεδομένα αυτά θα ισχύουν και για τις παλαιότερες κατασκευές, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Πανταζής.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Πανταζή:

-

Δείτε εδώ το ΦΕΚ