"Ακέφαλο" και διαλυμένο το Δασαρχείο Λασιθίου - Στον «αέρα» οι περιουσίες των Λασιθιωτών
Ο πρώην αναπληρωτής Δασάρχης, κος Γ. Φιλιππάκης στον Ηχώ 99,8 για τις 17.000 αιτήσεις και τα 3.000 πρόδηλα σφάλματα
Η υπόθεση για τους δασικούς χάρτες ξεκίνησε το 2020, ανέφερε ο κος Φιλιππάκης, όταν μετά την επίσκεψη του κ. Χατζηδάκη στην κα Κοζυράκη εγκατέστησαν νέο προϊστάμενο ο οποίος δεν μπορεί να διαχειριστεί πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα την διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας η οποία σήμερα παραμένει με τον προϊστάμενο και μία δασολόγο, την προϊσταμένη του τμήματος δασικής χαρτογράφησης. Παρά τις καταγγελίες για την διάλυση της Υπηρεσίας, η πολιτεία δεν ακούει. Το αποτέλεσμα είναι να ακυρωθεί όλο το έργο της Δασικής Υπηρεσίας για τον δασικό χάρτη, να μην επικυρωθούν 3.000 πρόδηλα λάθη ώστε να λυθούν τα προβλήματα των πολιτών, να έχουν συγκεντρωθεί γύρω στις 17.000 ενστάσεις, να μην έχει μείνει κανένας υπάλληλος στην υπηρεσία και να μην θέλει να έρθει υπάλληλος από άλλο μέρος λόγω της κατάστασης που επικρατεί.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να γίνει άμεσα αλλαγή προϊσταμένου της Δασικής Υπηρεσίας Λασιθίου, να διοριστούν δασολόγοι, να αρχίσουν να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις επιτροπές εξέτασης στον νομό και όχι μία, να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις και να περαστούν τα 3.000 πρόδηλα σφάλματα. Ωστόσο, ο κος Φιλιππάκης μίλησε για σκόπιμη αδιαφορία του Υπουργείου με σκοπό την διάλυση της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου και την απορρόφησή της από την υπηρεσία του Ηρακλείου.
Συνεχίζοντας, μίλησε για τη γενική υποβάθμιση του έργου του νομού Λασιθίου και για τις πολιτικές ευθύνες σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες στην χώρα μας.
Με την κατάσταση που επικρατεί στο Δασαρχείο, η οικονομία του νομού είναι στον αέρα, τόνισε ο κος Φιλιππάκης, καθώς ο κόσμος περιμένει να βιοποριστεί από ένα χωράφι που είχε αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία. Συγκεκριμένα στο Λασίθι, ιστορικά είχαμε ιδιοκτησίες σε κλήρους και έτσι εκεί συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Επιπλέον, η Κρήτη είναι ορεινό μέρος και υπάρχει συνεχώς εμπλοκή του δασικού με του γεωργικού περιβάλλοντος γι’ αυτό και η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη.
Ταυτόχρονα, η εξουσία δεν θέλει να κάνει τίποτα αλλά και να θέλει θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακάμψει αυτή η καταστροφή με αποτέλεσμα όλες αυτές οι περιουσίες να μένουν «παγωμένες», είπε ο κος Φιλιππάκης. Αυτό που μπορεί να κάνει ο πολίτης είναι να κινητοποιήσει τους θεσμούς ώστε να πιέσουν τον Υπουργό με τον κ. Φιλιππάκη να προτείνει στον κ. Πλακιωτάκη να θυσιαστεί και να παραιτηθεί ώστε να πιέσει την κατάσταση.
Δεδομένου ότι μιλάμε για έναν τουριστικό νομό ο οποίος εξαρτάται από την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και από την δυνατότητα οικοδομικής κίνησης, το πλήγμα είναι μεγάλο, ανέφερε ο κος Φιλιππάκης.
Κλείνοντας, είπε ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ένα προτεκτοράτο με την εξουσία σε πέντε funds και μόνη ελπίδα μία επανάσταση από την νέα γενιά.
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube