Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λασιθίου: Όλοι στην απεργία - Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

9:21 π.μ. - Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021
09:06 π.μ. - Πέμ, 10/21/2021
Image: Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λασιθίου: Όλοι στην απεργία - Να μην περάσει το νομοσχέδιο έκτρωμα

Πάρτε πίσω το νομοσχέδιο-τερατούργημα! Οργάνωση κι αγώνας για μόρφωση και ζωή. Να μη ζήσουμε εμείς και οι μαθητές μας σαν δούλοι στον 21ο αιώνα!

Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τα αντεργατικά μέτρα που διατήρησαν και επέκτειναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η σημερινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει κυριολεκτικά τις «ανατροπές του αιώνα» στα εργασιακά δικαιώματα και τη συνδικαλιστική δράση. Ανατροπές που αφορούν όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τη νεολαία και τους μαθητές μας, που τελειώνουν το σχολείο και θα βγουν στην παραγωγή!

Η θεσμοθέτηση της 10ωρης εργασίας, η αύξηση του ορίου υπερωριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά κλάδους, η θεσμοθέτηση της τηλεργασίας και γενικότερα «ευέλικτων» μορφών εργασίας, τα εμπόδια στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση είναι μερικές μόνο πτυχές που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο - έκτρωμα.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί και δη οι αναπληρωτές έχουμε πια την πείρα βιώνοντας στο πετσί μας πως μέτρα που ψηφίζονται στον ιδιωτικό τομέα επεκτείνονται και στον κλάδο μας, με τις εργασιακές σχέσεις και στον χώρο της εκπαίδευσης να μετατρέπονται σε όλο και πιο ελαστικές.

Ήδη βιώνουμε τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου με τους 52.000 συμβασιούχους που θα απολυθούν μέσα σε λίγες μέρες, τους συναδέλφους που εργάζονται με μειωμένο ωράριο με αποκορύφωμα τις επαίσχυντες συμβάσεις τριών μηνών.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!

Η ανατροπή ανάμεσα στον εργάσιμο χρόνο και το ωράριο αφορά άμεσα τον χώρο της εκπαίδευσης. Ένας τρόπος για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά είναι η συγχώνευση τμημάτων, αλλά αντικειμενικά δεν μπορούν να τα συγχωνεύσουν και όλα, οπότε θα καλυφθούν τα κενά με το τέντωμα του εργάσιμου χρόνου του υπάρχοντος εκπαιδευτικού προσωπικού.

Μην ξεχνάμε την αύξηση του ωραρίου των καθηγητών το 2013 δύο χρόνια μετά τον νόμο του ΠΑΣΟΚ (2011) για διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου συνολικά.

Μην ξεχνάμε ότι στα πλαίσια του 3ου μνημονίου επανανομοθετήθηκε το 30ωρο ασχέτως αν το αφήσαμε ανενεργό.

Παρακολουθήσαμε μέσα στην πανδημία την απόπειρα αύξησης του ωραρίου των νηπιαγωγών και το κυριότερο μέσα στην έκθεση Πισσαρίδη αναφορικά με την εκπαίδευση υπάρχει ως βασική στόχευση η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

Δική μας υπόθεση είναι επίσης και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας , αφού είμαστε εργαζόμενοι, αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και τις συνέπειες θα τις βιώσουμε στην οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή.

Πάνω απ` όλα όμως είμαστε εκπαιδευτικοί! Μέσα στις τάξεις μας έχουμε τη μελλοντική εργατική τάξη κι εμείς ως παιδαγωγοί έχουμε χρέος να δώσουμε τη μάχη για τον ρόλο μας και τη στάση μας απέναντι στους μαθητές μας για την ανατροπή της σύγχρονης σκλαβιάς που υλοποιείται και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οι προσπάθειες από την κυβέρνηση και την ηγεσία της ΓΣΕΕ αρχικά να πλασαριστεί η άποψη ότι στο νομοσχέδιο «υπάρχουν αρκετά θετικά, αλλά και κάποια αρνητικά σημεία που μπορούν να βελτιωθούν» και στη συνέχεια να μετατοπιστεί η συζήτηση στην ημερομηνία της απεργίας με στόχο την ακύρωση ενιαίας απάντησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έπεσαν στο κενό. Υπάρχει πείρα στο ταξικό κίνημα ώστε να ξεπερνά τις παγίδες του κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μπροστά στην ανάγκη συλλογικής και ενιαίας απάντησης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και σε κάθε θιασώτη του, καταγγέλλουμε τις πλειοψηφίες των ΔΣ των συλλόγων του νομού που μπροστά στη σημαντική αυτή μάχη προχώρησαν τελευταία στιγμή σε απόφαση απεργιακής κινητοποίησης, χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση και συζήτηση με τους συναδέλφους, χωρίς να δώσουν μάχη για την επιτυχία της απεργίας, χωρίς καν τη σύγκληση ΔΣ για σχεδιασμό της δράσης και λήψη συλλογικής απόφασης.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να υψώσουμε το ανάστημα μας και μέσα από τον συλλογικό αγώνα να δώσουμε ηχηρή απάντηση στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, διεκδικώντας μια ζωή με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας:

Μείωση του εργάσιμου χρόνου, αύξηση μισθών, ποιότητα ζωής με ελεύθερο χρόνο, αθλητισμό, πολιτισμό, δημιουργικό χρόνο για τους εργαζόμενους.

ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ!

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ!

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Λασιθίου