Αγροτοκτηνοτρόφοι Κρήτης: Σήμερα στον υπουργό για τις απλήρωτες επιδοτήσεις

8:56 π.μ. - Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022
08:02 π.μ. - Πέμ, 24/56/2022
Image: Αγροτοκτηνοτρόφοι Κρήτης: Σήμερα στον υπουργό για τις απλήρωτες επιδοτήσεις

Οι απλήρωτες επιδοτήσεις ξεχωρίζουν από την ατζέντα της συνάντησης με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Σήμερα, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, θα βρεθούν, τελικά, στο γραφείο του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης. Εκτός από την κρητική αντιπροσωπία, που θα θέσει για μια φορά ακόμη τα αιτήματα της αποπληρωμής των συσσωρευμένων ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους αλλά και σε πολλούς αγρότες της Κρήτης, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση επίσης και οι αγωνιζόμενοι αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, των οποίων οι κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Έχουμε το ζήτημα όσων δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Είναι η προκήρυξη για τα βιολογικά προϊόντα, που, αν μείνει ως έχει, η Κρήτη θα μείνει συντριπτικά εκτός. Και θα θέσουμε και το θέμα του προγράμματος των νέων αγροτών, για τους οποίους, συγκριτικά, στην Κρήτη το ποσό δεν είναι ανάλογο με τις άλλες περιφέρειες της Ελλάδος», τόνσιε ο αγροτοκτηνοτρόφος και πρόεδρος της Ομάδας για την Ανασύσταση του Συλλόγου Επαγγελματικών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου, Γιώργος Τζουλιαδάκης, μιλώντας τις προηγούμενες ημέρες στην ΚΡΗΤΗ TV.

Σε ό,τι αφορά τις απλήρωτες επιδοτήσεις, ο Γιώργος Τζουλιαδάκης μετέφερε την πληροφορία ότι «ο νέος υπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο για συμπληρωματική πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου. Απ’ ό,τι βλέπουμε δε φαίνεται και αυτό να είναι εφικτό. Θα πάμε Μάρτιο και να δούμε κι εκεί τι μπορεί να γίνει».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε πως, αν ούτε και με τη συνάντηση αυτή δρομολογηθούν λύσεις, οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης δηλώνουν πανέτοιμοι για νέες κινητοποιήσεις μέχρις τελικής δικαίωσης. «Γι’ αυτό καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους της Κρήτης να μετέχουν στις διαδικασίες αυτές», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, που θα είναι και αυτός στην αντιπροσωπία η οποία θα ανέβει στην Αθήνα, ήταν εξίσου κατηγορηματικός: «Πιστεύουμε, μετά τη συνάντηση, να δοθούν τα χρήματα, αν όχι σε όλους, έστω στους περισσότερους κτηνοτρόφους που έχουν μείνει απλήρωτοι μέχρι σήμερα και τα δικαιούνται»... Εξάλλου, πρόσθεσε χαρακτηριστικά επίσης πως «ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και το 7% του τιμολογίου των ζωοτροφών, που θα δίνεται στους κτηνοτρόφους για τα κόστη που έχουν. Όμως, εγώ που είμαι παραγωγός, τον Γενάρη, τον Φλεβάρη και τον Μάρτη που είναι το μέτρο, δεν παράγω γάλα. Το γάλα μου το παράγω από τον Απρίλη και μετά. Τους 12 μήνες τα ζώα μου δεν τα ταΐζω τροφή; Δεν παίρνω τριφύλλι; Δεν παίρνω φύραμα;».

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική εξαγγελία του κ. Λιβανού αφορούσε επιδότηση για αγορά ζωοτροφών για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2022.

Έτσι, όπως είναι αυτονόητο, υπάρχει μεγάλη αντίδραση από την κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, αφού την περίοδο εκείνη στην εκτατική μορφή του κτηνοτροφικού τομέα δεν υπάρχουν αγορές ζωοτροφών.

Η υπόθεση συζητήθηκε στη δεύτερη τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Κτηνοτροφίας του υπουργείου για το κόστος παραγωγής.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων ξεκαθάρισαν ότι, αν μέχρι το καλοκαίρι δε στηριχτεί ο κτηνοτροφικός κόσμος της χώρας, ένα μεγάλο μέρος των βοσκών θα αναγκαστούν να σφάξουν τα ζώα τους.

Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να καταργηθεί άμεσα η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα και να δοθεί επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου σε όλους τους αγρότες, ενώ τονίστηκε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι που παραδίνουν γάλα στις βιομηχανίες δε θεωρείται ότι κάνουν συμβολαιακή γεωργία και, σύμφωνα με όσα αναφέρει το υπουργείο, δε θα πάρουν επιστροφή φόρου!

Σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, όλοι οι συνδικαλιστές των κτηνοτρόφων θέτουν ζήτημα ενίσχυσης ανά κεφαλής ζώου, ή με τιμολόγια ανά τζίρο αλλά για όλο το 2021. Επίσης να πάρουν ενίσχυση και όσοι κάνουν ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών, γιατί και αυτοί είχαν αυξημένο κόστος.

Β. Κεγκέρογλου: «Άμεσα μέτρα στήριξης για τους αγρότες»

Την ίδια ώρα, με επίκαιρη ερώτηση προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά άμεσα μέτρα στήριξης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής: «Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει χιλιάδες αγρότες παραγωγοί και κτηνοτρόφοι από τον Έβρο ως την Κρήτη, αφού οι μεγάλες ανατιμήσεις, σε συνδυασμό με τους υψηλούς έμμεσους φόρους, εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής και οδηγούν σε αδυναμία συνέχισης της δραστηριότητάς τους.

Μάλιστα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι σύλλογοι αγροτών και κτηνοτρόφων σε όλη τη χώρα έχουν προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές της κυβέρνησης ελλιπείς, και ζητούν άμεσα μέτρα στήριξής τους.

Επιπλέον, η έλλειψη εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία του αναγκαίου διαλόγου, κρίσιμου για την εκπόνηση του αναγκαίου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2021-27, και η απουσία εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα και σοβαρότατη ανησυχία στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς και γενικά στις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα για το μέλλον τους.

- Επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της χώρας και

- Επειδή απαιτούνται άμεσες ενέργειες και μέτρα στήριξης με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης,

Ερωτάσθε, κύριε υπουργέ:

Ποια αποτελεσματικά μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και ιδιαίτερα το κόστος ενέργειας για τους αγροτοκτηνοτρόφους;

Τι άλλα μέτρα στήριξης εξετάζετε στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης;

Προτίθεστε να αποδεχτείτε τις προτάσεις που σας καταθέτουν οι εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων;».

neakriti.gr