Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: «Θα πεινάσουμε εάν δεν δοθεί λύση για ακρίβεια και εργάτες γης»

11:59 π.μ. - Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023
11:11 π.μ. - Πέμ, 16/59/2023
Image: Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας: «Θα πεινάσουμε εάν δεν δοθεί λύση για ακρίβεια και εργάτες γης»

Η κοινή επιστολή αγροτικών συλλόγων της χώρας προς τα αρμόδια Υπουργεία – Τι δήλωσε στον Ηχώ ο Μ. Βιαννιτάκης γραμματέας του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας

Τι δήλωσε στον Ηχώ ο Μ. Βιαννιτάκης γραμματέας του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας σχετικά με την ακρίβεια και τους εργάτες γης:

Η ανακοίνωση:

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Η ελληνική κοινωνία ταλανίζεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα από την ΑΚΡΙΒΕΙΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες. Για αυτό το φαινόμενο ΔΕΝ ευθύνεται η “εισαγόμενη” ακρίβεια, όπως απέλπιδα η Κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει, με σκοπό να καλύψει τις δικές της ευθύνες.

Να θυμίσουμε ότι τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια, με επαναλαμβανόμενες αναφορές μας, σας κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα σχετικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, θα φέρει σειρά ανατιμήσεων αλλά κυρίως θα επιφέρει δυσμενείς καταστάσεις στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε αγροτικά προϊόντα.

Σήμερα, δυστυχώς επαληθεύεται με τον χειρότερο τρόπο η πρόβλεψη μας αφού προς απογοήτευση όλων των αγροτών, δεν έχει προχωρήσει κανένα ουσιαστικό και προς τη σωστή κατεύθυνση μέτρο για αυτό το θέμα.

Έκαστος Υπουργός από τα συναρμόδια Υπουργεία ,διαχρονικά αντιλαμβάνεται με εντελώς διαφορετική ερμηνεία αυτό το ζήτημα, προσπαθώντας κυρίως να διατηρήσει απόσταση από την εμπλοκή του σε αυτό το δύσκολο θέμα, κάνοντας το ολοένα και δυσκολότερη την εξίσωση και κατά συνέπεια την επίλυσή του.

Τονίζουμε ότι, η προσπάθειά μας για να αφουγκραστείτε αυτό το πρόβλημα είναι διαρκής, ενώ έχουμε ζητήσει και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να αναλάβει συντονιστικό ρόλο ώστε τα εμπλεκόμενα Υπουργεία επιτέλους να χαράξουν μία κοινή γραμμή.

Δυστυχώς επικρατεί η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν μικρό-κομματικά συμφέροντα ώστε να μην θίγουν ιδεοληψίες ορισμένης μερίδας της Κυβερνώσας παράταξης (σε σχέση με την πηγή εύρεσης εργατικού δυναμικού), ενώ παράλληλα υπονομεύεται εντέχνως η διατήρηση των τιμών σε υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας έτσι τα έσοδα του Κράτους και τα οποία καταλήγουν ως πόροι διατήρησης της επιδοματικής πολιτικής.

Και αναφέρουμε για μια ακόμα φορά την κατάσταση:

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εργασίας να αλλάξουν οι όροι εργασίας για την πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στην Δ.ΥΠ.Α., ως κίνητρο για απασχόληση τους στον πρωτογενή τομέα, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εσωτερικών να ενισχυθούν με υπαλληλικό προσωπικό τα κατά τόπους Τμήματα Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο να μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος διεκπεραίωσης των υποθέσεων, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Εξωτερικών να στελεχώσει επαρκώς τις ελληνικές Πρεσβείες για την ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων απόκτησης θεώρησης εισόδου στην Ελλάδα καθώς επίσης και να αλλάξει το καθεστώς εξέτασης (συνέντευξη) σε υπηκόους τρίτων χωρών, απομονώνοντας έτσι τις «γκρίζες» πρακτικές που συχνά αναφέρονται, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου να τροποποιηθούν οι διατάξεις στον Κώδικα Μετανάστευσης ώστε να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σύμφωνα με τις υπάρχουσες ανάγκες, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Οικονομικών την τροποποίηση στην διαδικασία έκδοσης ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και άδειας Διαμονής ώστε οι μετακλητοί εργάτης να αποκτήσουν αυτά τα απαραίτητα στοιχειά πριν εισέλθουν στην Ελλάδα, αλλά μάταια έως σήμερα.

-Ζητάμε επανειλημμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δρομολογήσει εξελίξεις, με πίεση προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για να λυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά μάταια έως σήμερα.

Όλα τα παραπάνω (και άλλα πολλά) παραμένουν άλυτος γρίφος και πραγματικά αναρωτιόμαστε αν : “ Υπάρχει κάποιος Υπουργός που να βάζει σε αυτήν την εξίσωση την λέξη ΑΓΡΟΤΗΣ ; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι η έλλειψη εργατικού προσωπικού ευθύνεται που υπολειτουργούν όλες οι αγροτικές επιχειρήσεις και που αναπόφευκτα θα φέρει έλλειψη αγροτικών προϊόντων; Ενδιαφέρει την Κυβέρνηση ότι η Ελλάδα θα ΠΕΙΝΑΣΕΙ αν δεν αλλάξει η πολιτική σε αυτό το θέμα;”

Σας καλούμε λοιπόν, έστω και την ύστατη στιγμή, να ορίσετε ΑΜΕΣΑ διϋπουργική σύσκεψη, με συμμέτοχη αγροτικών φορέων και με αποκλειστικά αντικείμενα την χάραξη ενιαίας πολιτικής για την μόνιμη διευθέτηση σε αυτά το πολύπαθο θέμα.

Σας καλούμε να πράξετε το αυτονόητο και αντίθετα με τους προκάτοχους σας όπου διακαώς απέτρεπαν, να πραγματοποιηθεί επιτέλους αυτή η διϋπουργική σύσκεψη.

Τέλος, σας επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά ότι η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στα αγροτικά προϊόντα είναι αποτέλεσμα των δικών σας επίλογων - και ΟΧΙ των αγροτών - και αν δεν παρέμβετε άμεσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση, τότε η ελληνική κοινωνία θα βιώσει πρωτόγνωρες καταστάσεις.

Εκ των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων

Α.Σ. Κω / Δωδεκάνησου – Πρ. Παπαποστόλου Ηλίας

Α.Σ. Φιλιατρών / Μεσσηνίας – Πρ. Κοροβίλας Αγγελής

Α.Σ. Γαργαλιάνων / Μεσσηνίας – Πρ. Ντεμερούκας Ασημάκης

Α.Σ. Καστοριάς Μακεδνώς / Καστοριάς – Πρ. Μόσχος Θωμάς

Α.Σ. Νάουσας / Ημαθίας – Πρ. Αντωνιάδης Μάκης

Α.Σ. Γιαννιτσών / Πέλλας – Πρ. Σιδηρόπουλος Γεώργιος

Α.Σ. Σκύδρας / Πέλλας. – Πρ. Πασάκης Παναγιώτης

Α.Σ. Βελβεντού / Κοζάνης – Πρ. Τζιούρας Βασίλης.

Α.Σ. Θέρμης / Θεσσαλονίκης – Πρ Δημαρχόπουλος Χάρης

Α.Σ. Καβάλας / Καβάλας – Πρ. Καλπακίδης Θέμης

Α.Σ. Παγγαίου / Καβάλας – Πρ. Γρουζίδης Γρηγόρης

Α.Σ. Αλεξανδρούπολης / Έβρου – Πρ. Αλεξανδρής Κωσταντίνος

Α.Σ. Σελίνου- Καντανου / Χανίων - Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Τυμπακίου / Ηρακλείου - Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

Α.Σ. Σητείας / Λασιθίου – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος

Α.Σ. Ιεράπετρας / Λασιθίου – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης