Ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων οι αγρότες της Κρήτης

8:43 π.μ. - Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018
08:02 π.μ. - Κυρ, 11/43/2018
Image: Ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων οι αγρότες της Κρήτης

Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης και της Ιεράπετρας ζητούν από το κράτος να προστατέψει τα κρητικά προϊόντα

Κύριε Υπουργέ 
                                       
Πολλή συζήτηση γίνεται στα ΜΜΕ για ελέγχους στην λαχαναγορά Αθηνών που έχουν αποτέλεσμα δέσμευσης κηπευτικών αμφιβόλου ταυτότητας και με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, δυσφημίζοντας τα κρητικά προϊόντα.
Παράλληλα η Ε.Ε. απαγορεύει δραστικές ουσίες φυτοφαρμάκων στην Ελλάδα, ενώ επιτρέπει την εισαγωγή από τρίτες χώρες στις οποίες οι ίδιες δραστικές ουσίες επιτρέπονται. 
Υπενθυμίζουμε ότι τα κρητικά κηπευτικά προϊόντα είναι πιστοποιημένα σχεδόν στο σύνολο τους. Τα φυτοφάρμακα χορηγούνται από τους γεωπόνους, με συνταγογράφηση και χρησιμοποιούνται ωφέλημα για την επικονίαση και την καταπολέμηση ασθενειών, ώστε τα προϊόντα να είναι ασφαλή στο πιάτο του καταναλωτή. Όλα αυτά ανεβάζουν το κόστος παράγωγης.
Για τους λόγους αυτούς οι Αγροτικοί Σύλλογοι ζητάμε, να γίνονται αυστηρότεροι έλεγχοι  στην αγορά αλλά κυρίως στα φορτία κηπευτικών που εισέρχονται στην Ελλάδα από μόνιμα κλιμάκια στο τελωνείο, με στόχο τον έλεγχο φυτικών υπολειμμάτων και την  χώρα προέλευσης . Επιπλέον ζητάμε να ενημερωθούμε αν υπάρχουν έλεγχοι για υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα προϊόντα που έχουν δεσμευτεί μέχρι τώρα και επίσης να ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των ελέγχων που γίνονται.
Εν κατακλείδι ζητάμε άλλη μια φορά από το κράτος να προστατέψει τα κρητικά προϊόντα. Η προσφορά τους είναι τεράστια, όχι μόνο στην τοπική οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας.
 
Η πρόεδρος                                                           Συνυπογράφουν:
                                                                     Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου Δήμου Φαιστού
                                                                     Αγροτικός Σύλλογος Σητείας
                                                                     Αγροτικός Σύλλογος Σελίνου Χανίων