Αγροτικό πετρέλαιο: Έως την Τετάρτη η πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ - Οι δικαιούχοι

12:55 μ.μ. - Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2022
12:08 μ.μ. - Δευ, 29/55/2022
Image: Αγροτικό πετρέλαιο: Έως την Τετάρτη η πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ - Οι δικαιούχοι

Η ΑΑΔΕ δεν είχε στην κατοχή της στοιχεία λογαριασμών για το 27% των δικαιούχων αγροτών

Το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη 31 Αυγούστου, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών τα ποσά από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου κίνησης για αγροτική χρήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ΑΑΔΕ δεν είχε στην κατοχή της στοιχεία λογαριασμών (ΙΒΑΝ) για το 27% των δικαιούχων αγροτών.

Έτσι, πάρθηκε η απόφαση αρχικώς να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία και εν συνεχεία να γίνει η καταβολή των χρημάτων για όλους έως την Τετάρτη.

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή

Δικαιούχοι επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (ντίζελ) κινητήρων, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2021 και 2022, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 15η .7. 2022 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αφορά στο 50% αυτών των ποσοτήτων πετρελαίου και υπολογίζεται εφαρμόζοντας το συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο. Για παράδειγμα, για 100 στρέμματα σκληρού σιταριού, η μέγιστη ποσότητα πετρελαίου ορίζεται στα 1.600 λίτρα και η επιστροφή ΕΦΚ θα υπολογιστεί στο 50% αυτής της ποσότητας, δηλαδή στα 800 λίτρα. Με συντελεστή 0,41 ευρώ ανά λίτρο, ο συγκεκριμένος παραγωγός θα πάρει ως επιστροφή 328 ευρώ.

Όπως προβλέπει η απόφαση, σε περίπτωση που μετά από τους σχετικούς ελέγχους που πραγματοποιηθούν από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπιστωθεί η επιστροφή ποσού Ε.Φ.Κ. για ποσότητες πετρελαίου κινητήρων για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά πώλησης, με σχετική πράξη καταλογισμού που θα εκδοθεί από το αρμόδιο Τελωνείο, που βρίσκεται η έδρα του δικαιούχου, θα επιστραφούν τα χρηματικά ποσά που έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς.

neakriti.gr