Αγρότες έκλεισαν το δρόμο στ΄ Ανώγεια

2:45 μ.μ. - Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2019
02:01 μ.μ. - Δευ, 28/45/2019
Image: Αγρότες έκλεισαν το δρόμο στ΄ Ανώγεια

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σε όλη σχεδόν τη χώρα - Κινητοποιήσεις και στα Χανιά

Σε κλείσιμο του δρόμου στ' Ανώγεια προχώρησαν πριν από λίγο αγρότες που συμμετέχουν στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου. 
 
Να σημειωθεί ότι σε ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει αγρότες στον κόμβο των Πραιτωρίων αλλά και στα Μεγάλα Χωράφια, στα Χανιά.
 
Τα βασικά αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, είναι -όπως επισημαίνεται στις ανακοινώσεις τους- τα εξής:
 
-Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, να σταματήσει «το αίσχος των ανοιχτών τιμών». Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες.
 
-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω των πολύ χαμηλών τιμών παραγωγού των προϊόντων και των ζημιών στην παραγωγή, για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη οι παραγωγοί.
 
-Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες, κατάργηση των χαρατσιών.
 
-Κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου, συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια.
 
-ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές απ' όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.
 
-Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
 
-Να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, το ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών.
 
-Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο "κόκκινο", συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
 
-Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.
 
Κινητοποιήσεις από αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας, στα Χανιά
Στους δρόμους βγήκαν σήμερα οι αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ζητώντας την λήψη μέτρων για στήριξη του εισοδήματος τους. Οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν με τα οχήματα τους στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μανούσος Σταυριανουδάκης το μεσημέρι θα κατευθυνθούν στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της Εθνικής οδού Χανίων - Ρεθύμνου.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο οι αγρότες θα διανέμουν φυλλάδια και θα ενημερώνουν τους πολίτες, ενώ πρόθεση τους είναι να προχωρούν και σε δεκάλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής οδού.
 
«Ζητάμε την στήριξη του εισοδήματος μας. Τα αιτήματα μας είναι δίκαια και αν δεν ληφθούν μέτρα η επιβίωση μας στα χωριά μας θα είναι πολύ δύσκολη», υποστήριξε ο κ. Σταυριανουδάκης.
 
Τα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, η μείωση του κόστους παραγωγής, να μην μειωθεί το αφορολόγητο, να μην περικοπούν συντάξεις και επιδοτήσεις, να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τις καιρικές συνθήκες αγρότες και κτηνοτρόφοι.
 
 
cretalive.gr