AgroExpo 2021: Ο χαιρετισμός Μ. Θραψανιώτη την ημέρα των εγκαινίων
Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, με τον χαιρετισμό που απεύθυνε στα εγκαίνια της AGROEXPO της Ιεράπετρας
Εγκαινιάζεται σήμερα η 4η έκθεση AGROEXPO στην πόλη της Ιεράπετρας, που από μια πρώτη ματιά εντυπωσιάζει.
Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές, όχι μόνο για αυτή καθ΄ αυτή την έκθεσή αλλά για την ιδέα να δημιουργηθεί αυτή η έκθεση, που χρόνο με τον χρόνο, παρά την αρνητική συγκυρία, αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον και φέρνει στην επικαιρότητα Ιεράπετρα.
Την Ιεράπετρα που υπήρξε πρωτοπόρα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και αυτή η έκθεση τη βοηθά να διατηρήσει την πρωτοπορία, με την καινοτομία, τις νέες τεχνικές και γενικότερα την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και έρευνας για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας.
Εκτίθενται πληθώρα μηχανημάτων, κατασκευών, αγροτικά εφόδια, πλήθος προϊόντων σε ποικιλία και ποιότητα.
Αυτή είναι η ορατή πλευρά του φεγγαριού. Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η αόρατη, αυτή που σχετίζεται με την διαδικασία παραγωγής των προϊόντων, από το χωράφι μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή.
Μια ολόκληρη αλυσίδα που ξεκινά από τον παραγωγό, τον εφοδιασμό του, την καλλιέργεια, την προστασία της παραγωγής, την συγκομιδή, την πώληση και τη μεταφορά.
Στο τμήμα της αλυσίδας μετά την συγκομιδή, ο παραγωγός δεν έχει πρωταγωνιστικό λόγο και ρόλο.
Αντίθετα, ιδίως στα ευπαθή προϊόντα, όπως τα κηπευτικά, δέχεται πολλές φορές την εκβιαστική πίεση εμπόρων και μεγάλων αλυσίδων διανομής, που ελέγχουν ολιγοπωλιακά την εμπορία και κερδοσκοπούν σε βάρος και του παραγωγού και του καταναλωτή.
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο συνεταιρισμός των παραγωγών. “Η ισχύς εν τη ενώσει”. Είναι άδικο και απογοητευτικό, οι κόποι των αγροτών να πηγαίνουν στις τσέπες λίγων που ελέγχουν την αγορά.
Όμως η παραγωγή εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες.
Την εξασφάλιση πχ των αναγκαίων υδατικών πόρων και την ορθολογική διαχείριση τους, την προστασία της καλλιέργειας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το κόστος και τους όρους ασφάλισης της παραγωγής, την ενέργεια (ρεύμα και πετρέλαιο), την αναγκαία χρηματοδότηση – πίστωση (η κατάργηση της αγροτικής Τράπεζας είχε αρνητικές συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο), και τέλος την μεταφορά των προϊόντων κλπ.
Και ενώ ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλον τις αυξήσεις που επηρεάζουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής και κατ' επέκταση το εισόδημά σας, στις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, οι αγρότες είδαν μόνο τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές (που αφορά τους κτηνοτρόφους) και τίποτα άλλο. Κουβέντα για τους έμμεσους φόρους, ιδίως στην ενέργεια, τώρα που η έκρηξη των τιμών στην χώρα μας έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις διεθνείς ανατιμήσεις.
Τα προηγούμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες του κινδύνου της λειψυδρίας και είναι γνωστό το δίλημμα που τέθηκε το 2017 στη σύσκεψη στον Δήμο με τον τότε Υπουργό Δημοσίων έργων κ. Σπίρτζη, νερό ή δρόμοι.
Σήμερα δύο χρόνια μετά την ανάδειξη του αναδόχου, τον Οκτώβριο 2019, το έργο προσαγωγός του Μύρτους όχι μόνο δεν έχει κάνει βήματα αλλά κινδυνεύει. Χρειάζεται όλοι οι φορείς της Ιεράπετρας αλλά και του Λασιθίου να πιέσουν τους αρμόδιους για αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και να μην “παγώσει” το έργο.
Πριν από λίγες μέρες δόθηκαν στην δημοσιότητα τα έργα που θα ενταχθούν από το ΥΠΑΑΤ στο ταμείο ανάκαμψης, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο έργα στο νομό του Άι Γιάννη που ως γνωστό είχε ώριμη μελέτη και αναζητούσε χρηματοδότηση και οι Χοχλακιές.
Τα συνοδό έργο του φράγματος Μπραμιανών, προϋπολογισμού 47 εκ € θα ενταχθεί από το ΥΠΟΜΕΔΥ στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Αυτά είναι τα καλά νέα.
Το κακό είναι ότι αυτά τα έργα, ιδίως τα δύο πρώτα, θα γίνουν με ΣΔΙΤ, συνεργασία δηλ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την συντήρηση θα αναλάβει ο ιδιώτης. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό θα επιβαρύνει το κόστος άρδευσης και κατ' επέκταση το κόστος παραγωγής σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Να σημειώσω ότι για αντίστοιχα έργα στην προγραμματική περίοδο 21-27 από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, είχαν δεσμευθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 500 εκ. και την υλοποίηση τους ως δημόσια έργα.
Στο θέμα της ελαιοκαλλιέργειας είναι απαράδεκτο να αποζημιώνονται ζημιές από τον παγετό και όχι από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι αποζημιώσεις πρέπει να αφορούν την παραγωγή και όχι μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεδομένου του μικρού κλήρου αλλά και το γεγονός ότι το 80% της παραγωγής παράγεται από ετεροαπασχολούμενους ή μικροκαλλιεργητές.
Είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για εκσυγχρονισμό των ασφαλιστικών κανονισμών του ΕΛΓΑ, πάντα με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του, προς όφελος των αγροτών.
Η ΠΓΕ που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης για το κρητικό ελαιόλαδο θα δώσει ώθηση στην παραγωγή, την αξία και την εμπορία του ελαιόλαδου.
Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι αρνητική εξέλιξη αποτελεί η κατάργηση των δυο εμβληματικών σχολών στο πλαίσιο του ΕΛΜΕΠΑ, η μία από τις οποίες είναι η σχολή Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα όπως και το οδικό δίκτυο όπου υπάρχει έντονη ανησυχία για την χρηματοδότηση στο τμήμα του Λασιθίου.
Τέλος να επισημάνω ότι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί του Νομού και η συνεργασία τους υπόλοιπους σε επίπεδο Κρήτης είχε θετικό αντίκτυπο στη διεκδίκηση των αιτημάτων. Η ενίσχυση των συνεταιρισμών αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την καλή πορεία του αγροτικού τομέα.
Μανόλης Θραψανιώτης
Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ