«Αγκάθι» για την κυβέρνηση η στάση των ΑΝΕΛ για την ΠΓΔΜ
Κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ
Στον απόηχο του χθεσινού συλλαλητηρίου και της δύσκολης εξίσωσης που συνιστά η στάση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό πορεύεται ο Αλέξης Τσίπρας. Πλέον η συνάντηση της Τετάρτης στο Νταβός με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ θεωρείται καθοριστική ως προς τις εξελίξεις στο ζήτημα του ονοματολογικού, την ώρα που στο εσωτερικό πεδίο τα βλέμματα στρέφονται στις αντιδράσεις που προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι προθέσεις του Πάνου Καμμένου.
Δεδομένης της ενιαίας στάσης που παρουσιάζουν για το Σκοπιανό βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να μην αναμένονται διαφοροποιήσεις, είναι λογικό και το δικό τους ενδιαφέρον τους να επικεντρώνεται αποκλειστικά στην επαμφοτερίζουσα στάση του κυβερνητικού εταίρου.
Ενδεικτική είναι η αντίδραση της ομάδας των 53, η οποία, με αφορμή το ονοματολογικό, γενίκευσε τις αναφορές της για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο πολυσέλιδο κείμενο που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος: «Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝΕΛ -και όσο αυτή θα διαρκέσει- δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα», σημειώνουν χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο σε άλλο σημείο του κειμένου για «παρά φύσιν δεξιόστροφες συμπράξεις».
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πως «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε». Αυτό σημείωσε και στη συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», υποστηρίζοντας ειδικά για τον υπουργό Άμυνας και συγκυβερνήτη του ότι «έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός».
Στο Μαξίμου εδώ και καιρό, άλλωστε, ρίχνουν τους τόνους και επιδιώκουν να μεταδώσουν την εικόνα ότι η διαφωνία Καμμένου επ' ουδενί αποτελεί αιτία διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμη κι αν εκείνος την κρίσιμη στιγμή επιλέξει να τραβήξει το δικό του δρόμο και να μην στηρίξει την (όποια) συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ.
Παρόμοια ήταν η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής. «Ο Πάνος Καμμένος δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική ή τη διαδρομή ή την πρωτοβουλία που είχε πάρει ο νέος Αντώνης Σαμαράς ως υπουργός Εξωτερικών στο πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε (ΕΡΤ) ο Νίκος Βούτσης, προσθέτοντας ότι αυτό τον κάνει αισιόδοξο ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε κυβερνητική κρίση.
Πηγή: in.gr