Άγιος Νικόλαος: Στο σκαμνί ο 52χρονος για την υπεξαίρεση - «μαμούθ»
Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει η υπόθεση της υπεξαίρεσης με τον πρώην διευθυντή της μαρίνας Αγίου Νικολάου
Στις δικαστικές αίθουσες αναβιώνει η πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης ποσού περίπου 250.000 ευρώ, που έλαβε χώρα πριν από περισσότερα από 10 χρόνια στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου.
Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να καθίσει σήμερα Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο πρώην γενικός διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης της Μαρίνας του Αγίου Νικολάου (ΔΕΠΑΜΑΝ), που είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Ο 52χρονος σήμερα άνδρας είχε αναλάβει - σύμφωνα με το βούλευμα, με το οποίο είχε παραπεμφθεί σε πρώτο βαθμό ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης - ρόλο διαχειριστή, ενώ ήταν και υπεύθυνος για τις οικονομικές και διοικητικές λειτουργίες της μαρίνας. Μετά από ενδείξεις που φανέρωναν την ύπαρξη μεγάλου ταμειακού ελλείμματος στη ΔΕΠΑΜΑΝ, το Δημοτικό Συμβούλιο του Αγίου Νικολάου ανέθεσε στις αρχές του 2007 σε ορκωτό λογιστή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για την επίμαχη εταιρεία.
Ο διαχειριστικός έλεγχος αφορούσε στα έτη 2004, 2005 και 2006. Η έκθεση του ορκωτού, που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2007, αποκάλυψε ότι όντως υπήρχε ταμειακό έλλειμμα 248.495 ευρώ. Σύμφωνα με το βούλευμα, τα έτη 2005 και 2006, ενώ στον «ειδικό κανονισμό της μαρίνας καθορίζεται τιμολόγιο για υπηρεσίες υδροδότησης ηλεκτροδότησης σκαφών, σε πολλές περιπτώσεις δεν τιμολογούνταν ή συμπεριλαμβάνονταν στις συμβάσεις ελλιμενισμού και κυρίως τις μακροπρόθεσμες - σε τέτοιες δε συμβάσεις είχε χορηγηθεί μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τον τιμοκατάλογο».
Γενναίες εκπτώσεις
Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στο παραπεμπτικό βούλευμα, από τον Γενάρη του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2006 ο κατηγορούμενος χορηγούσε εκπτώσεις αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες στη μαρίνα, που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν μεγαλύτερες από τις καθορισμένες, σε ποσοστό που κυμαινόταν από 27,51% έως και 43,02%!
Εξάλλου, σύμφωνα με το βούλευμα, είχαν εντοπιστεί και αρκετές αιτήσεις για ελλιμενισμό σκαφών, στις οποίες ωστόσο δεν υπήρχαν υπογραφές από τους... αιτούντες. Επίσης, σε κάποιες συμβάσεις δεν αναγράφονταν καν τα μέτρα του σκάφους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οριστεί με σαφήνεια η τιμολόγησή του.
Στον κατηγορούμενο αποδίδονται, επίσης, η σύναψη και υπογραφή συμβάσεων δανείων για προεξόφληση επιταγών, η υπογραφή συμβάσεων μακροχρόνιων μισθώσεων, αλλά και η οπισθογράφηση μεταχρονολογημένων επιταγών έκδοσης πελατών, χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση για εκχώρηση τέτοιων αρμοδιοτήτων από το Δ.Σ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, λοιπόν, την ευθύνη επιλογής και πληρωμής των προμηθευτών της μαρίνας είχε αναλάβει εξ ολοκλήρου ο πρώην γενικός διευθυντής: Ενώ είχε οριστεί ταμίας για τη ΔΕΠΑΜΑΝ, χρέη ταμία φέρεται να εκτελούσε ουσιαστικά ο ίδιος.
Όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ο κατηγορούμενος φέρεται να διαχειριζόταν τη ΔΕΠΑΜΑΝ, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες πέραν των αρμοδιοτήτων του και χωρίς να λογοδοτεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.
14 χρόνια με αναστολή
Πριν από λίγα χρόνια, η πολύκροτη υπόθεση εκδικάστηκε σε πρώτο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Το δικαστήριο καταδίκασε τον 52χρονο σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών. Αποφασίστηκε, ωστόσο, η έφεσή του να έχει αναστέλλουσα δύναμη μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο ο 52χρονος θα είναι ελεύθερος.
Τι υποστηρίζει ο κατηγορούμενος: «Είμαι πέρα για πέρα αθώος»
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τον Μάρτιο του 2017 ο κατηγορούμενος κ. Ιωάννης Μπολανάκης είχε κοινοποιήσει ανοικτή επιστολή, στην οποία ισχυριζόταν ότι είναι αθώος, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δε θα πάει όπως «την πρώτη φορά σαν το σκυλί στο αμπέλι».
«Από την πρώτη έως και την τελευταία στιγμή λέω ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ και ότι είμαι πέρα για πέρα αθώος. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, που δηλώνουν ότι έχουν προβεί σε αυτήν την πράξη στο εδώλιο, έστω σαν συνεργοί, είναι τουλάχιστον άνω των δύο ατόμων. Σε αυτήν την υπόθεση δεν είδαν και δεν άκουσαν, δεν υπήρχαν ούτε δήμαρχος ούτε Δ.Σ. ούτε λογιστής, μόνο ο κατηγορούμενος. Εγώ πήγα την πρώτη φορά “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, αλλά η σοφή παροιμία λέει... “απού καεί στον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”. Και αυτή τη φορά να ξέρετε ότι υπάρχουν αποδείξεις και όχι όπως δικάστηκα εγώ με αποχρώσες ενδείξεις», είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, τότε ο κ. Μπολανάκης.
neakriti.gr