Άγιος Νικόλαος: Φωτίζουν την Αρπαγή της Ευρώπης του Νίκου Κούνδουρου

8:41 π.μ. - Κυριακή, 4 Ιουνίου 2017
08:06 π.μ. - Κυρ, 04/41/2017
Image: Άγιος Νικόλαος: Φωτίζουν την Αρπαγή της Ευρώπης του Νίκου Κούνδουρου

O μύθος ήταν μόνο η αφορμή για την κατασκευή του γλυπτού «Η Αρπαγή της Ευρώπης», που σχεδίασε ο Αγιονικολιώτης σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος - φιλοτέχνησαν οι γλύπτες οι Νίκος και Παντελής Σωτηριάδης και κοσμεί την προβλήτα του λιμανιού της πόλης, από το 2012

Με αφορμή την "επιστροφή" του Αγιονικολιώτη δημιουργού στην γενέθλια πόλη του (40ημερο μνημόσυνο), ο δήμος Αγίου Νικολάου, επιθυμώντας να αποτίσει ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο του Νίκου Κούνδουρου καθώς και στην ευεργετική παρουσία του στον τόπο - πέραν των εκδηλώσεων που προγραμματίζονται -αποφάσισε να προχωρήσει στον φωτισμό του συγκεκριμένου μνημείου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ιδέα για την  δημιουργία του συγκεκριμένου γλυπτού, ξεκίνησε το 2.000, όταν η Δημοτική Αρχή του Αγίου Νικολάου, με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο τον κ. Αντώνη Ζερβό, θέλοντας να γιορταστεί στην πόλη, η έλευση της νέας χιλιετίας,  ζήτησε να κατατεθούν σχετικές προτάσεις για την δημιουργία ενός γλυπτού που θα σηματοδοτούσε την ενότητα του Ευρωπαικού πολιτισμού.
 
Η πρόταση που τελικά επιλέχθηκε, αφορά στο συγκεκριμένο γλυπτό καθώς και σ΄ ένα ακόμα αντίγραφο του,  το οποίο μετά από δωρεά του Δήμου, βρίσκεται σήμερα στην έδρα του  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.  Το άγαλμα της " Αρπαγής της Ευρώπης" - ύψους 4 μέτρων-Είναι φτιαγμένο από μπρούντζο, χάλυβα και γυαλί, εξ' ολοκλήρου σφυρηλατημένο στο χέρι, ενώ το βάρος του πλησιάζει τους 6 τόνους.
 
Η χρήση  των συγκεκριμένων υλικών- όπως υποστήριξαν σε παρελθόντα χρόνο οι δημιουργοί του- επιλέχθηκε για να αποδοθεί στο μέγιστο ο μύθος της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία, ο οποίος μεταμορφωμένος σε ταύρο, έχοντας την Ευρώπη στη ράχη του, την οδήγησε στην Κρήτη όπου πρωτοέσμιξαν κάτω από τη σκιά ενός πλατάνου.
 
Ο φωτισμός του γλυπτού :" Η Αρπαγής της Ευρώπης", όπως έκανε γνωστό ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, είναι το δεύτερο μνημείο που φωτίζεται με πρωτοβουλία του Δήμου. Προηγήθηκε ο φωτισμός του Ναού "Παναγία η Βρεφοτρόφος" (12ος-14ος αιώνας) που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ υπήρξε μέριμνα για την ενίσχυση του φωτισμού στο γλυπτό της Κιτροπλατείας "Κρήτη γη εναλία".  
 
Πηγή: ekriti.gr