Αγιά Φωτιά - Δύσκολη διάσωση με κίνδυνο νέας κατάπτωσης βράχων

1:00 μ.μ. - Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022
01:10 μ.μ. - Δευ, 31/00/2022
Image: Αγιά Φωτιά - Δύσκολη διάσωση με κίνδυνο νέας κατάπτωσης βράχων

Τι περιγράφει ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Γ. Τσικαλάς στον Ηχώ 99,8

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Ιεράπετρας και όχι μόνο , από την τραγωδία που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα του περασμένου Σαββάτου στην θέση Αγιά Φωτιά, Ιεράπετρας.

Ο βράχος που αποκολλήθηκε και καταπλάκωσε συγκρότημα τουριστικού καταλύματος , προκάλεσε το θάνατο μιας 47χρονης γυναίκας που έκανε τις διακοπές της στην περιοχή, με το σύζυγο και το ανήλικο παιδί τους που τραυματίστηκαν ελαφρά. Μάλιστα το παιδί χρειάστηκε να μεταφερθεί και να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας.

Πυροσβέστες, ΕΜΑΚ, ΕΚΑΒ, Αστυνομία, Δήμος , Αντιπεριφέρεια, ΔΕΗ, πολιτική προστασία, εθελοντές, κινητοποιήθηκαν άμεσα με τους διασώστες να καταβάλουν αρχικά προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό του παιδιού, για τη μητέρα όμως φαίνεται πως ήταν ήδη αργά. Τα ακριβή αίτια του τραγικού συμβάντος ερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

Για τις δύσκολες ώρες που βίωσαν οι διασώστες ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν το, τραγικό όπως δυστυχώς κατέληξε, περιστατικό μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης κ. Γ. Τσικαλάς. Όπως περιέγραψε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μέσω του 112 για καταπλάκωση ενοίκων τουριστικού καταλύματος στην περιοχή Αγιά Φωτιά Ιεράπετρας. Έγινε άμεση κινητοποίηση της υπηρεσίας με 50 άνδρες και 20 οχήματα. Επικεντρώθηκαν αρχικά και κατάφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα να απεγκλωβίσουν το παιδί. Στη συνέχεια, με θερμική κάμερα και κάθετη διείσδυση έφτασαν στο σημείο όπου ήταν η γυναίκα η οποία δεν είχε τις αισθήσεις της και παρελήφθη από το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Ο κίνδυνος για όσους συμμετείχαν στην επιχείρηση ήταν υπαρκτός δεδομένου ότι μπορούσε ανά πάσα στιγμή να συμβεί νέα κατολίσθηση. Επιλέχθηκε η κάθετη διείσδυση γιατί οι διαδικασίες έπρεπε να γίνουν γρήγορα. Δυστυχώς η γυναίκα δεν τα κατάφερε. Τα ακριβή αίτια ερευνώνται και αναμένονται τα συμπεράσματα από τους πραγματογνώμονες.

Δύσκολη επιχείρηση, άμεση κινητοποίηση, πολλές οι δυνάμεις κάναμε ότι είναι δυνατόν, σημείωσε ο κ. Διοικητής, ευχαριστώντας όλους όσοις βοήθησαν και συμμετείχαν στην επιχείρηση.