Αγγίζουν το 1.000.000 ευρώ οι οφειλές των παραγωγών προς την Ένωση Ιεράπετρας
Χωρίς διορθώσεις το ΟΣΔΕ – Προβληματισμός για τη μοιρασιά του εθνικού αποθέματος
Αναφορικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ αλλά και την προσπάθεια που γίνεται σε επίπεδο Κρήτης για τη διάθεση του ποιοτικού το ελαιόλαδο που παράγεται στο νησί μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Νίκος Δασκαλάκης , πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας. Επίσης έκανε αναφορά στην υφιστάμενη κατάσταση στην ΕΑΣ Ιεράπετρας, την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχει περιέλθει αλλά και την προσπάθεια εξυγίανσης προκειμένου να επανακτήσει την αξιοπιστία της και να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δραστηριότητά της.
ΟΣΔΕ
Ειδικότερα για το ΟΣΔΕ ανέφερε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Ο κόσμος εμπιστεύθηκε την ΕΑΣ Ιεράπετρας παρά τα πολλά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Το μεγάλο πρόβλημα ως προς το ΟΣΔΕ είναι οι μειώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι μειώσεις λόγω εσωτερικής σύγκλισης. Η μείωση ως προς την εσωτερική σύγκλιση σημαίνει ότι το ποσό που δικαιούται η χώρα μας μοιράζεται σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες και η ελαιοκαλλιέργεια δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά ως μόνιμος δενδρώνας όπως έγινε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Επίσης επειδή δεν δίνεται η δυνατότητα διορθώσεων ΟΣΔΕ πχ να διορθωθεί τυχόν λάθος αναγραφή ενός τραπεζικού λογαριασμού είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας της επιδότησης, εξήγησε ο κ. Δασκαλάκης . Σημειώνοντας ότι πέρυσι υπήρξαν 75 εκατομμύρια ευρώ αδιάθετα και φέτος με τη μη αποστολή των λιστών διορθώσεων υπάρχει φόβος για τριπλασιασμό του ποσού αυτού. Αυτό δημιουργεί προβληματισμό ότι το εθνικό απόθεμα διατίθεται με αδιαφανείς διαδικασίες, ανέφερε επισημαίνοντας ότι υπάρχει αποσπασματική αντιμετώπιση των προβλημάτων των ελαιοπαραγωγών από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ελαιόλαδο και ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ
Αναφορικά με την προσπάθεια που ξεκίνησαν οι εννέα μεγαλύτερες Ενώσεις της Κρήτης με την ΕΑΣ Ιεράπετρας να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο είπε ότι η προσπάθεια αυτή φαίνεται να παίρνει ‘σάρκα και οστά’. Πριν λίγες μέρες το προεδρείο της ΚΡΗΤΩΝ ΕΝΩΣΙΣ πραγματοποίησε συνάντηση με τον κ. Σάλλα, αντιπρόεδρο της Παγκρήτιας Τράπεζας, και ενημερώθηκε για τα βήματα που έχουν γίνει από τον φορέα με πρώτο την κατοχύρωση του ΠΓΕ Κρήτης, ένα θέμα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και φαίνεται να ολοκληρώνεται στις αρχές του Οκτωβρίου, αλλά και για την επιτροπή των ''σοφών'' που έχει ορίσει ο φορέας και ασχολούνται με θέματα σχετικά με την διατροφική αξία του ελαιόλαδου και πώς θα μπορούσε να πάρει τον "ισχυρισμό υγείας", κάτι που θα του προσδώσει τεράστια υπεραξία. Η ανταπόκριση του κ. Σάλλα ήταν όχι μόνο θετική αλλά και δεσμευτική για την στήριξη και χρηματοδότηση του Φορέα, είπε ο κ. Δασκαλάκης. Προσθέτοντας ότι μεγάλο βάρος στην όλη προσπάθεια θα δοθεί εκτός των άλλων, στο θέμα της ενημέρωσης των παραγωγών και κάθε εμπλεκόμενου για Nutri-Score που εμφανίζει τα προϊόντα τύπου κολα σαν υγιεινά και το ελαιόλαδο σαν ανθυγιεινό. Απώτερος σκοπός όλων αυτών των ενεργειών θα είναι η παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, η τυποποίησή του σε ένα κεντρικό τυποποιητήριο το οποίο θα εξάγεται σε μεγάλες αγορές και η δημιουργία ενός ισχυρού brand με τον όρο Κρήτη.
Αρκετά προβλήματα στην ΕΑΣ Ιεράπετρας – Μέχρι τον Οκτώβρη η εξυγίανση
Τέλος ο κ. Δασκαλάκης αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ένωση λέγοντας ότι η ΕΑΣ Ιεράπετρας ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1932 και ήταν αν όχι η πρώτη μέσα στις πέντε πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα. Από τότε έχει περάσει πολλά στάδια και κατά διαστήματα ακουγόταν ότι η Ένωση κλείνει. Η ένωση δεν έκλεισε και δεν κλείνει. Περνά δύσκολα αλλά είναι σε φάση εξυγίανσης και εκτιμάται ότι αυτή θα ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο και τα δεδομένα θα αλλάξουν. Οι δυσκολίες έγκειται κυρίως στο θέμα της ρευστότητας. Είναι αλήθεια ότι την περίοδο της κρίσης η Ένωση υπέστη σοβαρές ζημίες ως προς τη δραστηριότητα και τον κύκλο εργασιών. Επίσης το συνεταιριστικό κίνημα βρέθηκε αντιμέτωπο με μια ακραία επιθετική πολιτική που δεν το άφησε ανεπηρέαστο ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το φορολογικό. Μέσα σε όλα αυτά επειδή ο κόσμος διερωτάται θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι οφειλές της Ένωσης προς τους παραγωγούς είναι περίπου στις 35.000 ευρώ. Αντιθέτως οι οφειλές των παραγωγών προς την Ένωση αγγίζουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο. Στόχος από εδώ και πέρα είναι η εξυγίανση, η επανάκτηση της αξιοπιστίας, και η απρόσκοπτη λειτουργία της σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Δασκαλάκης.