Α. Πανταζής για το κιόσκι των ταξί: “Η Ιεράπετρα αξίζει κάτι καλύτερο – Φτάνει πια η προχειρότητα στο κέντρο της πόλης”

11:24 π.μ. - Τρίτη, 1 Απριλίου 2025
11:04 π.μ. - Τρί, 01/24/2025
Image: Α. Πανταζής για το κιόσκι των ταξί: “Η Ιεράπετρα αξίζει κάτι καλύτερο – Φτάνει πια η προχειρότητα στο κέντρο της πόλης”

Σημαντικές επισημάνσεις από το μέλος της παράταξης “Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το μέλλον”, στην εκπομπή “Καλημέρα Λασίθι” του Ηχώ 99,8

Με καυστική αλλά τεκμηριωμένη παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8, ο κ. Αργύρης Πανταζής, μέλος της δημοτικής παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας – Προοπτική για το μέλλον», έθεσε προ των ευθυνών της τη δημοτική αρχή, μιλώντας ανοιχτά για την παρανομία, την προχειρότητα και την αισθητική υποβάθμιση στο κέντρο της Ιεράπετρας, με αφορμή την τοποθέτηση – και κατεδάφιση – οικίσκου για τους οδηγούς ταξί.

«Ξηλώσαμε το παράνομο για να τοποθετήσουμε… άλλο ένα παράνομο»

Ο κ. Πανταζής ανέλυσε την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ξεκινώντας από το προφανές: ότι ο προηγούμενος οικίσκος των οδηγών ταξί στην πλατεία Κανουπάκη λειτουργούσε χωρίς άδεια. «Ο οικίσκος ήταν δεμένος με συρματόσχοινο σε κορμό δέντρου. Αν κάποιος το έκοβε, θα έπεφτε μέσα στον δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τον σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια πολιτών και οδηγών.

Ωστόσο, όπως είπε, αντί να υπάρξει μια νόμιμη, οργανωμένη αντικατάσταση, η νέα κατασκευή τοποθετήθηκε και αυτή χωρίς καμία αδειοδότηση, με αποτέλεσμα «να επαναλαμβάνεται το ίδιο λάθος, απλώς με άλλη μορφή».

Η ουσία του προβλήματος: ανάγκη υπάρχει – αλλά όχι έτσι

«Κανείς δεν διαφωνεί ότι οι οδηγοί ταξί χρειάζονται έναν χώρο για να προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους με αξιοπρέπεια», ανέφερε ο κ. Πανταζής, προσθέτοντας ότι μιλάμε για επαγγελματίες που αποτελούν κρίκο στην αλυσίδα του τουρισμού.

«Αυτοί οι άνθρωποι κάθονται οκτώ ώρες μέσα στα αυτοκίνητα, στη βροχή ή τον ήλιο. Ζητούν το αυτονόητο: ένα μέρος για να ξεκουραστούν, να πιουν ένα ποτήρι νερό, να εξυπηρετήσουν ανθρώπινα τον επισκέπτη», τόνισε.

«Δεν μπορεί να αποφασίζει ένας για όλους – δεν είναι μοναρχία»

Ο ομιλητής ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προς τη φιλοσοφία λήψης αποφάσεων της δημοτικής αρχής: «Δεν γίνεται ένας να αποφασίζει πού θα τοποθετηθεί κάτι, πώς θα είναι, τι χρώμα θα έχει. Αυτό δεν είναι σχέδιο. Είναι μονάρχης που δίνει εντολές», ανέφερε.

Υπογράμμισε την ανάγκη για διαβούλευση με φορείς, αρχιτέκτονες, το σωματείο ταξί, τους μηχανικούς και τους πολίτες: «Ο δημόσιος χώρος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Ανήκει σε όλους και πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό».

Ο θεσμικός ρόλος των τεχνικών επιτροπών

Ο κ. Πανταζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αρμοδιότητα των θεσμικών οργάνων που εγκρίνουν τέτοιες παρεμβάσεις, όπως το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής: «Μιλάμε για επαγγελματίες, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ανθρώπους με γνώση και άποψη. Δεν είναι περαστικοί. Είναι θεσμοθετημένοι συνεργάτες της Πολιτείας. Και δεν ενημερώθηκαν ούτε ερωτήθηκαν», είπε, αποδίδοντας την παράλειψη είτε σε εσκεμμένη αποφυγή είτε σε άγνοια.

Η αισθητική της πόλης είναι θέμα ουσίας

Ο κ. Πανταζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της αισθητικής, τονίζοντας ότι μια πόλη είναι και αυτό που εκπέμπει. «Η πλατεία Κανουπάκη είναι βιτρίνα. Περνάει από εκεί ο τουρίστας, περνάμε εμείς οι ίδιοι κάθε μέρα. Τι εικόνα βλέπει; Μπλόκα, καλύβες, πρόχειρες κατασκευές. Είναι δυνατόν;», αναρωτήθηκε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια πόλη πρέπει να λειτουργεί σαν ένα “πεντάστερο ξενοδοχείο”: «Καθαρή, οργανωμένη, φωτισμένη, με σεβασμό στον επισκέπτη και τον κάτοικο. Να νιώθεις καλά να κυκλοφορείς. Να νιώθεις περήφανος».

Τι προτείνεται

Ο κ. Πανταζής πρότεινε μια ολιστική λύση, με συγκεκριμένα σημεία για στάθμευση, φωτισμό, διαγραμμίσεις και κυκλικό σύστημα κίνησης. «Ας αξιοποιηθεί ακόμη και το παλιό εκλογικό κέντρο, που είναι κατάλληλο κτίσμα, για να στεγαστούν οι ανάγκες των οδηγών», είπε, προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, λύσεις υπάρχουν – και οικονομικές, και τεχνικές».

Μηδενική αντιμετώπιση και στο σήμερα

Τέλος, έκανε λόγο για πλήρη απουσία ουσιαστικής αντίδρασης από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αποφεύγεται ο δημόσιος διάλογος και να αγνοούνται οι φορείς. «Δεν είμαστε διακοσμητικοί. Εκπροσωπούμε πολίτες που μας ψήφισαν για να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο αφού γίνει το λάθος. Δεν μπορεί να είναι η Ιεράπετρα μια πόλη πρόχειρων αποφάσεων», κατέληξε.