Α. Πανταζής για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το μεγαλύτερο αγροτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών – η Κρήτη στοχοποιείται άδικα»

11:36 π.μ. - Τρίτη, 1 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Τρί, 01/36/2025
Image: Α. Πανταζής για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το μεγαλύτερο αγροτικό σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών – η Κρήτη στοχοποιείται άδικα»

Στον Ηχώ 99,8 ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και τις διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στην πρωινή εκπομπή “Καλημέρα Λασίθι” του Ηχώ 99,8 φιλοξενήθηκε ο κ. Αργύρης Πανταζής, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του Πρωτογενή Τομέα της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το μέλλον», με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής της ΚΕΔΕ και τις διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο των παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Δεν φταίει η Κρήτη – φταίει το πολιτικό σύστημα»

Απαντώντας στην επιχειρούμενη στοχοποίηση της Κρήτης για τις καταχρηστικές επιδοτήσεις, ο κ. Πανταζής ήταν κατηγορηματικός:

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι εθνικός φορέας, δεν ανήκει ούτε στην Περιφέρεια Κρήτης ούτε σε παγκρήτια δομή. Τα 19 εκατομμύρια ευρώ που δίνονταν ετησίως μέσω συγκεκριμένων ΑΦΜ πήγαιναν, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, ούτε σε αγρότες ούτε σε Κρητικούς. Και όμως, επιχειρείται ηθικά και επικοινωνιακά να πληγεί ολόκληρη η Κρήτη. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό.»

Παράλληλα, επεσήμανε ότι αν κάποιοι κάλυψαν μεμονωμένες παραβατικές περιπτώσεις, αυτοί δεν ήταν άλλοι από πολιτικούς κύκλους εντός Κρήτης. Ο κ. Πανταζής κάλεσε ανοιχτά τους αρμόδιους να αναλάβουν ευθύνες και να σταματήσουν να «κάνουν γαργάρα» ένα σκάνδαλο που — όπως είπε — ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο των τελευταίων 30 ετών.

Έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και πρόστιμα-σοκ

Ο κ. Πανταζής τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, και όχι η ελληνική δικαιοσύνη, έχει ήδη αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων, με συντονισμένη έρευνα που «μόλις ξεκινά»:

«Το πρώτο πρόστιμο —ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ— είναι μόνο η αρχή. Αν κάνουμε μια απλή διαίρεση, μιλάμε για 220 € ανά πολίτη. Μια πενταμελής οικογένεια, δηλαδή, θα χάσει ένα σεβαστό ποσό, χωρίς καν να φταίει. Και όλα αυτά λόγω ενός κυκλώματος που έστησε παραμάγαζο μέσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ με πολιτικές πλάτες και ανοχή από την κορυφή μέχρι τη βάση».

Ανέφερε επίσης, πως για πέντε συνεχόμενα έτη ο ΟΠΕΚΕΠΕ διοικείτο από πέντε διαφορετικές διοικήσεις, χωρίς να αναληφθεί ουσιαστική πρωτοβουλία ελέγχου:

«Αντί να καυτηριαστούν οι παραβάσεις και να περιοριστούν τα φαινόμενα, το πάρτι συνεχίστηκε. Τώρα, μετά το “ξεμπρόστιασμα” από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, τρέχουμε εκ των υστέρων να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.»

«Αυτό δεν είναι απλώς σκάνδαλο – είναι προσβολή στην έντιμη Ελλάδα»

Ο κ. Πανταζής επεσήμανε την ηθική διάσταση του σκανδάλου:

«Δεν είναι απλώς χρήματα που χάθηκαν. Είναι χρήματα στερημένα από τους πραγματικούς παραγωγούς, από την τοπική αγορά, από τη δημόσια οικονομία. Αν κάποιοι νομίζουν ότι “πάντα γινόταν έτσι”, κάνουν λάθος. Αυτό που συνέβη είναι πρωτοφανές σε βάθος, έκταση και συνενοχή.»

Αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες, υπήρξε καυστικός:

«Η φράση “δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν πήρα χαμπάρι” δεν γίνεται αποδεκτή πια. Από τον Πρωθυπουργό ως τον τελευταίο υπάλληλο, υπάρχει ευθύνη. Αυτό που θέλουμε είναι κάθαρση, όχι συμψηφισμοί. Γιατί αυτό το σκάνδαλο αφορά όλους μας, και όχι μόνο την Κρήτη ή τον αγροτικό κόσμο.»

Ο πολίτης πληρώνει ξανά το τίμημα

Ο κ. Πανταζής προειδοποίησε ότι οι οικονομικές συνέπειες θα είναι βαριές:

«Τα πρόστιμα δεν πληρώνονται από τους απατεώνες, αλλά από τον Έλληνα φορολογούμενο. Οι τίμιοι παραγωγοί θα δουν τις επιδοτήσεις τους να κόβονται οριζόντια. Και το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εκτίθεται στην Ευρώπη ως παραβάτης. Αυτό δεν είναι βιώσιμο. Δεν είναι ανεκτό. Και πρέπει να σταματήσει τώρα.»

ΚΕΔΕ: Να επιστραφούν τα χρήματα στους έντιμους παραγωγούς

Η Επιτροπή Πρωτογενούς Τομέα της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετέχει ο κ. Πανταζής, κατέληξε σε τρεις βασικές προτάσεις:

  1. Έλεγχος όλων των ΑΦΜ που εισέπραξαν ενισχύσεις με ύποπτες δηλώσεις.
  2. Επιστροφή των παράνομων ποσών στους αγρότες που έκαναν σωστά τη δουλειά τους.
  3. Πλήρης διαλεύκανση των πολιτικών ευθυνών με ζητούμενες παραιτήσεις και απομακρύνσεις.

ΕΛΓΑ και ασφάλιση: προτάσεις για θεσμική τομή

Σημαντικό μέρος της παρέμβασής του αφιερώθηκε στο θέμα των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και στη συζήτηση για προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση:

«Σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιές σε θερμοκήπια – παρά μόνο η φυτική παραγωγή. Αν κάποιος έχει ζημιά στην υποδομή του, εξαρτάται από τα ΠΣΕΑ. Προτείνουμε ο κάθε παραγωγός να μπορεί να επιλέγει ιδιωτική ασφάλιση, ώστε να έχει προστασία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του. Όχι να πληρώνει εισφορές και να μην αποζημιώνεται ποτέ.»

Αναφέρθηκε επίσης στη στρεβλή ισοτιμία αποζημιώσεων μεταξύ περιοχών της Ελλάδας:

«Στην Κεντρική Ελλάδα αποζημιώνονται μέχρι και οι καταστροφές σε καλλιέργειες από… ελάφια. Στην Κρήτη, όμως, δεν έχει αποζημιωθεί ποτέ παραγωγός για δάκο, γλοιοσπόριο ή ξηρασία. Αυτό πρέπει να τελειώσει.»

Μάλλινα pellets: Πρωτοβουλία κυκλικής οικονομίας από την Κρήτη

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε δεκτή η πρόταση που παρουσίασε στην Επιτροπή ο κ. Μανουσάκης, ερευνητής από την Κρήτη, για μετατροπή του μαλλιού των προβάτων σε pellets για βελτίωση των εδαφών:

«Η Κρήτη καινοτομεί. Αυτή η πρακτική, που ξεκίνησε πιλοτικά με την υποστήριξη παραγωγών, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ζητάμε να χρηματοδοτηθεί η παραγωγή αυτών των pellets και να χρησιμοποιηθούν σε δημοτικά έργα πρασίνου και αναπλάσεις. Το μαλλί που σήμερα πετιέται, μπορεί να γίνει πολύτιμος φυσικός πόρος.»