Α. Πανταζής για καθαριότητα – Η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων θα δώσει λύση στο πρόβλημα

12:07 μ.μ. - Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2021
12:09 μ.μ. - Πέμ, 02/07/2021
Image: Α. Πανταζής για καθαριότητα – Η εφαρμογή του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων θα δώσει λύση στο πρόβλημα

Τι απαντά η αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Μαρία Ρουμελιωτάκη

Σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία αλλά και ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και της βελτίωσης της εικόνας του δήμου Ιεράπετρας καθώς και στην πορεία έργων που υλοποιούνται στην πόλη αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής.

Ένα από τα θέματα που έθιξε είχε να κάνει με την καθαριότητα με αφορμή και τις πρόσφατες απαράδεκτες εικόνες με θερμοκηπιακά υπολείμματα που δημιουργούν αισθητική και περιβαλλοντική υποβάθμιση. Όπως είπε είμαστε μια αγροτική περιοχή και θα έπρεπε να είχε βρεθεί λύση για το σοβαρό αυτό θέμα. Θα μπορούσε επίσης να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης προς τους αγρότες ή ακόμα να εκδοθεί ενημερωτικό δελτίο τύπου . Έκανε αναφορά στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που συντάχθηκε την περίοδο που ήταν ο ίδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας μέσω του οποίου δίνονται λύσεις για τη γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο. Αλλά δυστυχώς παραμένει στο συρτάρι. Στο σημείο έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη νήσο Χρυσή όπου εκτός το θέμα της καθαριότητας υπάρχει ζήτημα με τους φθαρμένους ξύλινους διαδρόμους και τις πινακίδες, την έλλειψη τουαλετών και άλλων στοιχειωδών υποδομών

Ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε ακόμα στην κακή κατάσταση της παιδικής χαράς κοντά στο δρόμο της λαϊκής, στο πως η δημοτική αρχή διαχειρίζεται το πράσινο στην πόλη προχωρώντας πολλές φορές στην κοπή δέντρων χωρίς αντικατάσταση. Μίλησε για τα μνημεία , Φρούριο Καλέ, Τζαμί, Σπίτι Ναπολέοντα, που είναι κλειστά όπως και η αρχαιολογική συλλογή. Αλλά και για το ψηφιακό μουσείο, τη βιβλιοθήκη που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να λειτουργούν.

Ένα ακόμη θέμα που έθιξε αφορούσε στην κατασκευή του ύφαλου κυματοθραύστη ένα έργο που τους τελευταίους δυο μήνες περίπου είναι σε απραξία τουλάχιστον στον χώρο κοντά στην προβλήτα, με θέσεις στάθμευσης, λόγω των σημάνσεων, να έχουν « χαθεί» εν μέσω καλοκαιριού και έναν βραχώδη «διάδρομο» εντός της θάλασσας που είναι επικίνδυνο να παρασυρθεί από μια θαλασσοταραχή.

Τέλος ο κ. Πανταζής ανέφερε ότι ως παράταξη είναι στη διάθεση της δημοτικής αρχής έτσι ώστε να συζητήσουν θέματα του δήμου και να μεταφέρουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους. Προσθέτοντας ότι η τακτική της δημοτικής αρχής είναι τέτοια έτσι ώστε τους τελευταίους μήνες και προκειμένου να παραμείνει στο αξίωμα του Δημάρχου, ο Δήμαρχος και η δημοτική αρχή να κάνει την πόλη εργοτάξιο. Αφήνει τα προηγούμενα χρόνια την πόλη χωρίς φωτισμό, καθαριότητα, χώρους στάθμευσης κ.α. και θα έρθουν λίγους μήνες πριν τις επόμενες εκλογές να πουν εδώ είμαστε και να κόβουν κορδέλες. Είναι παλιά τεχνική αυτό, ανέφερε κλείνοντας.

-

Η απάντηση της αντιδημάρχου Ιεράπετρας κας Μαρίας Ρουμελιωτάκη:

Αναφορικά με τα θέματα καθαριότητας που έθιξε σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» κ. Αργύρης Πανταζής , τοποθετήθηκε η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Μαρία Ρουμελιωτάκη. Ειδικότερα σε οτι αφορά στη νήσο Χρυσή είπε ότι είχε γίνει μονοθεματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου τέθηκαν αρκετά ζητήματα και το διαχειριστικό σχέδιο. Ως προς την καθαριότητα έχει υπογραφεί σύμβαση εργασίας με εργολάβο ο οποίος έχει αναλάβει το προηγούμενο διάστημα. Κάδοι απορριμμάτων υπάρχουν στο νησί όπως και τουαλέτες και ο εργολάβος έχει την ευθύνη για να καθαρίζονται. Ανά διαστήματα γίνεται έλεγχος από την υπηρεσία και το τμήμα περιβάλλοντος για το εάν τηρεί τις συμβατικές του υποχρεώσεις., τόνισε.

Ως προς το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που ο κ. Πανταζής είπε ότι είναι στο συρτάρι η κα αντιδήμαρχος είχε ανατεθεί σε μελετητή ο οποίος είχε κάνει τη σχετική μελέτη σε συνεργασία με την υπηρεσία. Ωστόσο στην πορεία η νομοθεσία άλλαξε και πλέον είναι σε εξέλιξη το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και όταν αυτό ολοκληρωθεί θα γίνει νέο τοπικό σχέδιο με βάση τη νέα νομοθεσία. Σε ότι αφορά στο προσωπικό η υπηρεσία λειτουργεί ανταποδοτικά και ανάλογα με τον προϋπολογισμό και όσα προβλέπονται γίνεται προσπάθεια κάλυψης των θέσεων γνωρίζοντας όλοι ότι μόνιμες προσλήψεις δεν γίνονται. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα για ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό, σημείωσε

Όσο για το θέμα των θερμοκηπιακών υπολειμμάτων γίνεται ενημέρωση και από τον αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης, τον αγροτικό σύλλογο , τις ομάδες παραγωγών. Σχετικά με την αγροτική έκθεση AgroExpo οι προετοιμασίες διαμόρφωσης του χώρου στην ΑΓΡΕΞ συνεχίζονται και ο χώρος έγκαιρα θα παραδοθεί.