Α. Πανταζής: Για άλλη μια φορά θεατής των εξελίξεων για τον ΒΟΑΚ η δημοτική αρχή Καλαντζάκη

7:41 π.μ. - Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2021
07:06 π.μ. - Τετ, 02/41/2021
Image: Α. Πανταζής: Για άλλη μια φορά θεατής των εξελίξεων για τον ΒΟΑΚ η δημοτική αρχή Καλαντζάκη

Δελτίο τύπου της Δημοτικής Παράταξης "Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα"

Θεατής των εξελίξεων παραμένει για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Ιεράπετρας και οι συνεργάτες του για σοβαρά θέματα τα οποία χρονίζουν και αφορούν την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας. Στο χρονοντούλαπο έβαλε κατά πως φαίνεται η δημοτική αρχή το θέμα των σχολών και των τμημάτων που είχαν ανακοινωθεί με ΦΕΚ από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχαν έδρα την Ιεράπετρα. Έως και σήμερα δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη αντίδραση από την δημοτική αρχή στις δημόσιες αναφορές του ίδιου του αρμοδίου Υφυπουργού παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου για την οριστική απένταξη από τον χάρτη των πανεπιστημιακών τμημάτων στο Λασίθι. Αναφορές που θίγουν όσο ποτέ τα συμφέροντα και την ανάπτυξη της Ιεράπετρας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με το θέμα του ΒΟΑΚ με την δημοτική αρχή να αντιμετωπίζει την σημερινή κατάσταση σε επίπεδο επισκέψεων επικοινωνιακού χαρακτήρα, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα και μόνο όταν το θέμα είναι στην επικαιρότητα. Αμέσως μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας στην Κρήτη, δήμοι της ανατολικής Κρήτης άρχισαν ήδη τον χορό των αντιδράσεων, μιας και για άλλη μια φορά το Λασίθι και η Ιεράπετρα μένουν οριστικά εκτός προτεραιότητας παρότι υπάρχουν ώριμες μελέτες. Ως δημοτική παράταξη είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας και στις 08/09/20 ενημερώσαμε για αυτό την δημοτική αρχή με επιστολή- δελτίο τύπου που είχε ως θέμα <<ΒΟΑΚ, εκτός προγραμματισμού το Λασίθι και η Ιεράπετρα>>.

Σήμερα επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι ανησυχίες μας. Σε πλήρη αντίθεση έρχονται όλα όσα ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε κατά την επίσκεψη του, με πλήρες χρονοδιάγραμμα και τρόπο υλοποίησης και χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση του έργου στις άλλες τρεις Περιφερειακές ενότητες του νησιού αφήνοντας το Λασίθι σε δεύτερη μοίρα . Άλλος ένας σημαντικός λόγος των οργανωμένων αντιδράσεων των δήμων και των φορέων είναι τα διόδια που προβλέπονται και θίγουν περισσότερο τα συμφέροντα των ακριτικών Περιφερειακών Ενοτήτων (Χανίων, Λασιθίου) και των δήμων τους, ιδιαίτερα του δήμου Ιεράπετρας που δεν διαθέτει άλλους τρόπους εισόδου (λιμάνι -αεροδρόμιο) όπου για να επισκεφθεί κάποιος των δήμο μας ενδέχεται να περνάει από τρεις σταθμούς διοδίων. Τεράστιο αναμένεται να είναι το κόστος με την επιβάρυνση των διοδίων σε ετήσια βάση, στις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων που θα κληθεί να πληρώσει ο κάθε παραγωγός για να μεταφέρει την παραγωγή του στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η δημοτική παράταξη ‘’ΜΑΖΙ ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ’’ χαιρετίζει τις προσπάθειες των όμορων δήμων που διαχρονικά έχουν προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, παράλληλα υπενθυμίζει στον δήμαρχο Ιεράπετρας ότι ο ΒΟΑΚ δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και εγωισμούς αλλά για γόνιμες συνεργασίες που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει από την δημοτική αρχή Καλαντζάκη. Αντί να πάρει πρωτοβουλίες ως εκπρόσωπος του μεγαλύτερου Δήμου του Λασιθίου, ακολουθεί μια τακτική που δεν αρμόζει στα συμφέροντα της Ιεράπετρας και κατ’ επέκταση όλης της Περιφερειακής ενότητας. Θεωρούμε ότι το θέμα προσεγγίζεται με περίσσια προχειρότητα από την δημοτική αρχή και χωρίς να ασκείται η απαραίτητη πίεση στους ανωτέρους Κυβερνητικούς κύκλους, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για την κατασκευή του ΒΟΑΚ στο Λασίθι. Πρέπει άμεσα να οριστικοποιηθούν οι μελέτες, να ληφθούν υπόψιν οι αναφορές στο ΣτΕ και το έργο να μπει σε τροχιά υλοποίησης όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη.

Πρέπει επιτέλους η δημοτική αρχή να αντιληφθεί έστω και μετά από επτά χρόνια στην διοίκηση του δήμου την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα, το Λασίθι να ενταχθεί χωρίς εξαιρέσεις στον συνολικό σχεδιασμό αυτού του μεγαλεπήβολου και αναγκαίου για τον δήμο μας έργου.

Μένουμε κοντά στους δημότες, αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο

Για την δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΠΑΝΤΑΖΗΣ Θ. ΑΡΓΥΡΗΣ