Α. Μίχου για την ίωση καστανής ρυτίδωσης – Τον Οκτώβριο τα δύσκολα

10:52 π.μ. - Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2020
10:07 π.μ. - Παρ, 24/52/2020
Image: Α. Μίχου για την ίωση καστανής ρυτίδωσης – Τον Οκτώβριο τα δύσκολα

Ποια προληπτικά μέτρα πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί - Η προϊσταμένη στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Στα δυο παραμένουν έως τώρα τα επίσημα κρούσματα της ίωσης καστανής τομάτας σε θερμοκήπια της Ιεράπετρας. Οι έλεγχοι είναι συνεχείς και δείγματα στέλνονται ανά τακτά διαστήματα στο Μπενάκειο εργαστήριο, δηλώνει στον Ηχώ 99,8 η προϊσταμένη στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας κα Άννα Μίχου.

Προσθέτει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα κρούσματα ή να διατηρούνται σε αυτόν τον αριθμό επειδή είναι καλοκαίρι και η έκταση των καλλιεργειών είναι περιορισμένη. Από τον Οκτώβρη και μετά όμως εκτιμάται ότι θα αυξηθούν. Το Υπουργείο στέλνει συνεχώς ενημερώσεις σχετικά με το θέμα. Τα κρούσματα της ίωσης σε επίπεδο χώρας αυξάνονται κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και έγκαιρα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Στο πλαίσιο γενικότερων ελέγχων βρέθηκε υβρίδιο με σπόρο μολυσμένο από την ίωση από μια εταιρία και για μια παρτίδα η οποία και αποσύρθηκε. Εφιστάται λοιπόν η προσοχή των παραγωγών από που προμηθεύονται τους σπόρους ή τα φυτά τους.

Ως προς τους παραγωγούς θα πρέπει να αγοράζουν φακέλους με σπόρους που να συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα, ότι είναι δηλαδή ελεγμένα. Να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής, το θερμοκήπιο να διατηρείται καθαρό, να γίνεται απολύμανση σε εργαλεία, να χρησιμοποιούνται καθαρές κλούβες, κλπ. Σε περίπτωση που υπάρχει υποψία ότι η καλλιέργεια έχει προσβληθεί από την ίωση ο παραγωγός να απευθύνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να γίνει έλεγχος προκειμένου ένα διαπιστωθεί ότι να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσει τόσο την δική του καλλιέργεια όσο και για το γενικότερο σύνολο και η ίωση να μην επεκταθεί.